Catacombele Sfântului Calist, pe urmele primilor creştini

       Pe cât e interesantă Roma la suprafată, pe atât este şi în subteran. Se poate spune că în subteranul Romei se ascunde un mic oraş, misterios şi fascinant. Încerc să-i descopăr şi acestă față, primele pe listă: Catacombele Sfântului Calist (San Callisto) de pe Via Appia. Este un articol fără fotografii deoarece fotografiatul este interzis. Îmi pare tare rău cu nu vă pot arăta acele culoare înguste cu pereți înalți în care erau săpate mormintele şi care te făceau să grabeşti pasul dacă rămâneai un pic în urmă.

    Catacombele se construiau în afara oraşului, în lungul străzilor consulare ca Appia, Ostiense, Nomentana, Labicana sau Tiburtina. Motivele pentru care creştinii preferau să sape morminte erau numeroase. Dar cel mai important e că ei refuzau incinerarea corpurilor celor dragi şi luând exemplul înmormântării lui Iisus, preferau îngroparea lor. Un alt aspect important era problema spațiului. Teritoriul deținut de creştini în acea perioadă era restrâns şi dacă ar fi ales îngroparea morților în suprafață şi dat fiind faptul că mormântul nu era reutilizat, în scurt timp ar fi rămas fără spațiu. În schimb, mormintele săpate în profunditate au rezolvat problema. În plus, erau şi protejate de actele de vandalism.

     Catacombele Sfântului Calist au fost construite la jumătatea secolului II d.H. Au fost numite după Sfântul Calist care la începutul secolului III ocupa funcția de diacon al Romei şi administratorul catacombelor. Ulterior, a fost ales papă şi în cele din urmă a fost martirizat pentru credința sa. Este unul dintre cele mai mari cimitire creştine, ocupă o suprafața de circa 15 ha şi aproape 20 km de galerii subterane. Aici mii de creştini, în jur de 500.000, dintre care martiri şi 16 papi, şi-au găsit locul de veci. Sunt dispuse pe 4, uneori 5 nivele şi au o adâncime de circa 20 m.

     Se disting varii tipuri de morminte în funcție de poziția socială sau numărul de persoane înmormântate, printre acestea sarcofagii care sunt destul de rari deoarece costau foarte mult sau cripte, mici camere subterane cu decorațiuni în care erau înmormântați unul sau mai mulți sfinți sau martiri.

    Acum catacombele sunt goale, toate rămăşițele pământeşti ale creştinilor au fost mutate în bisericile din Roma. S-a ajuns la astfel de acțiuni pentru a le proteja de atacurile barbarilor, fiind situate în afara zidurilor Aureliene erau vulnerabile în fața lor.

     Pe alocuri sunt încă vizibile elemente decorative ca picturi sau sculpturi de o valoare documentată inestimabilă. Acestea oferă informații despre viața şi obiceiurile creştinilor din perioada respectivă.

Cripta Papilor este partea cea mai sacră şi importantă din aceste catacombe, a mai fost numită şi Micul Vatican. Aici au fost înmormântați 9 papi şi, probabil, 8 demnitari ai bisericii creştine din secolul III.

Vizita se face doar însoțiți de un ghid, durează în jur de 30-40 minute, iar intrarea este din 30 în 30 de minute. Limbile în care se pot desfăşura vizitele sunt: italiană, engleză, spaniolă şi germană.

Program: 9,00-12,00 şi 14,00-17,00. În fiecare zi de miercuri sunt închise, de asemeni, pe 1 ianuarie, 25 decembrie, în duminica de Paşte şi în timpul pauzei de iarna: 29 ianuarie-25 februarie.

Preț bilet– 8,00€/adult şi 5,00€ pentru copiii cu vârsta între 7 şi 15 ani.

Cum se ajunge– cu metroul, linia A în direcția Anagnina până la stația San Giovanni, apoi secontinuă cu autobuzul 218 până la stația Fosse Ardeatine. Mai este şi varianta pe linia B a metroului, direcția Laurentina până la Circo Massimo, de unde se continuă cu autobuzul 118, direcția Lagonegro până la stația Catacombe di San Callisto.

       Vizavi de catacombe se află o mică biserică, Santa Maria in Palmis, cunoscută şi sub numele de Domine Quo Vadis . Legenda spune că este ridicată pe locul unde Sfântul Petru care fugea din Roma din cauza persecuţiilor lui Nero, a văzut pentru ultima dată pe Iisus. Acesta la întrebat Hristos: ,,Quo vadis, Domine? „(,,Încotro te îndrepţi, Doamne?”). Iar acesta i-a răspuns: „Vado Romam venio iterum crucifigi.” Adică „Am venit la Roma spre a fi crucificat din nou „. După acest dialog, ruşinat, Sfântul Petru s-ar fi întors în Roma şi şi-a primit cu bucurie moartea pentru credinţă.

catacombele sfantului calist

catacombele sfantului calist

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Multumesc pentru articol! Pentru un individ pasionat de mistere, l-am citit pe nerasuflate!

    Poti folosi fotografii din alte surse (de regula e bine sa fie o singura sursa), precizând aceste surse la sfârsitul articolului.

    1. Mă bucur că v-a plăcut. 🙂 Pentru următoarele articole în care nu am poze, le voi luaa din altă parte. Sper să nu mai fie, nu îmi place când nu mă lasă să nu fac poze.

  2. Am cautat pe internet de curiozitate imagini cu aceste catacombe si tind sa iti dau dreptate – si eu as fi grabit putin pasul daca as fi ramas in urma pe acolo 😀 Cred ca in orice catacombe ai sentimentul asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *