Basilica Santa Maria in Aracoeli

basilica santa maria in aracoeli roma      Basilica Santa Maria in Aracoeli a fost singura biserică în care am simţit că am intrat într-un lăcaş sfânt şi nu doar că bifez un obiectiv turistic, asta datorită muzicii religioase care se auzea. Am văzut multe biserici în Roma  şi în toate ceea ce se auzea era forfota turiştilor. Să fi ajuns eu în momentul nepotrivit?

        Iniţial s-a numit Santa Maria in Capitolio deoarece se află pe dealul Capitolin şi a fost construită peste ruinile templului Junonei Moneta în secolul VI. Ulterior a fost numită Biserica Senatului şi Poporului Roman iar din secolul VIV poartă numele care îl păstrează şi astăzi.

       Legendele sau mai bine zis, superstiţiile legate de această biserică au fost adaptate în funcţie de nevoi. Dacă în Evul Mediu se credea că dacă vrei un copil, îţi cauţi un soţ sau vrei să-ţi fie iertate păcatele trebuie să urci scara care duce la biserică în genunchi. În schimb,în zilele noastre, dacă vrei să câştigi la loto, trebuie să urci scara în genunchi.

        De afară nu pare prea interesantă, faţada austeră din cărămidă a fost construită în secolul XIV, deşi, planul era de a decora faţada cu mozaicuri, nu a fost niciodată realizat. Dar interiorul…aici lucrurile devin de-a dreptul interesante. Interiorul este amplu, cu 3 nave separate de coloane recuperate de la diverse monumente.Pavimentul în stil cosmatesc datează din secolul XIV iar tavanul aurit şi pictat datează din secolul XVI înfăţişând lupta de la Lepanto. Aspectul actual datează, în mare parte, de la sfârşitul secolului XVIII când călugării franciscani au pus stăpânire pe biserică. Scara cu 124 de trepte din marmură care conduce la intrarea în biserică datează din anul 1348. Cola di Rienzo a ordonat construirea acestei scări pentru a-i mulţumi Sfintei Maria că epidemia de ciumă din acel an a luat sfârşit. A fost construită de Simone Andreozzi.

Interior

basilica santa maria in aracoeli roma

basilica santa maria in aracoeli roma

Spre ieşire

basilica santa maria in aracoeli roma

Paviment

basilica santa maria in aracoeli roma

basilica santa maria in aracoeli roma

basilica santa maria in aracoeli roma

            Basilica Santa Maria in Aracoeli este o mică bijuterie,ascunde numeroase bogăţii artistice. Dintre acestea se aminteşte: un tablou pictat pe lemn de către Girolamo Siciolante da Sarmoneta, mormântul lui Cecchino Bracci-opera lui Michelangelo, mormântul cardinalului Albert-opera lui Andrea Bregno şi multe alte opre impresionante ale lui Giuliano Romano, Pietro Cavallini, Benozzo Gozzoli, Pinturicchio. Dar probabil cea mai cunoscută operă este statuia din lemn a lui Iisus copil (Santo Bambino) , sculptată în secolul XV din lemn de măslin din grădina Ghetsimani. Expusă este copie deoarece originalul a fost furat fără a mai fi recuperat.

Santo Bambino

basilica santa maria in aracoeli roma

          Cum se ajunge– fiind situată între Monumentul lui Vittorio Emanuele şi Piazza Campidoglio, orice mijloc de transport care trece pe lângă Piazza Venezia te va duce la destinaţie. De exemplu: autobuzele care vin din Termini, numărul 40, 64 sau cu metroul, linia B, staţia Colosseo şi apoi 10 minute de mers pe jos.

            Program-zilnic de la 9,00-12,30 şi de la 15,00-18,30 ( martie-septembrie) si de la 14,30 până la 17,30(octombrie-aprilie).

Intrarea-gratuită

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protected by WP Anti Spam