Ciocănești, comuna-muzeu a Sucevei

Ciocănești, comuna-muzeu a Sucevei

În drumul nostru spre Maramureș am trecut prin Ciocănești de Suceava, acel sat cunoscut pentru casele sale cu motive tradiționale sculptate pe fațadă. Știam de el, face parte și din Ghidul celor mai frumoase sate din România, așa că am stabilit ad-hoc să facem o oprire și aici. Totul a început în 1950 și de atunci s-au adunat circa 600 de case cu această arhitectură deosebită. Ciocănești a fost declarată comună-muzeu printr-o decizie a Consiliului Local în decembrie 2004 datorită unicității sale. Și de atunci localnicii sunt obligați să păstreze arhitectura tradițională.

 

ciocanesti

ciocanesti

Am aflat că există și un Muzeu Etnografic, nu am ezitat și ne-am îndreptat către el. Fiind un sat linear totul se desfășoară în lungul drumului. Muzeul se află în apropiere de primărie.

ciocanesti
Primăria

Am ajuns la fix când doamna începea turul muzeului. Am văzut care era stilul de viață a oamenilor locului; cum se îmbrăcau, cu ce se ocupau, obiecte din viața de zi cu zi.

ciocanesti
Muzeul Etnografic
ciocanesti
Muzeul Etnografic-interior

Apoi doamna ne-a spus că există și un Muzeu al Ouălor Încondeiate. E peste drum, e de la sine înțeles că n-aveam să-l ratăm. Aici e raiul ouălelor încondeiate, peste 1800 de exemplare de frumusețe pură în toate culorile, încondeiate, gravate, pictate, cu ceară, mărgeluțe sau hârtie. De la ouă de găină, la cele de rață sau gâscă până la cele de struț. Într-o sală sunt expuse ouălele care au fost premiate la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate care se organizează în fiecare an înaintea sărbătorilor pascale.

ciocanesti
Muzeul Ouălor Încondeiate

Spre ieșirea din sat…

ciocanesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dovedeşte că nu eşti robot *

Protected by WP Anti Spam