Cazanele Mici: Chipul lui Decebal și Mănăstirea Mraconia

Pe Clisura Dunării, în Golful Mraconia, se află una dintre cele importante atracții ale zonei, Chipul lui Decebal săpat în stâncă. Acesta se află între localitățile Eșenița și Dubova și a intrat rapid pe listele de vizitat a tuturor românilor, mai ales că nu este nevoie de niciun efort fizic să ajungi la el.

chipul lui decebal cazanele mici

Câteva detalii tehnice:

  • Sculptura are 55 m înălțime și 25 m lățime
  • Construcția a durat 10 ani
  • Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa
  • Lungimea nasului are 7 m, lățimea lui are 4 m
  • 12 sculptori-alpiniști au lucrat la realizarea lui

Caracteristicile sunt impresionante, după cum vedeți și a fost nevoie de o muncă asiduă în condiții vitrege ca temperaturile ridica din timpul verii, înălțimea la care se lucra, viperele. Toată lucrarea a fost susținută de Iosif Constantin Drăgan și a avut grijă să se știe, și-a scris numele sub sculptură, dar în latină – Dragan fecit, adică Drăgan a făcut-o.

La câțiva pași, exact pe malul Dunării se află Manăstirea Mraconia. Aceasta a fost ridicată în anul 1523 pe o veche biserică din anul 1453, distrusă și apoi demolată de comuniști. Din vechea construcție nu a rămas decât fundația care este acum sub ape. Aspectul actual este rezultatul lucrărilor începute în anul 1993 și finalizate în 2000.

manastirea mraconia cazanele mici

Zona este deosebit de frumoasă și liniștită, nu degeaba a fost declarată monument al naturii unic în Europa. Dunărea își croiește drum printre munții stâncoși, îngustându-se până la 23o m, drumul tăiat în piatră șerpuiește pe malul ei, este o simbioză perfectă între munte și apă.

cazanele mici

N-am fi ajuns aici foarte curând dacă nu ar fi fost nunta prietenilor noștri în apropiere de Craiova. A fost ,,o fugă” de câteva ore de la nuntă, știu că data viitoare vreau să urc pe Ciucaru și să străbat tot Defileul Dunării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *