Sighişoara-obiective turistice din oraşul cetate

       După ce m-am perindat prin Italia după atâtea oraşe medievale, am zis să mai trec pe listă şi ceva mioritic. Vizitasem deja Braşov şi Sibiu şi chiar dacă amintirile erau vagi, am ales Sighişoara. Pot spune că dintre aceste 3 oraşe, Sighişoara se apropie cel mai mult de aspectul medieval cu care am fost obişnuită. Mi-au lipsit casele din piatră, dar am avut ziduri, multe turnuri, străzi înguste şi pietruite. Valoarea îi este apreciată, fiind una dintre destinațiile de top în rândul românilor şi nu numai (judecat după numeroasele limbi străine auzite prin cetate). De asemenea,  cetatea se află, din anul 1999, în Patrimoniul UNESCO, şi ne putem lăuda că este singura cetate încă locuită.

Ce am văzut?

  • Turnul cu ceas. Este emblema Sighişoarei şi pe bună dreptate, este cel mai înalt şi mai maiestuos turn din oraş. Are o înălțime de 64 m, iar în interiorul său găzduieşte Muzeul de Istorie. A fost sediul primăriei, închisoare şi cameră de tortură. Se poate vizita contra sumei de 14 lei. Dar partea cea mai interesantă se află aproape de vârful lui, de aici poţi vedea capetele cărămizii ale cetăţii de la înălţime. Tot de aici ne sunt semnalate direcțiile şi distanțele următoarelor posibile destinații.

sighisoara turnul cu ceas

sighisoara

Sighişoara văzută de sus

DSC05464

  • Scara acoperită. Sau Scara Şcolarilor. A fost acoperită pentru a proteja copii ce se duceau la şcoală. Inițial avea 300 de trepte (probabil ora de educație fizică se considera venitul la şcoală), dar după modificări din anul 1842 şi 1849 au mai rămas 175 de trepte.

sighisoara

  • Biserica din deal. Urcând scara acoperită, biserică este răsplata efortului depus. Se află în punctul cel mai înalt al cetății Sighişoara. A fost construită începând cu anul 1345, finalizată în anul 1525 cu elemente ale stilului gotic, dar cu mai multe restaurări până în zilele noastre, este a treia ca mărime din Transilvania. Sub altar se află o criptă cu morminte din secolul XVI-XVIII. Preț bilet: 5 lei/adult.

sighisoara

sighisoara

  • Casa Vlad Dracul. În această casă a locuit Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeş şi se presupune că aici s-ar fi născut acesta din urmă.

sighisoara

  • Casa cu cerb. S-a pricopsit cu acest nume datorită capului de cerb de pe clădire. Deşi, nu e decât o pensiune, indicator cu numele ei am găsit de la intrare în Sighişoara.

sighisoara

  • Biserica Romano-Catolică. A fost construită în onoarea Sfântului Iosif în anul 1896, arsă în 1983 şi renovată în 1984.

sighisoara

  • Biserica Mănăstirii. Una dintre cele mai vechi biserici din cetate, datează din anul 1298, a fost o mănăstire dominicană, iar astăzi este biserică evanghelică luterană. Se poate vizita contra sumei de 5 lei.

sighisoara

  • Piața Cetății. O piață elegantă din centrul cetății, înconjurată de baruri şi restaurante cochete.

sighisoara

  • Casa în care a funcționat prima şcoală din cetate. Se întâmpla în anul 1861 la iniţiativa lui Zaharia Boiu.

sighisoara

Dintre cele 14 turnuri pe care le avea inițial cetatea, 9 dintre acestea au rezistat până astăzi. Acestea erau folosite de bresle pentru a-şi desfăşura activitatea. Breslele au fost desființate în anul 1884 pe motiv că îşi pierduseră semnificația, dar turnurile au rămas şi au dăinuit până în zilele noastre.

  • Turnul Măcelarilor. Înălţat cu 2 etaje în secolul al XVI-lea.

sighisoara

  • Turnul Cizmarilor. Este construit în plan hexagonal, în secolul XIV, distrus şi reclădit în numeroase rânduri, ia forma actuală în anul 1681.

sighisoara

  • Turnul Cositorarilor. A fost construit o dată cu zidurile cetăţii în secolul XIV şi modificat în secolulXV. Tencuiala prezintă urmele ghiulelelor diverselor atacuri şi mai ales ale luptei din anul 1704.

sighisoara

  • Turnul Croitorilor. Este un turn-poartă prin care se face intrarea în cetate. Are 2 niveluri, a fost şi acesta distrus în incendiul din 1676 şi apoi refăcut.

sighisoara

  • Turnul Frânghierilor. A fost restaurat în secolul XIX, iar acum este casa îngrijitorului cimitirului evanghelic din deal.

sighisoara

 Şi cele care le-am ratat:

  • Turnul Cojocarilor
  • Turnul Tăbăcarilor
  • Turnul Fierarilor
  • Turnul Giuvaergiilor sau Aurarilor

Foarte probabil, în imaginea de mai jos, unul dintre cele două turnuri e cel al Cojocarilor.

sighisoara

      Sighişoara poate fi pe placul mai multor tipuri de persoane. Că esti iubitor de oraşe medievale, te duci la Sighişoara. Că eşti iubitor de festivaluri, te duci la Sighişoara, dintre care cel mai cunoscut, festivalul medieval de la sfârşitul lui iulie. Că vrei să ieşi din stresul cotidian şi să te relaxezi, te duci la Sighişoara în orice anotimp.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Avem fara indoiala atractii superbe in tara noastra, iar Sighisoara stim cu totii ca este una dintre ele. Numai statul la o terasa din Piata Cetatii iti da o atmosfera aparte, ca sa nu mai zicem de cladirile superbe!

    1. Am probat aceasta activitate, dimineata am baut cafeaua la un bar in piata, orasul abia se trezea (si noi la fel), priveliste frumoasa, un bun mod de a incepe ziua. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *