Focul Viu de la Andreiaşu de Jos, județul Vrancea

Focul Viu este situat la aproximativ 40 km față de Focşani, în satul Andreiaşu de Jos, pe malul drept al Milcovului. Este declarat rezervație naturală din anul 2000 şi ocupă o suprafață de circa 40 ha. Nu este un loc care te va lăsa cu gura căscată, ci faptul că acest fenomen este atât de rar. În România se mai întâlneşte la Terca, Buzău , dar emanații de gaze au mai fost localizate şi în zona munților Apuseni, în Depresiunea Colinară a Transilvaniei, însă, Focul Viu de la Andreiaşu de Jos reprezintă cea mai extinsă suprafață cu astfel de focuri (aproximativa 400 metri pătrați) şi cu cel mai mare debit de gaz metan(circa 50 tone pe an).
Astfel de focuri vii se mai găsesc în SUA, Australia şi Asia.
Fenomenul se explică prin faptul că solul este format din roci sedimentare (sau cu precădere din roci sedimentare), iar acestea permit ieşirea gazelor prin crăpături fără a implica şi apele subterane. Aceste emanații se aprind singure, de regulă de la soare.
Se spune că în timpul cutremurelor flacările pot atinge înălțimea de 2 m, iar atunci când plouă se sting, dar se poate vedea cum apa bolboroseşte în locul pe unde ieşea gazul.
Zona cu emanații este delimitată de un zid de ciment, iar accesul se face pe un sir de scări. În vecinătatea Focului Viu este construit un foişor care îți permite să te adaposteşti de soare/ploaie sau pur şi simplu să admiri peisajul. Fenomenul e frumos ziua, iar seara devine spectaculos când se pot vedea mult mai bine culorile flacărilor (galben, albastru, roşu).

 

Cum se ajunge: Drumul Judetean DJ 205A Focşani-Andreiaşu de Jos, iar după traversarea podului peste Milcov, drumul comunal spre Andreiaşu de Sus.
2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Intr-adevar este minunat. Eu am mers zilnic drumul Andreiasu de Jos – Andreiasu de Sus pe jos…si la fel, pe jos m-am intors, vreme de 2 ani de zile. De cele mai multe ori, urcam la Andreiasu de Sus prin padure, din zona Focului viu, apaream fix la intrarea in sat, apoi imi continuam drumul. La intoarcere faceam acelasi lucru, cu acelasi drag si parca alta curiozitate. La intoarcere, datorita drumului in panta, ajungeam mult mai repede la pod. Sunt mai multe de spus, dar, pe drept cuvant, doar pentru mine, am numit acel minunat loc ,, Andreiasu din Ceruri,,

    1. Foarte frumos spus ,,Andreiasu din Ceruri”. Am amintiri foarte placute de acolo, cand mergeam cu scoala faceam pe scena mini spectacole, concursuri. Nici nu mai stiu daca mai este acea scena unde avea loc festivalul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *