Basilica Santa Maria Degli Angeli e Dei Martiri

 Santa Maria Degli Angeli e Dei Martiri(Sfata Maria a Ingerilor si a Martirilor)

          Am trecut de atatea ori pe langa ea dar niciodata nu am intrat, totusi,mi-a trezit curiozitatea ca de afara arata foarte diferit de restul bisericilor.Asa ca,intr-o zi nu tocmai frumoasa de martie,curiozitatea a invins si iata-ma in fata ei.De afara se confunda cu ruinile Bailor lui Diocletian(Le Terme di Diocleziano).De fapt,Basilica santa maria degli Angeli e dei Martiri este construita in cadrul lor.Se afla in Piazza della Repubblica,la doar cateva sute de metri de statia Termini.Intrarea este gratuita.
Proiectul de a transforma o parte a Bailor lui Diocletian in biserica a fost inmanat de catre Pio IV lui Michelangelo Buonarroti,un artist de mare prestigiu care in acea vreme lucra la San Pietro.Asa ca,el realizeaza un proiect in forma de cruce greceasca(liniile sunt egale si se intersecteaza in mijloc).Dupa moartea lui Michelangelo(1564),Iacopo del Duca a fost cel care a continuat lucrarile apoi,in 1749,Vanvitelli intervine pentru a crea unitatea arhitectonica care se cam pierdude de-a lungul lucrarilor.Revenind in zilele noastre,biserica este des folosita pentru sarbatorile statului.
Fatada este simpla dar deosebita.Un zid inalt si concav,cu numele bisericii si doua usi din bronz,opera lui Igor Mitoraj.
                                                                 Asa arata intrarea din Piazza della Repubblica
santa maria degli angeli e dei martiri

Si aici intrarea secundara din strada Cernaia

 

      Intrand in biserica,schimbarea m-a uimit.Cum exteriorul m-a dus cu gandul ca ar fi un fel de ruina,interiorul este elegant,spatios,decorat cu tot felul de chestii fara sa-l aglomereze.

                                                                    Tavanul  prenaosului

 

      Prenaosul este o zona de trecere iar aici are forma circulara cu tavanul in forma de cupola.Aceasta sala gazduieste o serie de monumente funerare printre care cel a lui Carlo Maratta(cel care a proiectat capela San Bruno),monumentul cardinalului Francesco Alciati,al cardinalului Pietro Paolo Parisio si Salvator Rosa.Deasemeni,Capela Crucificarii,Capela Magdalenei.,sculptura Angelo della luce(Ingerul luminii).

                                                                     Monumentul funerar a lui Carlo Maratta

Capela Crucificarii

Capela Magdalenei

Ingerul luminii

santa maria degli angeli e dei martiri

 

       Intre prenaos si naos se afla statuia lui Ioan Botezatorul,Sfantului Bruno si Capela Sfantului Petru.In centrul Capelei Sf.Petru este expusa o sculptura din marmura de la Carrara care infatiseaza capul Sf Ioan Botezatorul.

                                                                                Statuia lui Ioan Botezatorul

Capul Sf.Ioan Botezatorul

 

         Naosul este de o imensitate de nedescris si este luminat cu lumina ce trece prin ferestrele de la Capela Sfantului Bruno(in stanga) si de la capela lui Niccolo Albergati(in dreapta) plus alte 4 mari ferestre(era destul de intuneric,ora 6PM,vreme ploioasa si unele poze sunt cam intunecoase).

                                                                                   Capela Sfantului Bruno

Capela lui Niccolo Albergati

Naosul gazduieste monumentul funerar a lui Armando Diaz,a lui Vittorio Emanuele Orlando si al amiralului Thaon di Revel.Peretii sunt decorati de numeroase picturi de diferiti artisti.

Monumentul funerar a lui Armando Diaz

O chestie foarte interesanta o reprezinta Meridiana.Este o linie din bronz bagata in pavimen si este lunga de 45 m.A fost construita pentru a demonstra exactitatea calendarului gregorian si pentru a determina  data exacta a Pastelui.In lungul meridianei sunt scrise constelatiile si toate semnele zodiacale.

Un alt obiect care nu are legatura cu religia si care intriga turistii este pendulul lui Galileo Galilei.

     Catapeteasma si altarul le-am vazut din departatare deoarece era interzisa trecerea , rezervate doar rugaciunilor.Este bogat in picturi ale lui Romanelli,Domenichiano,Pomarancio,Carlo Maratta,etc.

Aici e cu zoom,nu se vede mare lucru
Am ,,furat” poza dupa wikipedia ca sa intelegeti cum vine
           In partea stanga a naosului este o iesire care duce in strada Paris.Dar inainte de asta ,se trece prin Capela Sfanta Teresa unde sunt expuse planurile bisericii,istoria ei si a Bailor lui Diocletian in poze si cuvinte.Mai jos cateva poze din capela.
             La iesirea din capela se trece intr-un fel de curte interioara si apoi in cea exterioara.
Imagini din curtea interioara
                                                                                 Statuia lui Galileo Galilei
Imagini din curtea exterioara:
           Aceasta minunata biserica nu prea este trecuta in ghidurile turistice dar merita orice atentie.Mai ales ca intrarea este gratuita(deocamdata).Si ca in orice obiectiv turistic care se respecta ATENTIE LA HOTII DE BUZUNARE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *