Calendarul cu ceapă, obiceiul familiei mele

       Perioada aceasta, între Crăciun şi Anul Nou, este cea mai bogată în tradiții, obiceiuri şi superstiții. Pe lângă clasicile colinde, sorcovă şi pluguşor care se manifestă în toate zonele țării, mici obiceiuri dau câte o pată de culoare fiecărei zone sau, de ce nu, fiecărei familii. Noi, o familie mare şi frumoasă din Vrancea, nu suntem atât de superstițioşi, dar un obicei era nelipsit în noaptea dintre ani, calendarul precipitațiilor cu foi de ceapă. Aşadar, în ajunul Anului Nou, tatăl meu devenea, negreşit, an de an, meteorologul de serviciu. Instrumentele lui de lucru constau în foi de ceapă pe care le umplea cu cantități egale de sare şi le aşeza la fereastră. Atenţie, se îndepărtează pelicula transparentă dintre foile de ceapă. Fiecare foaie reprezenta o lună din an, ianuarie fiind prima din partea stângă. A doua zi se afla verdictul: dacă foaia de ceapă avea apă, atunci va fi o lună bogată în precipitații, dacă nu, va fi una secetoasă. Recunosc că nu am dat mare importanță acestui lucru, dar anul acesta tatăl meu va avea un coechipier care va lucra de la distanță, să demonstrăm veridicitatea acestui obicei. Vă țin la curent!

01.01.2015

20150101_154904

După cum se observă, situația e destul de clară: ori va fi secetă tot anul, ori ceva nu a mers cum trebuie. Apa lipseşte cu desăvârşire în toate foile de ceapă.

Ştiati de acest obicei? Ce alte obiceiuri se practicau la voi în familie?

––––––––––––––

P.S. Mai am multe de spus despre România, Roma, Italia, dacă vrei să fii la zi cu  ele, te aştept cu  un  Like la pagina Viata in Roma.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. He he, cunosc obiceiul ;). Si la mine in familie sa tinea.
    La multi ani si un An Nou cu multe bucurii iti doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *