Ajun de Crăciun în Ferrara

       Ferrara a fost una dintre destinațiile Crăciunului 2015. Noi nu putem să stăm liniştiți şi să mâncăm sarmale ca tot românul, noi plecăm în deplasări. Am vorbit cu partenerii noştri de călătorie şi am stabilit traseul: Ferrara, Bologna şi San Marino.

Oraşul se află în Patrimoniul UNESCO, motiv pentru care l-am şi ales. De fapt, toate cele 3 oraşe au fost alese după criteriul acesta. Centrul istoric este înconjurat aproape în totalitate de ziduri care şi-au păstrat aspectul original de-a lungul secolelor. Este un oraş plin de istorie, de o frumusețe deosebită care trebuie străbătut la picior sau în bicicletă. Locuitorii, dar şi mare parte din turişti aleg varianta a doua şi aşa a devenit oraşul bicicletelor. Nu pot spune că mi-a plăcut acest aspect, pentru noi ca turişti a fost destul de stresant, în loc să admirăm oraşul trebuia să fim atenți să nu ne lovească vreun biciclist.

Biciclete, biciclete peste tot

ferrara

DSC07162

DSC07163

DSC07220

ferrara

DSC07226

DSC07042

Am parcat în afară centrului istoric, în apropiere de Strada Porta Romana şi am luat-o la picior spre centru, ghidându-ne după o hartă descărcată de pe internet. Paşii ne-au adus în Piazza Trento şi Trieste, în spatele catedralei. Clopotnița(campanile) este cea care ne-a anunțat că ne apropiem de ea. A fost ridicată între anii 1451-1493 şi nu a fost niciodată terminat în totalitate. Tot aici era organizată piața de Crăciun şi nu am ezitat deloc înainte să intrăm. Ne-am încălzit corpul cu un vin fiert şi am continuat explorarea. Am ajuns în Piazza Cattedrale, cu al său Duomo dedicat Sfântului Giorgio Martire. A fost construit începând cu secolul XII şi sfințită în anul 1135.. Are o frumoasă fațadă din marmură albă şi bogată în decorațiuni.

ferrara

În momentul în care am ajuns era închis, dar ne-am întors mai spre seara să-i vedem şi interiorul. Este mare, împărțit în 3 nave şi slab luminat. În plus, tavanul era acoperit cu o plasă, probabil începuseră să cadă bucăți din el.

DSC07248

La mică distanță se află Castelul Estense, construit în 1385 de familia Este. Este o adevărată fortăreață, înconjurat de apă şi podurile de la intrare se pot ridica. L-am admirat doar de afară şi am ajuns şi în curtea interioară.

ferrara

Următoarea oprire a fost Via delle Volte, o stradă lungă şi îngustă, pietruită, faimoasă datorită arcurilor suspendate. Are un aer pitoresc de nedescris. Aici mi s-a părut că s-a păstrat cel mai bine aerul medieval.

DSC07157

A trecut pe nesimtite timpul şi începuse să se întunece. Cu toate decorațiunile de Crăciun aprinse, părea alt oraş, mai vesel, mai aglomerat, emana aer de sărbătoare. Am hoinărit în neştire pe străzi bucurându-ne de starea de bine indusă de spectacolul luminilor.

ferrara

ferrara

ferrara

ferrara

ferrara

ferrara

–––––––––––––––

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Castelul Estense e tare dragut si la interior. Am vazut poze pe net :D:D

    Ce brad interesant! Din ce era facut, cilindri de sticla?

    1. Da, este, dar l-am lasat deoparte pentru ca vroiam sa ne bucuram mai mult de strazile orasului. 🙂
      Ai ghicit, cilindri de sticla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *