Descoperind orăşele medievale-Montecelio,Lazio

montecelio

        Sper că nu v-am plictisit cu atâtea orăşele medievale dar profit de vremea încă frumoasă (uneori) şi aşa dau câte o fugă la un orăsel din apropierea Romei.Mie imi plac la nebunie,nu m-au plictisit deşi arată cam la fel şi vreau să văd cât mai multe.
Astăzi vizităm Montecelio.Răsare mândru pe muntele omonim,Montecelio,cel mai jos din Munţii Cornicolani,aproximativ 350 m.Este unic în peisajul medieval din centrul Italiei deoarece este dezvoltat pe două vârfuri:La Rocca şi Monte Albano.Nu are importanţă turistică,este un orăşel micuţ,liniştit care încă mai păstrează tradiţiile moştenite din strămoşi.Vorbesc aici despre sărbătoarea anuală,ultima duminică din septembrie când are loc defilarea în costume tradiţionale,numite vunnelle.

                                                       Spre centrul istoric

montecelio

Arcul Santa Maria Nuova

montecelio

        Palatul Cesi-secolul XVII.Stema de deasupra uşii aparţine familiei Borghese care a cumpărat palatul de la familia Cesi în anul 1678.

montecelio

       Biserica San Giovanni Evangelista.A fost construită peste o altă biserică,probabil din perioada medievală care începuse să se degradeze din cauza umidităţii.Lucrările pentru construcţia acestei biserici au început în anul 1705 iar în 1710 au fost finalizate.După anul 1997 a fost refăcut acoperişul şi pavimentul.

montecelio

       Biserica San Lorenzo.Este cea mai veche biserică din Montecelio datând din secolul XII.A fost restaurată de câteva ori,în 1524,1625,1684,în 1772 a fost pictat tavanul pentru prima data şi apoi refăcut în 1930.

montecelio

           Castelul Orsini.A fost construit de familia Crescenzi cu materiale luate de la un loc de cult roman care datau din secolul I î.H.Nu se cunoaşte cu exactitate data construirii dar se ştie că în secolul X exista deoarece aici a fost ţinut prizonier stareţul Pietro al călugărilor benedictini din Subiaco care erau în conflict cu familia Crescenzi.În acel timp,orăşelul încă nu exista.Prin secolul XI-XII când au avut loc invaziile nomade,populaţiile rurale locale şi-au găsit refugiu în acest castel.A suferit numeroase distrugeri de-a lungul timpului,numeroase au fost şi restaurările ajungând palat baronal.A trecut prin mâna mai multor familii(Colonna,Capocci,Orsini,Della Rovere,Cesi) care şi-au pus amprenta asupra lui,mai mult sau mai puţin iar în secolul XVIII castelul ajunge în stare gravă de abandon.Astăzi este închis publicului dar cu planuri de restructurare.

Intrarea.Neprimitori,ne-au aşteptat cu porţile închise.

        Dar cum atunci când o uşă se închide,sari pe fereastră,noi am luat-o pe lângă zidurile castelului şi am reuşit să vedem de afară cam ce a mai rămas din el.Nu prea mult.

Am hoinărit pe străzi…

montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio
montecelio

…ne-am făcut un nou prieten…

…şi am admirat panorame superbe.

      Cum se ajunge-cu maşina-strada Tiburtina până aproape de Settecamini-Strada Settecamini-strada Casal Bianco-Guidonia-Montecelio. Cu autobuzul-de la Ponte Mammolo,linia B de metrou,linia Guidonia-Montecelio cu autobuzele COTRAL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *