Vulcanii noroioși din Ținutul Buzăului

Sunt convinsă că toată lumea a auzit de vulcanii noroioși de la Pâclele Mici și Pâclele Mari. Dar știți că acești vulcani noroioși se mai găsesc și în alte zone din Ținutul Buzăului, în apropiere de cei deja consacrați, dar sub alte denumiri? Fierbători li se spun. Diferența dintre pâcle și fierbători este dată de consistența noroiului. Dacă noroiul este sărac în apă, el este mai vâscos. În acest caz acesta curge mai greu, e mai lipicios și formează conuri înalte. Acestea sunt pâclele. În schimb, dacă noroiul are mai multă apă în compoziție acesta devine mai lichid și nu se pot construi conuri, dar formează bălți care bolborosesc neîncetat. Acestea sunt fierbătorile și se întâlnesc la Beciu și la Berca.

Le luăm pe rând, de sus în jos, așa cum le-am vizitat noi.

Fierbătorile de la Beciu

Nu sunt indicatoare sau marcaje care să faciliteze vizita. Acestea se găsesc pe raza satului Beciu, pe drumul petrolier care duce pe un deal din apropiere. Din sat, după ce se termină asfaltul, drumul se bifurcă și trebuie continuat pe cel din partea stângă. Apoi la prima intersecție, tot la stânga. Și se înaintează pe acest drum circa 2 km, iar Fierbătorile sunt pe partea dreaptă. Nu există riscul de a trece neobservate, sunt vizibile din drum.

Se întind pe o suprafață destul de mică, dar sunt foarte bolborositori și au forma unor bălți de diferite dimensiuni. Mie mi s-au părut foarte interesante tocmai din acest motiv, că erau foarte active, față de cum îmi aminteam Pâclele Mari vizitate în urmă cu câțiva ani.

Intrarea este gratuită.

Pâclele Mari

Sunt cei mai vizitați dintre cei patru, probabil datorită accesibilității. Într-adevăr peisajul este copleșitor, aici pământul arid este adânc brăzdat de șanțuri adânci rezultate în urma șiroirii apelor. În schimb sunt puține conuri, majoritatea uscate, doar unu mare bolborosește neîncetat.

Sunt două parcări, una cu plată vis-a-vis de casa de bilete și una gratuită un pic mai în față.

Este amenajat chiar și un traseu turistic cu panouri informative. Mi-ar fi plăcut să le întâlnesc și la celelalte.

Biletul de intrare este 8 lei/adult.

Pâclele Mici

Pentru a ajunge la ele trebuie urcat circa 15 minute, o urcare lejeră care poate fi făcută de toată lumea. Ele sunt cele mai impresionante și totuși nu era nimeni în momentul în care am ajuns noi. Domnul de la casa de bilete ne-a spus că nu este un caz izolat, mereu au avut vizitatori mai puțini decât la Pâclele Mari. Tot el ne-a spus că aici sunt în jur de 40 de vulcani noroioși, majoritatea activi. Ei au dimensiuni diferite, atât ca înălțime, cât și ca mărime.

Biletul de intrare este 8 lei/adult.

Fierbătorile de la Berca

Sunt cele mai puțin spectaculoase, le-am inclus în itinerariul nostru ca să nu se simtă excluse. :))

Se află la ieșirea din Berca, pe un deal. Am introdus destinația pe GPS și ne-a ghidat până acolo. Pe drum am întâlnit 2 indicatoare, unu în sat, celălalt la o intersecție, pe drumul forestier. De la ieșirea din sat, drumul asfaltat s-a terminat și a continuat cu unul forestier care este în stare bunicică.

Intrarea este gratuită.

Drumul între localitățile în care se găsesc vulcanii noroioși este problematic. Este asfaltat, dar cu denivelări și peticiri, iar pe anumite segmente, acolo unde au avut loc alunecări de teren, sunt și porțiuni mici neasfaltate.

Pe timpul vizitei este interzis:

  • fumatul deoarece gazul emanat se poate aprinde
  • mersul prea aproape de craterul vulcanului noroios
  • atingerea noroiului deoarece acesta poate cauza iritații

Pe scurt, vulcanii noroioși sunt: ,,formațiuni create de gazele naturale provenind din adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă, iar nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă.” (Wikipedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *