Spre Cabana Curmătura prin Prăpăstiile Zărneștilor

Anul acesta sezonul traseelor montane a început prin căutarea primăverii la altitudini mai mari. Ca să fiu mai concretă, brândușe căutam. Eu aveam altceva în minte, Vf. Scara cu urcare din Moieciu, dar aveam unele dubii din cauza zăpezii, așa că am contactat Salvamont Bran, iar ei mi-au confirmat temerile, era prea multă zăpadă și exista riscul de avalanșă. Așadar, schimbare de planuri. A fost ușor, am văzut poze făcute cu două săptămâni în urmă facute pe traseul spre Cabana Curmătura prin Prăpăstii cu poieni întregi de brândușe și ghiocei și am zis că asta-i pe sufletul meu. Speram ca până pe 21 aprilie când avea să aibă loc tura să nu se treacă.

Cabana Curmătura se află în Munții Piatra Craiului, la doar câțiva kilometri de Zărnești. Am pus GPS-ul cu destinația Fântâna lui Botorog și ne-a dus fix acolo. Eram pentru prima dată în Piatra Craiului și eram nerăbdători să cunoaștem și alt masiv.

Pentru a ajunge la Cabana Curmătura (1470 m) sunt 2 trasee, unul trece prin Prăpăstiile Zărneștilor, iar celălalt pleacă chiar de lângă Fântâna lui Botorog (820 m). Ca să fie treaba treabă, am ales să urcăm pe unu și să coborâm pe celălalt.

Prăpăstiile Zărneștilor – Cabana Curmătura – bandă albastră 

Am lăsat mașina pe marginea drumului lângă Fântâna lui Botorog și ne-am îndreptat către Prăpăstii, adică drumul care continuă drept în față. Se poate lăsa și mai sus, la barieră, dar asta ar fi însemnat ca la întoarcere să mergem de la fântână până la ea pe jos.

Aveam să descoperim că a fost cea mai fericită alegere. În primul rând, Prăpăstiile Zărneștilor sunt extraordinar de frumoase, pereții înalți de calcar străjuiesc drumul ce șerpuiește printre stânci, vegetație suspendată prin locuri unde nu-ți imaginai că ar putea crește ceva. S-a înțeles că sunt chei săpate de ape, în cazul lor, Râul Mare. Au o lungime de circa 4 km, iar parcurgerea lor este o plimbare ușoară, fără diferențe mari de altitudine.

prapastiile zarnestilor cabana curmatura

prapastiile zarnestilor cabana curmatura

Se trece pe lângă căsuța Salvamont Zărnești care părea închisă, iar din loc în loc se găsesc panouri informative despre Piatra Craiului – faună, floră, formare.

prapastiile zarnestilor cabana curmatura
Salvamont Zărnești

Traseul spre Cabana Curmătura, după ce a fost parcurs segmentul cheilor, cotește brusc la dreapta pe o pantă. Atenție aici, se află undeva în apropierea unui podeț. De aici, traseul se desfășoară prin pădure, la început urcuș susținut, vreo jumătate de oră, urmat de o plimbare lejeră.

Înainte de ieșirea în poiană dăm peste laitmotivul acestei ture, brândușa. Mi s-a umplut inima de bucurie, adânc în sufletul meu credeam că nu mai găsesc, așa că această primă frumusețe a trezit speranța.

 cabana curmatura

 cabana curmatura

Ieșim din pădurea de conifere și dăm nas în nas cu vârfurile semețe ale Pietrei Craiului care mai aveau încă zăpadă pe ele. Traversăm poiana pe cărarea formată și coborâm ușor spre dreapta. Aici găsim un indicator care anunță ca mai sunt 20 de minute până la cabană, noi cred că am făcut aproape o oră, veți vedea mai jos de ce.

Aici încep să apară primele pâlcuri de brândușe, călcate și spre ofilire, n-a contat pentru mine, m-am bucurat ca un copil. Dar nu știam că cei mai bun urmează de acum.

 cabana curmatura

După câțiva zeci de pași a venit și supriza, o poieniță plină ochi de brândușe și ghiocei.

 cabana curmatura

 cabana curmatura

 cabana curmatura

 cabana curmatura

Când am considerat că am pozat destule brândușe, am continuat spre cabană, nu mai era mult. Acolo ne-am luat câte  o bere pe care am savurat-o la soare, pe iarbă.

Cabana Curmătura – Fântâna lui Botorog – bandă galbenă

Traseul bandă galbenă pornește din spatele cabanei, și aici atenție că sunt 2 trasee cu acest marcaj, trebuie urmat cel care trece prin Poiana Zănoaga. El se desfășoară prin pădure o bună parte la început, apoi se iese în Poiana Zănoaga de unde admirăm în spate Piatra Craiului și în față, Bucegii.

 cabana curmatura
Vedere spre Bucegi
 cabana curmatura
Vedere către Piatra Craiului

O traversăm și intrăm iarăși în pădure. Mi s-a părut luuungă coborârea, cred că am folosit atunci și cuvântul plictisitor.

Și acum intră în schemă al doilea motiv pentru care urcarea prin Prăpăstii a fost cea mai fericită alegere, pe această parte nu am văzut nici urmă de brândușe, ar fi fost o dezamăgire totală dacă făceam acest traseu dus-întors. În plus, nu are nimic spectaculos și mi s-a părut și mai greu, e urcuș continuu și susținut, în special în prima parte. Și totuși, am văzut foarte multă lume urmând acest traseu, dacă ar ști ce pierd…

Per total, tura a durat 5 ore cu tot cu pauze, din care două au fost mai lungi, cea de pozat printre brândușe și cea de bere de la cabană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *