Cascade din România

Iubesc natura, muntele și apele de munte, iar cascadele sunt combinații ale acestor trei aspecte. Pentru mine e o mare bucurie să stau la poalele unui șuvoi de apă, să contemplu natura și să mă încarc cu energia ei. Iar România a fost binecuvântată cu nenumărate căderi de apă, una mai spectaculoasă decât alta, cu grade diferite de accesibilitate.

Urmează să vedeți cascadele vizitate de mine până în acest moment, multe dintre ele au constituit o destinație în sine, altele le-am întâlnit pe traseele parcurse.

  • Munții Aninei

1. Cascada Bigăr

cascade din romania

Pe Paralela 45, la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, se află Cascada Bigăr, situată pe primul loc în topul ,, 8 cascade unice din lume” realizat de The World Geography în 2013. Și de atunci i s-a dus vestea peste mări și țări.

Ea se află în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița din Caraș Severin, pe Valea Minișului, între Bozovici și Anina. Este exact pe marginea drumului, se poate spune că orice leneș poate ajunge la ea, numai că parcarea este la câteva sute de metri, vreo 600 anunța un indicator. Accesul este gratuit.

2. Cascada Beușnița

cascade din romania

Și aceasta se află în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița din Caraș Severin și este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă. Cea mai bună perioadă pentru a o vizita este primăvara sau după ploi.

Traseul începe de la Podu Bei, la intrarea în Cheile Nerei, și se urmărește marcajul bandă galbenă până la Ochiul Beiului, urmată de bandă albastră până la cascadă. Are o lungime de circa 8 km pe sens, iar primii 5 km pot fi parcurși cu mașina.

3. Cascada Cârșa

cascade din romania

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița are, probabil, cele mai spectaculoase cascade. Și Cârșa este una dintre ele.  Este situată la marginea șoselei, pe drumul care leagă Anina de Bozovici.

4. Cascada La Văioagă

cascade din romania

Se află pe traseul către Cascada Beușnița, la 2.6 km de Podu Bei. Nu este foarte înaltă, în jur de 5-6 m, pare să fie un preview a ceea ce va urma.

  • Munții Bucegi

5. Cascada 7 Izvoare

cascade din romania

Se spune că ar avea cea mai pură apă și asta deoarece apa ar trece printr-un zăcământ de argint care împiedică dezvoltarea bacteriilor. Certă este frumusețea cascadei, iar căbănuța de sub care iese apa este foarte fotogenică.

Noi am făcut traseul prin Cheile Zănoagei. Intrarea în traseu este pe lângă Camping Zănoaga, marcaj cruce albastră. În mai puțin de o oră am ajuns la lac. Noi am preferat să vedem întâi cascada, asa că am făcut stânga și am trecut podul peste baraj. Am ținut drumul principal și în nici 10 minute am ajuns la cascadă care se află pe partea stângă.

6. Cascada Moara Dracului

cascade din romania

Cascada este foarte frumoasă și destul de înaltă cu o cădere în mai multe praguri. Se poate urca pe primul prag, sunt montate două trepte metalice pentru a ajuta. Dacă nu este foarte multă apă, se trece fără probleme.

Traseul începe la capătul satului Șimon și este marcat cu triunghi galben care urcă până pe Vf. Omu. Cu mașina se poate ajunge până la o barieră, era ridicată și se putea trece, dar mai era și semnul de interzis accesul mașinilor. Durata de parcurgere este de 4-5 ore dus-întors.

7. Cascada Obârșia Ialomiței

cascade din romania

  • Munții Buzăului

8. Cascada Pruncea sau Cașoca

cascade din romania

Deși de mici dimensiuni, 6-7 metri are căderea de apă, Cascada Cașoca este deosebită. Este flancată de stânci înclinate și străjuită de copaci falnici. Iar perioada aleasă, după jumătatea lui octombrie, a fost cu adevărat inspirată. E adevărat că toamna face totul mai frumos.

Traseul este ușor și accesibil, se poate ajunge cu mașina până în apropiere de cascadă. De la ieșirea din Nehoiu, înainte de barajul Siriu, se face dreapta pe un drum lăturalnic pentru circa 5 km. Drumul este asfaltat la început, apoi se transformă în forestier, dar este nivelat și poate fi parcurs și de mașinile joase.

  • Masivul Ceahlău

9. Cascada Duruitoarea

cascade din romania

Este considerată un monument al naturii, situată la altitudinea de 1247 m și are o înălțime de 25 m. Este formată din două praguri, cel superior are 20 m, iar cel inferior, 5 m. În realitate este mai frumoasă decât mi-o imaginam, o minunăție.

Din Durău încep două trasee către cascadă, cruce roșie prin Poiana Viezuri (1189 m) și cruce albastră pe Piciorul lui Bucur (1000 m). Noi am ales ca variantă de urcare traseul marcat cu cruce roșie. Apropo, pentru accesul în parc se aplică o taxă de 10 lei/adult pe care am achitat-o la Serviciul Public Salvamont Neamț din Durău.

Deși pe panou timpul de parcurgere era de 2 ore și 30 minute, noi am ajuns într-o oră și 10 minute, ritm normal, dar continuu, fără pauze lungi pe traseu.

  • Munții Făgăraș

10. Cascada Bâlea

cascade din romania

Este una dintre cele mai mari căderi de apă din munții noștri, cu o înălțime de circa 60 m și s-a format pe cursul pârâului cu același nume, în Munții Făgăraș.

Am văzut-o din telecabină când am ajuns prima dată în zonă și din zona Cabana Bâlea Cascadă de unde se zărește o bună parte. Dar pentru a o vedea în toată splendoarea ei trebuie să ajungi până la baza ei.

Traseul începe de la Cabana Bâlea Cascadă, unde sunt amplasate căsuțele cu suveniruri. Am urmărit marcajul punct roșu, iar în 30 de minute ar trebui să ajungem la cascadă, conform unui panou montat la întrarea în traseu. N-am făcut 30 minute, ci 40, timpul poate diferi în funcție de antrenamentul fiecăruia.

Cascada este absolut superbă. Am fost norocoși să o prindem într-o perioadă cu debit destul de mare, am văzut poze când era doar un firicel de apă și nu era așa spectaculoasă.

11. Cascada Capra

cascade din romania

Coborând spre Vidraru (cam la 5 km de Bâlea Lac) se află cascada Capra. Apa cascadei provine din lacul Capra aflat la o altitudine de 2230 m. Are o înălțime de aproximativ 40 m, iar faptul că se află exact la marginea drumului o face una dintre cele mai accesibile cascade.

12. Cascada Zbuciumatu

cascade din romania

Se află la intrarea pe traseul către Vf. Moldoveanu, prin Valea Rea, în apropiere de Stâna lui Burnei. S-a format pe pârâul Galbena, afluent al pârâului Valea Rea, are o înălțime de circa 100 m și o cădere în trei trepte.

  • Munții Ciucaș

13. Cascada Urlătoarea

cascade din romania

Nu e clasica cascadă cu cădere abruptă de apă, mai mult se prelinge pe versant. Ea e formată din mai multe izvoare care se revarsă peste tuful calcaros de culoare roșiatică. Ceea ce este curios este că are debit și temperatură constantă tot anul. Peste pârâul în care se varsă cascada este amenajată o punte și se poate merge pe ea, putându-se ajunge până la locul de unde izvorăște. Necesită atenție mare și încălțăminte impermeabilă.

Se află în comuna Vama Buzăului, la poalele Munților Ciucaș. Din parcare până la cascadă sunt 700 m, pe un drum forestier tare pitoresc care șerpuia de-a lungul râului.

  • Lunca de Jos, județul Harghita

14. Cascada Iavardi (sau Javardi)

 

cascade din romania

Este o cascadă necunoscută pentru mulți români și totuși este foarte accesibilă. Nu este foarte înaltă, circa 8 m, dar foarte pitorească.

Se află în Lunca de Jos, în apropiere de satul Valea Rece. Pentru a ajunge la ea am părăsit drumul dintre Comănești și Miercurea Ciuc către Valea Rece, iar după aproximativ 6 km, spre stânga, se desprinde alt drum, pe valea pârâului Iavardi. Am parcurs încă 3 km pe acest drum.

Am ajuns cu mașina până în dreptul cascadei, dar pe anumite porțiuni este foarte îngust.

 

  • Moieciu, județul Brașov

15. Cascada La Chișătoare

cascade din romania

Se află la marginea drumului, între Moieciu de Jos și Moieciu de Sus. Vara sau în perioadele secetoase poate seca, dar iarna se transformă într-un mic palat de cleștar.

  • Munții Rodnei

16. Cascada Cailor

cascade din romania

Cascada Cailor are circa 90 m și cade în mai multe trepte. Nu este foarte spumoasă, sau poate am ajuns noi într-o perioadă fără prea multe precipitații. Dar de frumoasă, n-are nimeni nimic de obiectat.

Din Borșa ai 2 variante de traseu pentru a ajunge la cascadă, ori pe jos, ori cu telescaunul. Plecarea este din Complexul Turistic Borșa, aflat în spatele hotelului Roman. Am luat telescaunul, traseul are circa 2 km, durează vreo 17 minute și se ajunge până la altitudinea de 1380 m. Sus, din poiană pleacă trasee către Cascada Cailor, Lacul Stiol și alte direcții. De aici până la cascadă se mai merge pe jos circa 20 minute, traseul este de o dificultate mică.

  • Munții Vrancei

17. Cascada Buciaș

cascade din romania

Este cea mai mare cădere naturală de apă din județul Bacău și se află în Rezervația Naturală Buciaș. Traseul până la cascadă este foarte pitoresc, cu un relief deosebit, abrupturi stâncoase, crește ascuțite, rupturi de pantă. Are înălțimea de circa 15 m, dar parcă pare mai mare în realitate. Am admirat-o întâi de sus, apoi din lateral, iar la sfârșit am coborât la baza ei. Chiar este impresionantă! De sus cade dintr-un singur fir de apă, apoi se prăbușește peste peretele de stâncă și se împrăștie peste acesta.

Ruta urmată a fost Focșani – Adjud – Onești – Mănăstirea Cașin – Scutaru. Drumul este asfaltat până la ieșirea din satul Scutaru, apoi urmează 7 km de drum forestier în stare foarte bună. Pot spune că este cel mai bun forestier pe care am circulat. Am ținut drumul principal, iar după circa 5 km am ajuns la o intersecție: stânga către păstrăvărie, dreapta către cascadă. Dacă se dorește, la această intersecție se poate parca mașină și efectuarea traseului rămas pe jos.

18. Cascada Putnei

cascade din romania

În apropiere de Lepşa, pe valea Putnei se află cea mai accesibilă cascadă a județului Vrancea, Cascada Putnei. Ea se află la doar câţiva paşi de drum, iar coborârea este facilitată de scări. Apele viguroase ale Putnei au săpat adânc creându-şi drum printre rocile dure şi au lăsat în urmă peisaje de-a dreptul spectaculoase. Are o diferenţă de nivel de 14 m şi se desfăşoară pe o distanţă de aproximativ 80 m. Ca măsură de precauție, locul a fost amenajat cu bare rezistente de protecţie, nu se mai poate coborî până pe malul lacului de la baza cascadei şi nici nu se mai poate merge până pe marginea cascadei. Au avut loc câteva accidente, unele mortale.

19. Cascada din Horn sau Mioarele

cascade din romania

Este ascunsă pe un afluent al râului Coza, într-un decor pitoresc şi are o înălțime de circa 25 m. Este cea mai înaltă cascadă dintr-o singură cădere din Vrancea.

Traseu: din satul Păuleşti, se urmărește marcajul punct galben, se trece pe lângă Canton Alunul și continuă spre dreapta pe drumul forestier. La un moment dat, la o intersecție de trasee în apropiere de cascadă, marcajul se schimbă și trebuie urmărit punctul albastru. Punctul galben duce către Golici.

20. Cascada Muntioru

cascade din romania

Aflată pe Valea Râmnicului, la granița cu județul Buzău, căderea de apă de circa 10 m înălțime este printre cele mai spectaculoase din Vrancea. Apa cade în gol peste peretele stâncos fără a-l atinge. În anumite perioade debitul său poate fi scăzut, iar iarna se transformă într-un mic palat de cleștar.

Traseu: din Vintileasca se ține drumul către satul Pleși (Purcelu), iar după circa 2 km se intră pe primul drum forestier de pe partea dreaptă. Urmărind marcajul triunghi albastru, în aproximativ 2 km cascada este pe partea stângă, semnalizată printr-un indicator.

21. Cascada Păstaia

cascade din romania

Este, poate, cea mai interesantă cascadă din Vrancea. Are o cădere în două trepte, înaltă, iar ceea ce o face unică este faptul că înainte de a se prăvăli peste stânci trece printr-o arcadă sau tunel săpat în piatră. E foarte probabil să fie cea mai înaltă cascadă din Vrancea (calculate ambele trepte).

Traseu: are traseu comun cu cel către Cascada din Horn, punct galben, până la Canton Alunul, apoi se desparte către stânga, punct roșu, încă 2,3 km.

22. Cascada Mișina

cascade din romania

Această cascadă este situată în bazinul superior al pârâului Mișina și este rezultatul proceselor tectonice din trecut. Căderea de apă are o înălțime de circa 12 m.

Atenție: traseu nemarcat, iar accesul trebuie făcut doar în prezența unei persoane care cunoaște zona.

23. Cascada Văcăria

cascade din romania

O altă minune a Munților Vrancei, dar mai greu accesibilă. Sunt multe praguri și săritori care necesită atenție sporită, iar la două dintre ele am avut nevoie și de coardă. Dar traseul până la cascadă este superb, am mers pe firul apei și chiar am avut norocul să vedem și 2 capre negre.
Atenție: traseul nu este marcat, iar accesul trebuie făcut doar în prezența unei persoane care cunoaște zona și care deține echipament și cunoștințe de escaladă.

24. Cascada Fundul Boului

cascade din romania

Ascunsă și aceasta de ochii lumii, adânc în inima pădurii, puțini ajung să o găsească. Trunchiul de copac căzut peste cascadă este semnul ei distinctiv, deși, inundațiile de la începutul lunii iulie au adus alte trunchiuri și crengi.

Căderea ei este tot în două praguri, cel superior mai înalt, iar cel inferior mai mic. Aceasta este cascada despre care se credea că este Păstaia.

Atenție: traseu nemarcat, iar accesul ar trebui făcut doar în prezența unei persoane care cunoaște zona.

25. Cascada Bufna

cascade din romania

Se află în județul Buzău, dar la scurtă distanță de Vintileasca, județul Vrancea.
Prima parte este traseu comun cu cel către Cascada Muntioru, iar de la bifurcație am continuat spre stânga. Am mers circa 1 km pe acest drum, ghidați și de GPS, și am ajuns în apropiere de râu unde am văzut o plăcuță cu numele cascadei.  Am coborât în albia râului unde am găsit altă plăcuță, am improvizat o trecere cu un buștean și l-am traversat. Am continuat pe firul pârâului, iar după aproximativ 500 m am găsit cascada.
Zona este foarte sălbatică, am văzut multe urme de urși.
  • Vărșag, județul Harghita

26. Cascada Vărșag

cascade din romania

Cascada nu e foarte înaltă, are în jur de 7-8 m, și o cădere în 2 trepte. E interesant cum apele râului Fântâna Mare se adună ca o perdea pentru a forma cascada care mai apoi ajunge în Târnava Mare. Se spune că iarna îngheață în două culori datorită mineralelor din apă.

Spor la organizat drumeții! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *