10 sate din România pentru escapade memorabile

Unde te duci când vrei să-ți bucuri sufletul, să te relaxezi și să uiți de toate grijile? Pentru mine este simplu: câteva zile într-un sat de munte sau deal și sunt gata să cuceresc lumea.

Sunt o persoană crescută la țară, iar vizitarea satelor este ca o întoarcere la rădăcini. Îmi place să mă conectez cu natura, mă face fericită, cu tradițiile și cu traiul molcom de la sat. Îmi place turismul rural și încurajez astfel de activitate, cu meșteșuguri străvechi, oameni primitori și natură. În ultima perioadă pașii m-au dus către vacanțele la sat și am strâns câteva în palmares.

  • Fundata, Brașov

Este considerată localitatea aflată la cea mai mare altitudine, aproximativ 1300 m, și se mai spune că ar avea cel mai curat aer. Îl consider cel mai fotogenic sat, imaginile de aici au făcut înconjurul internetului. Ești înconjurat de munți, văi care urcă și coboară, este Raiul dintre munți.

Activități:

– plimbare prin sat și pe dealurile lui. Traseele marcate care încep din Fundata sunt: T2 – Hai hui prin Fundata, T5 – Lacul fără Fund, T7 – la pas prin Giuvala

– parcurgerea traseelor ecoturistice cu bicicleta. Din cele 3, T5 și T7 sunt recomandate, dar și bucăți din T2

– vizitarea muzeului familiei Stoian

– practicarea sporturilor de iarnă în cadrul complexului Cheile Grădiștei

Unde să staiCheile Grădiștei Fundata, este un resort situat într-un cadru de poveste cu multe spații de cazare și activități de petrecere a timpului liber.

Mai multe variante de cazare găsești AICI.

  • Rimetea, Alba

Rimetea, singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Toate casele din sat au același tipar: porți de lemn, case văruite în alb, obloane verzi și și-au păstrat stilul arhitectural original. Datorită acestui aspect, Rimetea a fost desemnată drept zonă arhitecturală şi urbană protejată de către Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. Merită din plin toate premiile și desemnările, satul chiar este de poveste. Piatra Secuiului veghează peste el și îndeamnă la plimbare.

E o plăcere să te plimbi pe ulițele satului și să admiri casele, fiecare are câte ceva special. E despre frumusețea vieții la țară și oamenii harnici care fac ca totul să pară atât de ușor.

Activități:

– în centrul satului se poate vizita Biserica Unitariană fortificată ce datează din secolul XVIII

– Muzeul Etnografic

– pe o stradă lăturalnică se află moara de apă care funcționează din anul 1762

– traseu către Piatra Secuiului

Variante de cazare găsiți AICI

  • Breb, Maramureș

Satul este unul dintre cele mai autentice din Maramureș. Am descoperit pe ulițele lui numeroase căsuțe tradiționale renovate și gata să primească oaspeți. Am admirat casele localnicilor și monumentalele porți sculptate care mai de care mai bogate în motive tradiționale și ornamente, adevărate opere de artă. Acestea arată și acum statutul social al proprietarului.

Fiind situat la poalele Crestei Cocoșului din Munții Gutâi, din multe locuri din sat se poate vedea interesanta formă de relief.

Am observat un obicei interesant plimbându-mă pe ulițele satului, copacul cu oale. Este un obicei specific Maramureșului, iar însemnătatea lui este foarte interesantă. Inițial a avut rol practic, pentru uscarea oalelor în mod natural. Însă, în timp, acesta a căpătat altă semnificație. În acest fel se anunța că în gospodărie se află o fată gata de măritat, iar dacă era prima, atunci oala din vârf trebuia să fie roșie. În plus, cu cât familia era mai înstărită, cu atât numărul oalelor din copac era mai mare. Probabil, acum este pur decorativ, de dragul tradiției, tinerii din zilele noastre se întâlnesc prin alte mijloace.

Activități:

– plimbare pe ulițele Brebului

– ședință foto în costum popular

– cazarea într-o casă tradițională

– traseu către Creasta Cocoșului. Creasta Cocoșului este o arie naturală protejată având altitudinea maximă de 1423 m. Unul dintre traseele către piscul care străjuiește Brebul pornește chiar de aici. Am văzut marcajul, cruce roșie, chiar pe strada cu casa în care eram cazați.

