Cetatea Poenari, județul Argeș

Cetatea Poenari sau Refugiul lui Dracula

Dacă sunteți în drum spre barajul Vidraru sau Transfăgărășan este timpul să vă dezmorțiți picioarele și să vizitați această cetate cocoțată pe varf de munte (Muntele Cetățuia), aflându-se la doar 4 km de Vidraru, Cetatea Poenari. Nu sunt decât 1480 de trepte. Dacă vă încumetați să acordați 2 ore (urcat, vizitat, coborât) din viața voastră cetații, ați făcut o alegere excelentă. Desi drumul până acolo poate părea prea obositor, va dispărea orice umbră de oboseală când o să ajungeți în vârf. Peisajul este uimitor. Plus, înainte de intrarea în cetate este un spațiu amenajat să redea metodele de pedepsire a dușmanilor: tragerea în țeapă, decapitatea sau spânzurarea, pe care eu l-am numit ,,locul de joacă”.
cetatea poenari
Atrage anual mii de vizitatori, dintre care foarte multi străini fascinați de mitul lui Dracula.
După anul 1550 Cetatea Poenari a fost abandonată, iar în urma cutremurului din 1915 porțiunea nordică a zidului se prăbușește împreună cu stânca care o sprijinea. Actuala restaurare datează din anul 1972.
cetatea poenari

Cetatea Poenari este destul de mică și a mai rămas cam puținel din ea. Este impresionantă istoria ei. A fost reconstruită de Vlad Tepeș, refolosind materialele de la o fostă cetate din satul Poenari (care ar data din secolul XIII). Conform legendei, la transportarea acestora au obosit boierii pedepsiți pentru neascultarea lui.

Aici s-a retras domnitorul și a reușit să scape de urmărirea turcilor, la sfatul unei bătrâne potcovind caii invers.

De-a lungul timpului a avut și alte utilizări: a servit ca loc de adăpostire a domnilor, a visteriei țării, dar și ca temniță. A fost o fortăreață destul de puternică având ziduri de 2-3 metri și 5 turnuri de apărare.

 

cetatea poenari
cetatea poenari
cetatea poenari
Priveliște către văi și munți
Cum se ajunge: pe DN7C (Transfăgărășan) Pitești – Curtea de Argeș – Vidraru sau din partea opusă cu acces dinspre DN1 din județul Sibiu, în apropierea comunei Cârța.
Program: luni – dumincă: 9.00 – 18.00
Preț bilet – 5 lei/adulți
                -2 lei copii, pensionari, studenți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *