Vama Buzăului: Rezervația Valea Zimbrilor și Cascada Urlătoarea

De Vama Buzăului am auzit de puțin timp, în timp ce ,,cotroboiam” pe Google. Se află la poalele Munților Ciucaș, pe valea Buzăului, în județul Brașov, chiar dacă numele ar sugera că este în Buzău. Două mari obiective au pus-o pe harta turistică a României: Valea Zimbrilor și Cascada Urlătoarea. Pentru acestea am ajuns și noi în zonă.

Valea Zimbrilor din satul Acriș este cea mai nouă rezervație de zimbri din România. A fost înființată în anul 2008 ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei. Are o suprafață de circa 10 ha, dar sunt planuri de extindere cu alte 80 ha de pădure. Planul administratorilor este să lase în libertate zimbrii, urmând a fi incluși într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi.

Noi am ajuns într-o dimineață mohorâtă de aprilie și am fost printre primii vizitatori ai acelei zile. După ce am parcat și am plătit biletul de intrare, 10 lei/adult, am început traseul în jurul țarcurilor. Chiar de la intrare ne-a întâmpinat o gingașă căprioară care păștea liniștită. Le ador!

Apoi am ajuns în zona renilor, 3 exemplare frumoase își făceau siesta. Când ne-a văzut, unul dintre ei s-a apropiat de gard, probabil în așteptarea unei gustări.

Am trecut pe lângă un cerb și am ajuns în zona zimbrilor. Am numărat 10 exemplare de toate vârstele.

Zimbrul este cel mai greu animal de pe uscat din Europa și a dispărut de pe teritoriul țării noastre în secolul XVIII. În prezent, este în derulare un proiect de repunere a zimbrilor în libertate, iar la această acțiune participă cele 5 zimbrării din România care au ca scop înmulțirea speciei.

Aceste zimbrării sunt: Rezervația de Zimbri Hațeg Slivuț – Hunedoara, Rezervația Naturală de Zimbri și Faună Carpatină Dragoș Vodă – Neamț, Rezervația de Zimbri Neagra-Bucșani – Dâmbovița, Măgura Zimbrilor din Armeniș – Caraș Severin și Valea Zimbrilor – Brașov.

N-a durat mult vizita în Valea Zimbrilor, traseul turistic este destul de scurt.

Dacă tot am ajuns până aici, nu puteam să ratăm vizita la Cascada Urlătoarea care se află la o distanță de circa 9 km de rezervație. Chiar dacă vremea nu era prea prietenoasă, noi ne-am văzut de ale noastre. Chiar când am ajuns în parcarea de la începutul traseului către cascadă, a venit o ploicică și a trebuit să așteptăm în mașină și să sperăm că va trece repede. Așa a și fost, în 5 minute a ieșit soarele. Din parcare până la cascadă sunt 700 m, pe un drum forestier tare pitoresc care șerpuia de-a lungul râului. Ceața care se ridica îi dădea un aer mistic peisajului.

La nici 100 m de la parcare am avut cea mai frumoasă surpriză, o poieniță plină de ghiocei. Ce bucurie! Un pic mai sus, o poieniță de brândușe de primăvară. Și surprizele nu s-au oprit aici. La marginea pădurii am găsit foarte multe flori numite măseaua ciutei și spânz. Până la cascadă a fost o paradă a florilor de primăvară.

Cascada Urlătoarea nu e clasica cascadă cu cădere abruptă de apă, mai mult se prelinge pe versant. Ea e formată din mai multe izvoare care se revarsă peste tuful calcaros de culoare roșiatică. Ceea ce este curios este că are debit și temperatură constantă tot anul. Dacă ar fi să fac o comparație, seamănă puțin cu Cascada 7 Izvoare din Munții Bucegi.

Peste pârâul în care se varsă cascada este amenajată o punte și se poate merge pe ea, putându-se ajunge până la locul de unde izvorăște. Necesită atenție mare și încălțăminte impermeabilă.

Zona are un potențial turistic foarte mare. Autoritățile s-au implicat foarte mult în dezvoltarea zonei și asta s-a observat: coșuri de gunoi la tot pasul, obiectivele de interes turistic foarte bine semnalate, bănci și locuri de picnic, drumuri asfaltate, iar cele forestiere, nivelate. În plus, peisajul este superb, nu mă așteptam la asta. Mi-ar plăcea să revin în zile senine și să mă plimb pe dealurile satelor și să lenevesc la soare pe malul unui pârâu. Sau să fac un traseu montan în Munții Ciucaș.

Încă un aspect care m-a impresionat este proiectul Gastro Local, adică puncte gastronomice în care localnicii gătesc cu ce au în gospodărie, produse specifice zonei, iar turiștii se pot opri pentru a mânca. Totul natural. În comuna Vama Buzăului sunt 14 astfel de puncte gastronomice. AICI găsiți rețeaua Gastro Local din comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *