Cascada Buciaș, cea mai mare cădere naturală de apă din județul Bacău

Am mai avut o tentativă de a ajunge la Cascada Buciaș, anul trecut în iunie, când ne-a plouat torențial tot drumul, dar nu am vrut să ne întoarcem. Dar nici nu am ajuns la ea și am rămas doar cu vizita la Mănăstirea Cașin.

Am mai încercat o dată la sfârșit de aprilie când prognoza arăta foarte bine. Și un bonus, nici nu plouase câteva zile înainte de data stabilită. Acest aspect este important, în special când se merge pe drumuri forestiere.

Din Focșani sunt 115 km, numai bine pentru o ieșire de o zi.

Ruta urmată a fost Focșani – Adjud – Onești – Mănăstirea Cașin – Scutaru. Drumul este asfaltat până la ieșirea din satul Scutaru, apoi urmează 7 km de drum forestier în stare foarte bună. Pot spune că este cel mai bun forestier pe care am circulat. Am ținut drumul principal, iar după circa 5 km am ajuns la o intersecție: stânga către păstrăvărie, dreapta către cascadă. Dacă se dorește, la această intersecție se poate parca mașină și efectuarea traseului rămas pe jos.

Aici se află și o barieră, dar era ridicată, și am continuat drumul cu mașina. Imediat pe stânga se află Cantonul Silvic Buciaș. În scurt timp am ajuns la cascadă care se află pe partea stânga. Știam că are înălțimea de circa 15 m, dar parcă pare mai mare în realitate. Am admirat-o întâi de sus, apoi din lateral, iar la sfârșit am coborât la baza ei. Chiar este impresionantă! De sus cade dintr-un singur fir de apă, apoi se prăbușește peste peretele de stâncă și se împrăștie peste acesta.

cascada bucias

cascada bucias

cascada bucias

Cascada Buciaș este cea mai mare cădere naturală de apă din județul Bacău și se află în Rezervația Naturală Buciaș. Traseul până la cascadă este foarte pitoresc, cu un relief deosebit, abrupturi stâncoase, crește ascuțite, rupturi de pantă. În această rezervație este singurul loc din județul Bacău unde poate fi observată capra neagră, coboară chiar până la Cascada Buciaș. Noi nu am avut norocul acesta, chiar dacă eram singurii vizitatori în acel moment.

Am mai observat un fenomen interesant, apa care parcă țâșnește din stâncă și apoi se prelinge peste aceasta formând un strat gros de mușchi. În mai multe locuri se poate vedea, unul dintre acestea fiind chiar în dreptul cascadei.

Se poate continua plimbarea până la Schitul Buciaș, situat la 2 km de cascadă, sau până la Cascada Fata Moartă. Recomand cu tărie o oprire la Mănăstirea Cașin. E una dintre cele mai frumoase mănăstiri văzute de mine. Ansamblul cuprinde biserica „Sfinții Voievozi” (1655–1657), ruinele casei domnești a lui Gheorghe Ștefan (secolul al XVII-lea), ruinele școlii domnești (secolul al XIX-lea), ruinele chiliilor și turnului-clopotniță (1657) și zidul de incintă (1657, refăcut în 1820–1830).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *