Muzeul Rădăcina Vrancei, Bârseşti

muzeul radacina vrancei

   Tot în căutare de muzee etnografice, după cel din Paltin, schimbăm valea şi ajungem pe valea Putnei, în satul Bârseşti. Satul a fost fondat de Bârsan, fiul cel mai mic al Babei Vrâncioaia, cea care i-a dat lui Ştefan cel Mare cei 7 fii ai săi pentru a-l ajuta în luptă. Muzeul se numeşte Rădăcina Vrancei, recent înaugurat(2010) de către un patriot al satului, Costică Beşa cu sprijinul Obştei. Am sunat la numărul afişat la muzeu şi în câteva minute ne întâmpină surâzând, nea Costică, trecut de 70 de ani, dar cu multă pasiune pentru tradiţional. Este o persoană umilă, nu a studiat mult că a trebuit să muncească, dar care ştie să cânte la numeroase instrumente, oferindu-ne ad-hoc o demonstraţie la fluier, caval şi vioară.

muzeul radacina vrancei

      Nea Costică ne prezintă muzeul simţindu-se în vocea lui mândria că a reuşit să adune în acest mic muzeu câteva sute de obiecte care în zilele noastre nu se mai confecţionează sau mai rău, obiecte de a căror existenţă mulţi tineri nici nu ştiu. În colecţia sa se găsesc obiecte de uz casnic-linguri de lemn, blide (vase adânci de lut, de lemn sau de tinichea din bucătăria țărănească), costume populare, accesorii-glugi ciobăneşti, pieptar, bundă, bete, năframă, instrumente muzicale-fluier, vioară, nai, cimpoi, bucium, cobză, unelte de muncă-război de ţesut, strung şi alte obiecte vechi din viaţa de zi cu zi a omului. În plus, sunt expuse şi fotografii vechi, decoraţii, pistoale şi săbii.

Catrina, Ionică şi Prohira

muzeul radacina vrancei

muzeul radacina vrancei

muzeul radacina vrancei

Pe lângă acestea, în curte, nea Costică a construit câteva case tradiţionale în miniatură.

muzeul radacina vrancei

muzeul radacina vrancei

Cum se ajunge– pe drumul ce duce spre Lepşa, la 8 km de Valea Sării.

Intrarea este gratuită, dar o donaţie nu strică, oricât ar fi de mică.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Cat ma bucura sa vad interes pentru judetul meu 😛 si cum puii in valoare frumusetile Vrancei, pentru ca nu multi stiu, dar ele exista cu siguranta

    1. Pai, este si judetul meu. 🙂 E adevarat ca nu este prea asaltat de turisti, dar ma bucura treaba asta, asa isi pastreaza mai mult timp peisajele intacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *