Racoş: Coloanele de bazalt, Lacul de smarald şi Vulcanul stins

       Am ajuns la el întâmplător, citisem despre Racoş, îl notasem în carnețelul cu dorințe şi îşi aştepta liniştit rândul. Vara asta plănuisem să mergem în Transilvania la câteva biserici fortificate şi Sighisoara. Pe drum, analizând traseul, am văzut că trecem pe lângă Racoş, nici n-am stat pe gânduri şi l-am inclus imediat în programul nostru. Nu ne-am oprit în sat, deşi părea destul de interesant, case colorate şi lipite una de alta, castel în dotare, Sukosd-Bethlen, ci am decis să continuă spre obiectivul nostru. Indicator am găsit spre ieşirea din sat, când vroiam să întrebăm pe cineva încotro să apucăm. După ce s-a terminat drumul asfaltat, am putut continua cu maşina pe un deal până aproape de Coloanele de bazalt. Aici două indicatoare: dreapta, Coloanele de bazalt, stânga, Lacul de smarald. Am mers la dreapta, pe jos, câteva sute de metri.

coloanele de bazalt racos

Interesante aceste coloane cum stau ele drepte fără să fie tăiate de cineva. Sunt destul de înăltuțe, ating 12 m înălțime. Formarea lor este 100% naturală, este lăvă rezultată în urma erupțiilor, răcită rapid. ,,Practic, scurgerile de lavă au format trei praguri distincte: baza ce conţine coloane scurte, până la 2 metri, cu secţiuni hexagonale de 40-60 de cm, mijlocul include coloane lungi şi mai groase, iar deasupra există un orizont cu scorii bazaltice şi piroclastite.”

coloanele de bazalt racos

coloanele de bazalt racos

lacul de smarald racos

Apoi am continuat către Lacul de smarald. Inițial am crezut că în stânga este vulcanul, iar undeva mai sus, în pădure, este lacul. Şi am zis să vizităm întâi lacul şi am urcat către pădure, doar că nimic nu dădea semn că ar fi un lac pe acolo, dar când am ajuns sus, am zărit lacul, deci, ne înşelasem. Ce culoare şi câtă limpezime! Acesta este format într-o carieră de bazalt (roci dure) şi de aici i se trage limpezimea. Ar avea o adâncime de circa 10 m. Am coborât să-l vedem mai de aproape, iar un indicator ne avertizează că este proprietate privată, a cui să fie oare? Câțiva metri tot i-am făcut, ce frumos e şi de aici!

lacul de smarald racos

Plecăm acum în căutarea vulcanului, trebuie să fie prin zonă. Zărisem de la început un moț roşiatic şi am decis să mergem într-acolo. Bună intuiție am avut. 🙂 Cărarea ce duce la vulcan e printr-o poiană ce urcă uşor la deal, iar în spate se zăreşte mândru satul şi al său castel.

 racos

vulcanul stins racos

Impactul e destul de puternic când din verdele poienii intri în acestă zonă roşiatică, sărăcăcioasă în vegetație, doar nişte copaci mai mari au răsărit timid pe margine. Măricel craterul, în diferite nuanțe de roşu şi negru şi straturi alternate de diferite. Cândva, de aici se exploata zgura, acum fiind arie protejată, a încetat această activitate. În această zonă au avut loc cele mai recente activități vulcanice din România, când spun recent vorbesc de 10.000 de ani care din punct de vedere ale erelor pare să fi fost ieri.

vulcanul stins racos

vulcanul stins racos

vulcanul stins racos

vulcanul stins racos

Ce păcat că aceste rezervații naturale, destul de rare în România, nu se promovează mai mult. Când am ajuns noi, nu era nici țipenie de om, doar la coborâre au ajuns două doamne învățătoare cu un grup de copii care se duceau spre vulcan. Vizitarea celor trei obiective este gratuită, nu ai motiv sa nu te abați o oră şi jumătate din drumul tău. Noi am fost impresionați, şi tu vei fi, îți promit! 🙂

Cum se ajunge

Pe drumul ce duce de la Braşov spre Sighişoara, E60, după Hoghiz, trecut podul peste Olt, se desprinde un drum ce duce spre Racoş, doar 10 km te abați, iar drumul este chiar bun.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protected by WP Anti Spam