– plimbare cu sania sau căruța trasă de cai

– sporturi de iarnă pe pârtiile din Cavnic. Situat la doar 15 km de Breb, în Cavnic se găsesc pârtii de ski pentru toți, indiferent de experiență.

Unde să stai: Ne-am cazat două nopți la Casa lu’ Piștău, casă veche de 100 de ani unde s-au păstrat multe elemente vechi, dar având confortul și facilitățile actuale și o noapte la Căsuța din Grădină, o construcție nouă, păstrând arhitectura caselor maramureșene tradiționale: fundație de piatră, acoperiș șindrilit, prispă în fața casei și pe o latură.

Mai multe variante de cazare AICI

  • Ciocănești, Suceava

Satul este cunoscut pentru casele sale cu motive tradiționale sculptate pe fațadă. Știam de el, face parte și din Ghidul celor mai frumoase sate din România.

Totul a început în 1950 și de atunci s-au adunat circa 600 de case cu această arhitectură deosebită. Ciocănești a fost declarată comună-muzeu printr-o decizie a Consiliului Local în decembrie 2004 datorită unicității sale. Și de atunci localnicii sunt obligați să păstreze arhitectura tradițională.

Potrivit legendei, numele ar veni de la ciocănarii de arme ai lui Ștefan cel Mare care au avut aici atelierele pentru făurirea armelor pentru ostași. Însă istoricii sunt de altă părere, satul își trage denumirea de la întemeietorul lui, Ion Ciocan.

Activități:

– vizitarea Muzeului Etnografic din sat

– vizitarea Muzeului Ouălor Încondeiate. Aici e raiul ouălelor încondeiate, peste 1800 de exemplare de frumusețe pură în toate culorile, încondeiate, gravate, pictate, cu ceară, mărgeluțe sau hârtie. De la ouă de găină, la cele de rață sau gâscă până la cele de struț. Într-o sală sunt expuse ouălele care au fost premiate la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate care se organizează în fiecare an înaintea sărbătorilor pascale.

Variante de cazare găsiți AICI

  • Vama Buzăului, Brașov

De Vama Buzăului am auzit de puțin timp, în timp ce ,,cotroboiam” pe Google. Este satul de reședință al comunei cu același nume și se află la poalele Munților Ciucaș, pe valea Buzăului, în județul Brașov.

Zona are un potențial turistic foarte mare. Autoritățile s-au implicat foarte mult în dezvoltarea zonei și asta s-a observat: coșuri de gunoi la tot pasul, obiectivele de interes turistic foarte bine semnalate, bănci și locuri de picnic, drumuri asfaltate, iar cele forestiere, nivelate. În plus, peisajul este superb, nu mă așteptam la asta. Mi-ar plăcea să revin în zile senine și să mă plimb pe dealurile satelor și să lenevesc la soare pe malul unui pârâu. Sau să fac un traseu montan în Munții Ciucaș.

Activități:

– vizitarea Rezervației Valea Zimbrilor din satul Acriș

– vizitarea Cascadei Urlătoarea. Este formată din mai multe izvoare care se revarsă peste tuful calcaros de culoare roșiatică. Ceea ce este curios este că are debit și temperatură constantă tot anul.

– prânz într-un punct Gastro Local, adică puncte gastronomice în care localnicii gătesc cu ce au în gospodărie, produse specifice zonei, iar turiștii se pot opri pentru a mânca. Totul natural. În comuna Vama Buzăului sunt 14 astfel de puncte gastronomice.

– trasee montane în Munții Ciucaș.

– plimbări pe dealurile din sat.

Variante de cazare găsiți AICI

  • Peștera, Brașov

Nu doar satul este pitoresc, ci și drumul de acces care șerpuiește pe deal. Iubitorii de natură, de viața la țară aici trebuie să vină.

Activități:

– vizitarea Peșterii Liliecilor

– trasee montane în Piatra Craiului, noi l-am făcut pe cel către Vf. La Om

– drumeție până în satul Măgura, pe jos sau cu bicicleta

– plimbare prin sat ca să descoperi peisaje de vis

Variante de cazare găsești AICI.

  • Subcetate, Harghita

Satul se află la poalele muntelui Harghita Mădăraș într-o zonă pitorească, înconjurată de păduri. În sat se găsesc multe case țărănești construite în mod tradițional, care au păstrat elementele care caracterizează modul de viață caracteristic zonei, iar porțile din lemn, înalte, sculptate, unele chiar pictate, constituie cel mai interesant aspect al unei gospodării.

Activități:

– Parcul de animale Babusgato

– Parcul de animale sălbatice Ivo

– vizitarea Lacului Zetea, un lac de acumulare foarte pitoresc, situat pe Târnava Mică.

– Cascada Vărșag din satul vecin cu același nume. Cascada nu e foarte înaltă, are în jur de 7-8 m, și o cădere în 2 trepte. E interesant cum apele râului Fântâna Mare se adună ca o perdea pentru a forma cascada.

Variante de cazare găsiți AICI

  • Șirnea, Brașov

Șirnea a fost primul sat turistic al României, atestare obținută încă din vremea comuniștilor. A avut succes rapid, dar apoi a luat-o pe o culme descendentă. Acum este un loc liniștit și de explorat în pas molcom. Care după părerea mea nu este un lucru rău, mai ales pentru că nu suntem capabili să dezvoltăm comunități în armonie cu locul și natura.

Activități:

– plimbare pe dealurile sale, traseul T1 – hoinăreală prin Șirnea înconjoară satul și oferă priveliști superbe către Piatra Craiului și Bucegi

– vizitarea Muzeului Etnografic din sat

– degustarea de produse culinare tradiționale, în special brânzeturi

– în perioada sărbătorilor tradiționale au loc evenimente și activități interesante. Aceste sărbători sunt: 25 – 31 Ianuarie – Iarna la Șirnea, 23 Iunie – Ziua Olimpică, 23 – 24 Iunie – Sânziene, 25 Iunie – 5 Iulie – Măsura laptelui și întâlnirea fiilor satului, 25 Octombrie – Focul lui Sumedru.

Variante de cazare găsiți AICI

  • Lepșa, Vrancea

Lepșa este situată la 75 km de Focșani, pe Valea Putnei, în cel mai frumos cadru natural, la poalele Munților Vrancei. Turiștii care evită stațiunile aglomerate și zgomotoase, dar vor aer curat de munte, aici trebuie să vină. Se găsesc activități pentru toată lumea, de la cei care nu pot sta locului până la cei mai puțin activi.

Activități:

– parcurgerea traseului prin Cheile Tișiței

– Cascada Putnei

– traseu către Cascada Văcăria. Din Cheile Tișiței pornește acest traseu care nu este marcat, iar accesul trebuie făcut doar în prezența unei persoane care cunoaște zona, deține echipament și cunoștințe de escaladă.

– din Păulești, sat situat la o distanță de circa 17 km de Lepșa, se pot face trasee către două dintre cascadele Vrancei, Cascada din Horn și Păstaia.

– din Coza, 15 km de Lepșa, începe un traseu către Turnurile Cozei, cu trecere prin Strâmtura Coza, arie protejată de interes peisagistic și geomorfologic.

Mănăstirea Lepșa ce datează din 1774

Variante de cazare găsiți AICI

  • Mânzălești, Buzău

Pe Valea Slănicului, pe un munte de sare, se află acest sat, care face parte din comuna cu același nume. Zona e spectaculoasă datorită depozitelor de sare care au ieșit la suprafață prin rupturile de pantă. Canioanele care brăzdează relieful ascund numeroase peșteri, iar una dintre ele impresionează prin dimensiuni. Este vorba despre 6S Mânzălești care este cea mai mare peșteră formată în cavitate salină din Europa și a doua din lume.

Activități:

– Grunjul de la Mânzălești

– hoinăreală pe Platoul Meledic și lacul cu același nume. Interesant la acest lac este faptul că deși este situat pe un depozit de sare, apa acestuia este dulce.

– Focul Viu de la Lopătari se află la doar 14 km distanță.

– Vulcanii Noroioși – 26 km distanță

– Lacul Moceru – 14 km distanță

– Sfinxul de la Buștea

De știut: drumurile lasă foarte mult de dorit. Atât de mult îmi place zona aceasta, dar am ocolit-o în ultima vreme din acest motiv.

Variante de cazare găsiți AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *