Fântânile cu ciutură și cumpănă de la Păunești

La circa 45 km de Focșani, la Păunești, se află locul cu cele mai multe fântâni cu cumpănă. Sunt în jur de 30 de fântâni, cu o vechime de până la 200 de ani și multe dintre ele sunt încă funcționale.

Sună interesant, hai să le vedem!

fantanile de la paunesti

Trebuie să mergem spre Adjud, iar din Domnești-Târg trebuie să facem stânga. GPS-ul ne-a ghidat până aproape de locul cu pricina, la scurtă distanță de primărie.

Fântânile au fost săpate de nevoie, Păuneștiul este situat pe mai multe dealuri, iar pânza freatică se află la mare adâncime, însă aici în vatra satului apa se găsește la o adâncime mai mică. Fiecare familie înstărită ridica aici o fântână, acum, trecute peste timp, acestea au devenit mândria localității.

Satul este alimentat cu apă, iar fântânile nu-și mai îndeplinesc scopul, totuși sătenii le îngrijesc deoarece sunt moștenire de familie. Toate erau proaspăt văruite, dar la unele dintre ele timpul și-a pus mai mult amprenta. Ba le lipsea cumpăna, ba ciutura, iar unele au secat. Atenție, nu este recomandată folosirea apei în scopuri alimentare.

Autoritățile locale încearcă atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea lor și introduse în circuitul turistic. Un prim pas spre protejarea fântânilor a fost făcut de către Direcția de Cultură Vrancea care a demarat procedura de clasare a ansamblului și a obținut calitatea de monument istoric.

Fântânile din Păunești au adus localității recordul pentru ,,Cea mai mare densitate de fântâni”, acesta se găsește  publicat pe site-ul https://www.academyofworldrecords.com/.

fantanile de la paunesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *