Cerbii sunt măiestuoși, impunători, adevărați regi ai pădurilor. Îmi doresc tare mult să-i întâlnesc în mediul lor natural, dar nu am fost niciodată atât de norocoasă. Bine că s-au înființat ferme unde pot fi admirați. Important de reținut: aceste ferme nu sunt grădini zoologice. Spațiul amenajat se află în natură și se întinde pe o suprafață vastă, în acest fel, cervidele au libertate de mișcare.
Ferma de cerbi și ciute de la Poiana Neamțului, județul Sibiu
Se află la 15 km de Avrig, pe Valea Avrigului, o zonă absolut superbă cu priveliști către Munții Făgăraș.
Vizitarea se face doar cu însoțitor care încă de la început ne-a specificat că aceasta nu este o grădină zoologică și că nu vom vedea căprioare. Probabil sunt mulți turiști care confundă cerbii cu căprioarele și ne-a explicat diferențele dintre cervidele prezente în România cu imagini și caracteristici: cerbul comun, cerbul lopătar și căpriorul. Wili și ciutele lui fac parte din categoria cerbului comun.
Evoluția coarnelor la cerbi a fost un alt subiect discutat, în martie – aprilie începe regenerarea, iar în august – septembrie sunt complet dezvoltate.
După această prezentare, a venit și partea mult așteptată: hrănirea din palmă.
Însoțitorul ne-a înmânat la fiecare boabe de porumb, iar Wili și o ciută a trecut pe la fiecare și s-au ospătat. Nu mă așteptam să fie atât de prietenoși, a fost o surpriză frumoasă și o experiență pe cinste.
Programul de vizitare este doar în weekend, fără programare, de la 12:00 la ora 15:00 (toamna, iarna, primăvara) și între 12:00 și 18:00 (vara). Cu excepții deschid și în alte zile sau pentru grupuri mari.
Biletul de intrare costă 15 lei/adult, 10 lei/copil și se plătește la sfârșitul vizitei.
Crescătoria de cerbi de la Dârmoxa, județul Suceava
Este situată la circa 37 km de Vatra Dornei, în apropiere de satul Dârmoxa. Este un adevărat colț de relaxare, cu multe căbănuțe, dar ceea ce-i deosebește este crescătoria de cerbi și ciute. Nu se pot hrăni din palmă ca la Poiana Neamțului, însă e o adevărată plăcere să-i admiri.
Cred că se poate vizita în fiecare zi, noi am fost într-o luni, dar le-am scris pe Facebook înainte și mi-au confirmat că se poate. Am plătit câte 5 lei de persoană pentru achiziția de nutreț pentru animăluțe și am urcat către observator. Si-au făcut toți apariția, totuși ne priveau de la distanță, doar o ciută mai îndrăzneață s-a apropiat de gard.
Nu am intrat în țarcul lor pentru ca nu voiam sa-i deranjam. Oricum nu este indicat, pentru siguranța noastră, mai ales că nu era niciun îngrijitor prin preajmă.
Parcul de animale Babusgato, județul Harghita
În satul Subcetate se găsește parcul cu cele mai simpatice viețuitoare. Aici animăluțele domestice și sălbatice sunt lăsate libere într-o curte mare, iar oamenii pot intra și le pot mângâia. Majoritatea sunt prietenoase, dar unele preferă să păstreze distanța. M-am bucurat ca un copil că am reușit să mângâi o ciută care fura grăunțele găinilor și chiar înainte de a pleca, în afara curții, un căprior atât de drăgălaș care s-a lăsat mângâiat de toți. Doamne, cât de simpatic!
În curte se mai pot vedea cerbi lopătari, măgari, o alpaca, struți, porci și păsări de curte. Vă garantez că nu doar copiii se vor bucura la vederea și mângâierea acestor animăluțe simpatice.
Biletul costă 15 lei de persoană și dacă ceri, primești și un bol cu fructe pentru a hrăni animăluțele.
Tu știi și alte locuri asemănătoare? Aștept recomandări pentru vizite viitoare.