Biserica din Densuș, monument fără seamăn

Biserica din Densuș este una dintre cele mai altfel biserici din România. O pot considera preferata mea. ,,De vină” este, în cea mai mare parte, înfățişarea. Este construită din blocuri de piatră, marmură, coloane, multe din acestea au fost aduse de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Nu știu cât este de cunoscută, dar este una dintre cele mai controversate biserici. Se spune despre ea că ar fi cea mai veche biserică din România și printre cele mai vechi din Europa. Nu toată lumea e de acord cu prima afirmație, dar unele indicii o dovedesc. Prima atestare documentară este dinainte de 1300, dar dacă luăm în considerare ipotezele cu care nu toți au fost de acord, a fost construită în secolul II d.Hr. Pe lângă aspectul neobișnuit, mai prezintă și câteva elemente unice, într-o pictură Iisus Hristos este îmbrăcat în ie, masa din altar este o piatră funerară, iar altarul are orientare spre sud.

Densuș se află la circa 10 km de Hațeg și se ajunge ușor urmărind indicatoarele. La intrarea în curtea bisericii se află bustul lui Nicolae Densușianu, jurist și istoric român născut la Densuș. Lângă el se află un panou cu informații. Intrarea se face pe o alee care trece prin cimitir. După câțiva metri, avem în dreapta clopotnița, iar fix în față este biserica. Are un aspect neobișnuit, fațada este nefinisată, neuniformă, per total, pare să aiba ceva magic în ea.

Interiorul este tare mic și prezintă urme ale trecerii timpului și ale civilizațiilor. Nici unul dintre ei n-a fost prea indulgent, de exemplu, turcii (cel mai probabil) au scos ochii sfinților. Nu vă pot arăta, fotografiatul este interzis în interior.

În spatele bisericii se află un spațiu verde, din loc în loc mai apare câte o cruce și câte o lespede pe care sunt scrise cuvinte în latină și acestea fiind aduse tot de la Sarmizegetusa.

Am prins un moment foarte bun, început de primăvară, prin verdele crud al ierbii era înflorită câte o narcisă, toporași și câteva tufe de liliac.

Biserica din Densuș m-a dus cu gândul la câteva biserici medievale întâlnite prin orășelele italienești, un pic din Templul lui Antonius și Faustina din Forul Roman din Roma, un pic din Domul din Sovana și ceva din bisericile din Matera și Tarquinia. Ce dor mi s-a făcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *