Trovanții sau Babele de la Ulmet

Trovanții sau Babele de la Ulmet erau de mult timp pe lista mea, am mai avut tentative, dar de fiecare dată se întâmpla ceva. Și parcă aș fi vrut să le vizitez toamna. Iar toamna asta s-a întâmplat, era o zi superbă de noiembrie.

Trovanții sunt depozite de nisip și stratificații de gresii cimentate și modelate în timp de agenții naturali (vânt, ploaie, etc). Multe legende au iscat și multe se spun despre ei: că au puteri tămăduitoare, că sunt pietre vii, dar noi suntem cu capul pe umeri și știm că sunt doar niște micro-forme de relief cu forme ciudate.

Ei nu sunt unici în România, dar cei de la Ulmet sunt cei mai interesanți, cei mai mari și cei mai mulți. Aceștia se află la marginea satului Ulmet, comuna Bozioru, în Subcarpații de Curbură, în zona numită Țara Luanei. Drumul până la trovanți este bun, excepție făcând ultimii 5 km care sunt cu denivelări și peticiri, dar nu de speriat. Ultimul kilometru, până la locul unde am lăsat mașina, este drum de pământ și este destul de îngust.

Am parcat mașina și am luat-o la pas pe ulița către trovanți. A fost destul de aglomerat în acea zi, cu mic, cu mare au luat la pas calea trovanților. De curând au fost montate indicatoare, așa că plimbarea a devenit și mai ușoară. În 15-20 de minute am ajuns într-o poieniță, dăm de primul trovant, semn că suntem pe drumul cel bun. Aici se află persoana cu biletele de acces, 4 lei de adult am plătit, și încă vreo 10 minute prin pădure până pe dealul cu trovanții. La ieșirea din pădure deja dăm de două OZN-uri, așa îmi lasă impresia. În stânga ei se află Toboganul. Nu sunt denumiri întâmplătoare, există o oarecare asemănare cu obiectele a căror nume au luat. De aici, trovanții apar unul după altul, care mai de care mai interesanți. Unii sunt băgați în pământ, alții sfidează gravitația. Unii rotunzi, alții ca o cochilie de melc, iar alții mai cu… moț, ca un papanaș.

Trovanții sau Babele de la Ulmet

Trovanții sau Babele de la Ulmet

Trovanții sau Babele de la Ulmet

Majoritatea vizitatorilor se opresc aici, dar poteca continuă prin pădure și duce către alți trovanți cu forme interesante: Coloana, Balena și Delfinul.

Trovanții sau Babele de la Ulmet

Trovanții sau Babele de la Ulmet

Trovanții sau Babele de la Ulmet

Un pic mai sus apăruse un marcaj cruce roșie, l-am urmat un pic, dar ne-am întors pentru că nu știam unde duce.

Am vrut un obiectiv turistic inedit, am găsit. Am vrut peisaje de toamnă, am găsit. Ba mai mult decât am sperat. Dealul trovanților oferă deschidere largă spre văile și pădurile din jur peste care acum toamna pusese stăpânire. Am ales ziua perfectă pentru plimbare.

Vizita la Babele de la Ulmet poate fi combinată cu alte obiective din zonă: Tabăra de sculptură Măgura, Mănăstirea Ciolanu, așezările rupestre, Vulcanii Noroioși. Trebuie luată în calcul și starea drumurilor, în special către așezările rupestre, din ceea ce am mai citit, doar mașinile cu garda înaltă fac față.

Buzăul a fost primul pe lista noastră când era vorba de excursii de o zi: Focul Viu de la Terca, Vulcanii Noroioși, Trovanții de la Ulmet, Lacul Siriu și Cascada Pruncea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *