Alberobello-,,trulli” amazing

       În frumoasa Puglia se află un orăşel unic în lume datorită caselor cu formă particulară, Alberobello şi ai săi trulli. Să lămurim întâi ce sunt trullii. Sunt construcții antice, din piatră, în formă de con, tipice regiunii Puglia din Italia. Erau clădiri construite de țăranii care lucrau pământul oamenilor bogați, acestea fiind şi casa în care locuiau şi locul în care se depozitau uneltele. Se crede că aceste cladiri au început sa fie construite încă din epoca de bronz, dar niciunul nu a rezistat până în zilele noastre.  Şi asta pentru că nu se folosea niciun fel de material pentru a face priză între pietre, făcându-le să fie uşor de distrus. Iar în loc de reparat, locuitorii îi dărâmau pentru a-i reconstrui. Era mai uşor. Trullii din Alberobello au fost contruiți în secolul XIV, iar din anul 1996 fac parte din Patrimoniul UNESCO.

alberobello

alberobello

alberobello

alberobello

Nu poți să enumeri obiectivele turistice ale orăşelului, el însuşi este atracția principală. Ai nevoie doar de câteva ore pentru a rătăci pe străduțele lui. Vei ajunge la biserica în forma de trull, la Trullo Sovrano– singurul cu 2 etaje, la Trulli Siamesi– caracterizat de două conuri unite la vârf.

alberobello

Vei întâlni numeroase magazine cu suveniruri, amenajate în trulli, unii având şi terasă, ademenindu-te cu acest aspect să vezi orăşelul de la înălțime şi poate-poate cumperi ceva. Am urcat în două dintre acestea şi trebuie să recunosc că e foarte interesant, casele par asemeni creioanelor ascuțite. Am căzut în mrejele proprietarilor, m-am întors cu desagele pline de trulli de mărimi diferite, breloc în formă de trull, magneți, ceşti de cafea, nu te puteai abține. 🙂

alberobello

alberobello

alberobello

alberobello

Pe majoritatea caselor, pe acoperiş sunt desenate simboluri în diferite forme. Sunt simboluri magice, unele de origine păgână, altele creştine, deoarece în localitate locuiau familii de diferite religii. Erau folosite fie pentru a proteja familia, fie pentru venerarea unei divinități pentru a obține o recoltă bună. S-a făcut chiar şi o clasificare a acestor simboluri, fără valoare ştiințifică, doar pentru a identifica mai rapid simbolul respectiv. Acestea depăşesc 200 de simboluri diferite, cele prezente încă pe conuri, dar şi cele transmise pe cale orală

alberobello

alberobello

Deşi, este de mici dimensiuni, nu te poți minți că în jumătate de oră ai timp berechet de vizitat. Este mult prea frumos ca să nu te opreşti să le admiri arhitectura, să zăboveşti prin magazinele de suveniruri, să bei o cafea la unul din barurile amenajate în trulli, sau să mănânci. Însă, poate fi ,,lipit” de vizita unui alt orăşel din apropiere: Martina Franca, Noci, Putignano, Castellana Grotte. Noi l-am combinat cu Matera, în prima zi şi Alberobello a doua zi + întoarcerea acasă.

–––––––––––––––––

 

3 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Am aflat de ceva timp de aceste casute si inca de atunci mi-au furat inima. Sunt superbe si la exterior la care pluseaza si florile de pe alei, dar si la interior (am vazut cateva poze pe net). Ce sa mai, ca niste igluuri sau niste casute magice! Mi piacciono tanto!! (am zis bine?:)))

    1. Eu am vazut in interior un trullo transformat in unitatea de cazare, foarte interesant, dar nu place tuturor, din pacate.
      Sei bravissima! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *