Excursii opționale din Hurghada, Egipt

În perioada 14-21 aprilie a avut loc sejurul nostru în Egipt, stațiunea Hurghada. Pe lângă relaxare, aveam în plan și câteva excursii opționale. Erau multe variante, dar ne-am limitat la 3 dintre ele, le-aș numi chiar trio-ul de aur.

Nu le-am luat prin intermediul agenției care a organizat pachetul deoarece prețul excursiilor costau aproape dublu față de ceea ce am găsit eu. Pe Amir l-am găsit într-un grup pe Facebook, am luat legătura cu el și am stabilit toate detaliile. Inițial am crezut că vorbește și românește, dar el traducea cu google translate ce scriam eu și tot în română îmi răspundea, l-am apreciat și mai mult după ce am aflat că nu era așa.

Cairo

Prima a fost excursia la Cairo și am făcut-o a doua zi după ce am ajuns. Plecarea de la hotel a fost la ora 1 noaptea, ne-am mai oprit la câteva hoteluri pentru a prelua și alți turiști, apoi a urmat lungul drum spre Cairo. Am anunțat de seara la recepție să ne pregătească un lunch box pe care l-am luat dimineața tot de la recepție, dar oricum am primit și de la Amir unul, cornuri, apă și suc.

Distanța dintre cele două este de aproximativ 480 km. Pe drum am făcut 2 popasuri, iar în jurul orei 9 intram în oraș. Prima oprire, Muzeul Egiptean. Acesta se află în Piața Tahrir și este dedicat moștenirii faraonilor. Are peste 120.000 de exponate, de la podoabe până la statui și sarcofage.

Am intrat în curtea muzeului după ce am trecut prin raze X bagajele noastre. Fiind însoțiți de ghid, acesta s-a ocupat de bilete, după care ne-a dat la fiecare câte unu. Dacă doriți să faceți fotografii cu camera trebuie să plătiți o taxă de circa 3 euro. Dacă nu, trebuie să o lăsați la intrare, e gratuit, dar persoana de acolo îți va spune că n-ar fi rău să-i lași un bacșiș.

La intrarea în muzeu mai este un punct de control. După acesta începe turul muzeului. Aveam la dispozitie o oră. La parter exponatele sunt organizate cronologic, se trece prin zona Regatului Vechi, Regatul Mijlociu și Regatul Nou.

Am urcat la etaj unde atracția principală este colecția de obiecte ale lui Tutankhamon. Acestea sunt expuse într-o sală bine supravegheată, și de camere, și de oameni. Fotografiatul este strict interzis. Cel mai cunoscut artefact este masca de aur care acoperea fața faraonului. Masca cântărește 11 kg, este din aur masiv și se crede că reprezintă fidel fața acestuia.

A urmat o croazieră pe Nil de circa 30 minute. Aceasta nu era inclusă în pretul excursiei, a costat 10 dolari de persoană. Mare lucru nu se întâmplă și nici peisajul nu e spectaculos, dar nici nu voiam să aștept în autocar.

S-a făcut ora prânzului așa că am făcut pauza aferentă. Prânzul era inclus în preț, dar alegerea restaurantului a fost una total nefericită. A avut și un punct forte, vedere către piramide.

După ce toată lumea a terminat de mâncat, au urmat urmat mult așteptatele piramide. Chiar când am ajuns a avut loc un eveniment foarte rar, a început să plouă, puțin ce-i drept, dar care erau șansele?

Am coborât din autocar, am trecut printr-un punct de control și am ajuns pe Platoul Giza. Prima care ne întâmpină este Marea Piramidă sau Piramida lui Kheops. Este așa cum se vede la televizor! Și spun aste pentru că am auzit impresii de la alții care spuneau că nu e ca la televizor, nu-s așa de mari. Nu-i adevărat! Acum are 138 metri, la origini era cu 9 metri mai înaltă. Până când a fost construit Turnul Eiffel, în secolul XIX, a fost cea mai înaltă construcție din lume. Fiecare bloc de piatră cântărește 2 tone. Este una dintre cele 7 minuni ale lumii și singura care s-a păstrat până în zilele noastre.

Celelalte piramide sunt: Piramida lui Khafra, înaltă de 136 metri, se diferențiază de celelalte prin faptul că vârful a rămas intact, și Piramida lui Menkaura, cea mai mică dintre cele trei, 61 metri, și este însoțită de 3 mici piramide.

excursii optionale hurghada

Am urcat iarăși în autocar (platoul este foarte mare pentru a te deplasa pe jos, iar timpul foarte scurt). Aici aveam 2 variante: ori ne plimbam de bunăvoie pe platou, ori făceam o plimbare cu cămila sau cu trăsura până într-un punct de unde vedeam piramidele din altă perspectivă. Am ales, așa cum poate era evident, plimbarea cu cămila. 10 dolari de persoană am plătit. Am ajuns în ,,parcarea” cu cămile și fiecare a avut câte una. Urcarea e ușoară, e mai greu când se ridică ea, dacă nu te ții bine, poți să cazi în față. Plimbarea durează în jur de 15 minute și ajungi într-un loc de unde se văd toate piramidele. A meritat, ăsta e Egiptul pe care voiam să-l văd.

excursii optionale hurghada

Urmează Sfinxul, dar înainte ne oprim pentru a intra într-una dintre piramidele mici, intrare inclusă în prețul biletului. Se coboară printr-un tunel îngust și jos circa 15 metri, am ajuns într-o cameră din care mai coboară un tunel în altă încăpere. Mormintele sunt goale, obiectele găsite au fost depuse în muzee.

La Sfinx avem cam 20 minute la dispoziție. Sfinxul este o figură mitologică, corp de leu și cap uman, care l-ar înfățișa pe Khafra. Acesta se aliniază cu Piramida lui Khafra și din acest motiv egiptologii consideră că a fost construit de acesta pentru a-i păzi mormântul.

excursii optionale hurghada

excursii optionale hurghada

Înainte de lungul drum de întoarcere, mai facem o vizită la o fabrică/magazin de parfumuri.

Am încheiat ziua puțin peste ora 12 noaptea.

Luxor

A doua excursie a fost cea la Luxor, cu obiectivul principal Valea Regilor.

Plecarea de la hotel a fost la 5 dimineața, distanța care urma să o străbatem era de circa 300 km.

Drumul se desfășoară prin deșert și munți golași. Ne minunăm de calitatea drumurilor, oare toate sunt așa sau doar cele care duc la obiectivele turistice? În apropiere de Luxor treaba se schimbă, câmpurile cu diferite culturi iau locul deșertului, parcă nu mai suntem în Egipt.

Primul obiectiv pe lista de astăzi este Templul Karnak, nu auzisem de el până atunci, spre rușinea mea. Este vorba despre un vast complex de temple, statui, stâlpi, capele construit pe parcursul a circa 2000 de ani, din perioada Regatului Mijlociu și până la Ramses al II-lea. Fiecare faraon a construit, a dărâmat, a mărit, a decorat după bunul plac. Cea mai importantă construcție este Templul lui Amon Ra, cel mai puternic zeu egiptean. Construcția uriașă trebuia să-i facă pe muritorii de rând să se simtă insignifianți în prezența divinității, obiectiv atins. Măreția lui se poate observa încă de la intrare. Aleea pe care se face accesul în templu este flancată pe ambele părți de sfincși mari din piatră, urmând imediat zidurile înalte asemenea unui castel.

excursii optionale hurghada

Nici interiorul nu este mai prejos, curtea interioară are dimensiuni impresionante și găzduiește alte șiruri de sfincși, pe dreapta se află Templul lui Ramses al III-lea, iar pe stânga, Templul lui Seti al II-lea.

excursii optionale hurghada

Și încă n-am ajuns în cel mai măreț loc, este vorba despre Sala Hipostil, 134 de coloane înalte dispuse pe 16 rânduri. Impresionat! Ne-au adăpostit  de razele soarelui cât timp ghidul ne explica istoria locului.

excursii optionale hurghada

Un alt monument care trebuie amintit este obeliscul lui Hatshepsut, primul faraon femeie, sculptat cu scene din viața acesteia.

Dincolo de curtea interioara se află Sala de Festivități a lui Tutmes al III-lea, construită pentru a celebra victoriile faraonului obținute în afara granițelor țării. Lângă acesta se află Lacul Sacru, locul în care preoții veneau zilnic pentru ritualuri.

excursii optionale hurghada

După ce ne-a povestit pe scurt istoria locului, de aici, ghidul ne-a lăsat să-l descoperim singuri.

Complexul monumental de la Karnak, împreună cu toate vestigiile arheologice din Teba, a fost inclus, în 1979, pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

excursii optionale hurghada

L-aș putea numi punctul culminant al zilei, și ziua de abia a început.

Se făcuse ora prânzului, deci timpul să ne punem burțile la cale. Ca să ajungem la restaurant a trebuit să traversăm Nilul, plimbarea e scurtă, câteva minute. Restaurantul se află chiar pe malul Nilului, curat, mâncare bună, cafea delicioasă și ieftină.

Următoarea oprire, o fabrică/magazin de alabastru. Oamenii de acolo ne-au făcut o scurtă prezentare cu pașii necesari prelucrării alabastrului, apoi ne-au invitat în magazin. Obiecte frumoase, n-ai ce zice, dar prețurile… N-am cumpărat nimic de aici că mare țeapă ne luam. Am luat din Hurghada, în ultima zi, vază de vreo 30 cm cu 10 dolari și încă una de 20 cm cu 5 dolari, afacere.

Acum pe ordinea de zi este Valea Regilor, locul unde de-a lungul a circa 500 de ani au fost construite mormintele faraonilor și nobililor. Din parcare până la intrarea propriu zisă, transferul se face cu un trenuleț, cam 2 minute durează plimbarea. Valea se află într-o zonă aridă, iar mormintele sunt săpate în malurile ce o înconjoară.

Au fost descoperite 63 de morminte, dintre care cel mai cunoscut este cel a lui Tutankhamon deoarece a fost singurul care nu a fost jefuit, deci au găsit aproape toate obiectele cu care a fost înmormântat. Acesta se poate vizita, bilet separat, dar ghidul ne-a explicat că nu recomandă, mormântul este gol și nu este prea spectaculos, faraonul a murit de tânăr și nu a avut timp să construiască ceva fabulos.

În schimb, am intrat în alte 3 morminte: Ramses III, Ramses IV și Ramses IX. Goale erau și acestea, doar hieroglifele și desenele de pe pereți care s-au foarte bine. Fotografiatul este interzis, excepție doar dacă se plătește taxa.

Urmează să vizităm Templul lui Hatshepsut, îl văzusem din depărtare. Este impresionant! Este parțial săpat în munte și are o înălțime de 40 m.

excursii optionale hurghada

Folosim iarăși trenulețul pentru a ajunge în apropierea templului. O scară lungă din piatră ne conduce pașii în templu. Sunt zeci de coloane care susțin clădirea, iar culorile desenelor sunt încă destul de vii. Aici a fost scurt, ne-am plimbat prin curțile interioare și am intrat în camerele în care se putea și am plecat.

Ce frumos se vede verdele Luxorului din galbenul deșertului de pe terasa templului.

excursii optionale hurghada

Dar ziua nu se încheie încă, mergem pe Banana Island cu barca, excursie neinclusă în pret, 10 dolari de persoană am plătit. Ghidul ne-a promis că vedem plantație de banane, crocodili și maimuțe. Așa a fost, dar în captivitate, 2 crocodili și 3 maimuțele. Gândul meu inițial a fost că în mediul lor natural, ce tare ar fi fost.

excursii optionale hurghada

Apoi ne-au servit cu fructe de pe insulă, banane mici, pepene galben și roșu, curmale, cu un gust deosebit.

Aceasta a fost ultima excursie din acea zi. Am ajuns la hotel în jurul orei 22.

Safari în deșert cu ATV-ul

Cea de-a treia excursie, și ultima, a fost safari cu ATV-ul. Am plecat de la hotel la ora 14, de data asta cu jeep-ul, care ne-a dus la locul de plecare. Acolo am fost invitați să luăm loc până vine o persoană să ne dea indicații. A venit, ne-a explicat programul și care era echipamentul obligatoriu, mă refer la eșarfele Arafat și ochelarii de protecție. Am luat eșarfă de acolo, 3 dolari una și am închiriat ochelarii, parcă, tot cu 3 dolari de persoană. Eșarfele se pot lua de oriunde, alții le-au luat cu 1 dolar de la Cairo sau Luxor. Apoi am mers la locul unde erau parcate ATV-urile. Primim instructajul, cred că totți suntem la prima experiență de acest gen. Nu pare greu, dar parcă mă apasă o întrebare: oare mă descurc? Fiecare se urcă pe ATV-ul lui și începem un scurt antrenament. Am trecut cu brio, mi-a plăcut de la prima accelerare. Let’s roll, people! Stăm în șir indian și nu avem voie să depășim. Am făcut cum am făcut și am ajuns ultima. La un moment dat ne separăm în două grupuri, unul care mergea mai cu viteză, toți erau băieți, și cei care mergeau mai încet, fetele. Cam la jumătatea distanței ne oprim să facem poze, 10 minute. Trebuie specificat că între timp am ajuns a doua în rând.

Cursa s-a terminat într-un, așa zis, sat de beduini.

excursii optionale hurghada

Am făcut o plimbare scurtă cu cămila, ne-au servit cu ceai și am fumat narghilea, incluse în prețul excursiei. Tare ne-am mai amuzat.

La retur, tot în șir indian, băieții întâi, apoi fetele, dar schimbăm traseul. La scurt timp după ce am plecat, băieții se afundă într-o dună și rămân împotmoliți, eu am trecut pe lângă ei și am ajuns în spatele ghidului, unde am rămas până la final.

Ne-a zguduit un pic, am trecut prin multe zone cu denivelări naturale, dar a fost cea mai frumoasă experiență, dacă știam, veneam în fiecare zi. :))

Excursia se termină cu mâncare și spectacol de dans și acrobații, iar la hotel am ajuns în jurul orei 19.

N-am scris nimic de hărțuiala de la obiectivele turistice nu pentru că nu a fost, ci pentru că n-am vrut să umbresc relatarea. Am avut parte de ea pe toată durata călătoriei, unii mai agresivi ca alții. Tot hărțuială numesc și cerutul bacșișului pentru orice chestie, Egiptul este renumit pentru acest aspect, pentru poze, la toaletă, că îți arată un punct de belvedere, că le faci poze, etc. Este foarte probabil să știe cum se spune bacșiș în toate limbile Pământului. Când am fost în safari, nimeni nu ne-a cerut bacșiș, ni s-a părut suspect, ce, părem săraci? Dar le-am lăsat pentru că a fost plăcerea noastră.

 

8 comentarii Adaugă-l pe al tău
 1. Buna ziua!! Tot cu Amir Mario am facut excursiile cu plecare din Hurghada!! Am stat 7 nopti la Sea Star Beau Rivage, un hotel foarte bun, modern !! Elena din Eforie Sud

 2. Buna, la ce hotel ați fost cazati?
  Abia m-am întors și vreau din nou…☹️☹️☹️
  Mi-a plăcut tot și ce nu mi-a plăcut nu am lăsat să mă afecteze. Am petrecut 2 săptămâni de vis, am ales doar 4 excursii dintre care una la Cairo într-un autocar de ruși cu ghid personal vorbitor de engleza, care a reușit fantastic de bine să mă introducă în povestea istoriei lor….
  Orange Bay, ATV-urile în desert și o sesiune de shopping prin oraș plus vizita la biserica ortodoxă și la moschee au completat perfect sejurul.
  Ah, eram sa uit, am mâncat cel mai grozav mango iar în desert am băut cel mai bun nectar de până acum ( nici nu am vrut să mă gândesc în ce condiții a fost făcut😁) Mi-a plăcut și gata.
  Una peste alta este o tara fascinanta.

  1. Buna! La Desert Rose am stat.
   Ce misto ca ati stat 2 saptamani, cele 7 zile ale noastre au trecut ca gandul.
   Noi am facut 3 excursii, cred ca cel mai mult regret ca nu am fost la Orange Bay. Intr-adevar este o tara fascinanta si care are atat de multe obiective incat nu stii la care sa renunti. 🙂

 3. Wow..super relatat..Multumesc mult.Acum am o viziune mult.mai clara daca ne hotaram sa mergem acolo.Intrebare…de unde ai achitionat sejurul?si cum pot lua legatura cu Amir?m-ar interesa excursille acestea si pe.mine.😁

  1. Multumesc! 🙂
   Sejurul l-am luat de la o agentie de turism din Focsani (cea la care lucrez 😉), iar pe Amir il gasesti pe Facebook: Amir Mario, pagina personala, si grupul Faraon Magic Tour.
   O sa-ti placa maxim! Obligatoriu sa faci si excursia la Orange Bay, eu n-am facut-o si imi cam pare rau. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protected by WP Anti Spam