Meniul italian

        Se stie ca Italia este tara pizzei,pastelor,lasagnelor si tiramisu-ului.Si pe buna dreptate,atatea feluri de paste si pizza ca nici nu stii pe care sa o alegi.Este tara diversitatii iar fiecare regiune are specificul ei.Meniul tipic italian incepe cu antipasto asemeni aperitivului nostru,care reprezinta diferite tipuri de salamuri,branza,vestitele bruschette(de rosii,sare si ulei,de vinete,de anghinare,masline,etc),prosciutto crud sau copt,carpaccio de carne sau de peste.

Primul fel(primo piatto)
In mare parte este constituit din paste(cam 90 %),risotti,supe.In aceste feluri de mancare se folosesc branzeturi,legume,carne de la diferite animale,fructe de mare(midii,stridii,creveti,calamar).Dintre cele mai cunoscute paste face parte amatriciana(pancetta,ceapa,suc de rosii,branza de oaie-pecorino),carbonara(ou,pancetta),cacio e pepe(branza si piper),pastele cu fructe de mare.Privind felul pastei,mentionez :penne,trofie,strozzapreti,bucatini,spaghetti,tonnarelli,tagliolini,fusili,farfalline,rigatoni,gnocchi,gnocchetti,fettucine,paccheri etc.

Numeroase sunt si pastele umplute cu ricotta(urda),legume,branza,peste,prosciutto crud sau copt,ciuperci,gen ravioli,tortellini.
Al doilea fel(secondo piatto)
Este constiutuit din carne(pui,vita,porc),peste(orata-platica,spigola-bibanul de mare,rombo-calcan) si legume.Multe feluri de mancare sunt insotite de contorni(garnitura):cartofi la cuptor sau prajiti,legume la gratar,cicoria(cicoare),spinaci(spanac),salata verde sau mixta,etc.
Pizza
Chiar daca s-a inventat in alta parte(daca nu ma insel ,parintii ei sunt la Napoli) ,pizzerii gasesti la orice pas cu diferite sortimente.Nu subestimati pizza margherita(branza ,suc de rosii si un pic de busuioc) chiar daca are ingrediente atat de simple, e delicioasa.Imi amintesc prima mea experienta cu pizza italiana, cea cu prosciutto crud, mmm, cine s-a atins de ea! Daca iti place pizza simpla alege pizza alba(focaccia) doar cu ulei de masline si rozmarin,rosie(cu suc de rosii) sau marinara(suc de rosii,oregano si usturoi) sau daca nu,pizzele umplute:boscaiola(branza,ciuperci,carnati);funghi(suc de rosii,branza si ciuperci);diavola(suc de rosii si salam picant),napoli(suc de rosii si hamsii);4 formaggi(cu 4 tipuri de branza printre care gorgonzola,o branza cu mucegai);bresaola(branza felii si bresaola-carne afumata de vita) si astfel lista poate continua.Fiecare restaurant isi creaza propriul stil,propriile tipuri de pizza si le pot personaliza in functie de dorinta clientului.
De baut,vin alb sau rosu,al casei (care este varsat)sau in sticla,depinde de buzunar,apa plata(liscia sau naturale) sau gazoasa(gasata) sau bere(daca se mananca pizza).
Desert
Italienii incheie masa cu fructe si/sau desert.Traditionalul tiramisu care trebuie probat,obligatoriu.Se spune ca ar crea dependenta,asa de bun e!Daca nu esti fan al cafelei(piscoturile sunt inmuitate in cafea) poti incerca panna cotta,un fel de budinca sau de gris cu lapte(depinde de restaurant) cu topping de fructe de padure(cea mai buna combinatie),caramel,cafea,ciocolata,vanilie,etc;crema catalana(un fel de creme brule) peste care se pune zahar brun si se arde(delicioasa);faimosii tartufi(este un fel de inghetata cu gust de alune,ciocolata alba sau neagra(interior de crema de cafea),fistic,etc;diferite torte(prajituri) de ciocolata,ricotta(urda),vanilie,capsuni,cafea,etc;sacher-prajitura de ciocolata umpluta cu dulceata(de caise sau piersici),nu e cine stie ce doar daca va place combinatia dintre ciocolata si dulceata si este ffffff dulce.
Dupa desert urmeaza o cafea si/sau un digestiv constituit dintr-un amaro,limoncello,lichioruri sau grappa(asemeni tuicii noastre).
Cam asa arata,pe scurt,un meniu tipic italian.Desi,ai avea tendinta sa zici ca mananca mult,nu e asa pentru ca portiile sunt mici.
Italienii ,la micul dejun(colazione) ,mananca un corn cu o cafea(cand zic cafea ma refer la espresso),cappuccino sau lapte,acasa sau la bar, in picioare.Pranzul(pranzo) este mai consistent.Un antipasto cu un primo sau un secondo si inapoi la munca iar cina(cena) este un rasfat, cam cu toate enumerate mai sus,se bea,se mananca si se sta la vorba pana tarziu daca a doua zi nu se duc la munca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protected by WP Anti Spam