Racoş: Coloanele de bazalt, Lacul de smarald şi Vulcanul stins

       Am ajuns la el întâmplător, citisem despre Racoş, îl notasem în carnețelul cu dorințe şi îşi aştepta liniştit rândul. Vara asta (2015) plănuisem să mergem în Transilvania la câteva biserici fortificate şi Sighisoara. Pe drum, analizând traseul, am văzut că trecem pe lângă Racoş, nici n-am stat pe gânduri şi l-am inclus imediat în programul nostru. Nu ne-am oprit în sat, deşi părea destul de interesant, case colorate şi lipite una de alta, castel în dotare, Sukosd-Bethlen, ci am decis să continuă spre obiectivul nostru. Indicator am găsit spre ieşirea din sat, când voiam să întrebăm pe cineva încotro să apucăm. După ce s-a terminat drumul asfaltat, am putut continua cu maşina pe un deal până aproape de Coloanele de bazalt. Aici două indicatoare: dreapta, Coloanele de bazalt, stânga, Lacul de smarald. Am mers la dreapta, pe jos, câteva sute de metri.

Interesante aceste coloane cum stau ele drepte fără să fie tăiate de cineva. Sunt destul de înăltuțe, ating 12 m înălțime. Formarea lor este 100% naturală, este lăvă rezultată în urma erupțiilor, răcită rapid. ,,Practic, scurgerile de lavă au format trei praguri distincte: baza ce conţine coloane scurte, până la 2 metri, cu secţiuni hexagonale de 40-60 de cm, mijlocul include coloane lungi şi mai groase, iar deasupra există un orizont cu scorii bazaltice şi piroclastite.”

racos coloanele de bazalt

racos coloanele de bazalt

Apoi am continuat către Lacul de smarald. Inițial am crezut că în stânga este vulcanul, iar undeva mai sus, în pădure, este lacul. Şi am zis să vizităm întâi lacul şi am urcat către pădure, doar că nimic nu dădea semn că ar fi un lac pe acolo, dar când am ajuns sus, am zărit lacul, deci, ne înşelasem. Ce culoare şi câtă limpezime! Culoarea de smarald a lacului se datorează unor alge verzi și a unor particule de rocă foarte mici aflate în suspensie care reflectă lumina soarelui. Culoarea lacului diferă în funcție de momentul zilei și anotimp, aceasta se schimbă în funcție de unghiul de cădere a razelor de soare. Culoarea cea mai intensă este primăvara și vara.

Acesta este format într-o carieră de bazalt (roci dure) și o dată cu adâncirea cavității, s-a ajuns la un izvor de apă. Iar împreună cu apa de ploaie și din topirea zăpezii, s-a creat acest lac a cărei adâncime crește de la an la an. În prezent are adâncimea de aproximativ 15-20 m.

racos lacul de smarald

racos lacul de smarald

Plecăm acum în căutarea vulcanului, trebuie să fie prin zonă. Zărisem de la început un moț roşiatic şi am decis să mergem într-acolo. Bună intuiție am avut. 🙂 Cărarea ce duce la vulcan e printr-o poiană ce urcă uşor la deal, iar în spate se zăreşte mândru satul şi al său castel.

vulcanul stins racos

Impactul e destul de puternic când din verdele poienii intri în acestă zonă roşiatică, sărăcăcioasă în vegetație, doar nişte copaci mai mari au răsărit timid pe margine. Măricel craterul, în diferite nuanțe de roşu şi negru şi straturi alternate de diferite produse vulcanice: lapili, cenușă, bombe. Cândva, de aici se exploata zgura, acum fiind arie protejată, a încetat această activitate.

Acest vulcan aparține ariei protejate Complexului Geologic Racoșul de Jos și este unul dintre martorii vulcanismului din Câmpul Vulcanic Munții Perșani. Are o vârstă de aproximativ 1.2 milioane de ani.

vulcanul stins racos

vulcanul stins racos

vulcanul stins racos

Ce păcat că aceste rezervații naturale, destul de rare în România, nu se promovează mai mult. Când am ajuns noi, nu era nici țipenie de om, doar la coborâre au ajuns două doamne învățătoare cu un grup de copii care se duceau spre vulcan. Vizitarea celor trei obiective este gratuită, nu ai motiv sa nu te abați o oră şi jumătate din drumul tău. Noi am fost impresionați, şi tu vei fi, îți promit! 🙂

Cum se ajunge

Pe drumul ce duce de la Braşov spre Sighişoara, E60, după Hoghiz, trecut podul peste Olt, se desprinde un drum ce duce spre Racoş, doar 10 km te abați, iar drumul este chiar bun.

Completare August 2022

Am revenit după 7 ani și am rămas surprinși de ceea ce am găsit. Peisajele sunt la fel de spectaculoase, dar s-au făcut schimbări organizatorice. Acum nu mai trebuie să orbecăi pe câmp, se găsesc panouri informative și indicatoare. A fost montată o terasă cu mâncare și băuturi, leagăne și toalete ecologice. Comunitatea s-a pus serios pe treabă. O altă modificare este biletul de acces, 20 lei de adult. În acest preț este inclusă vizitarea Lacului de smarald, a Coloanelor de bazalt, a vulcanului și a Castelului Sukosd-Bethlen din Racoș.

Castelul a fost restaurat în ultimul deceniu al secolului XX, dar nu în totalitate. De afară pare în stare foarte bună, dar clădirea este neutilizată. Totuși, curtea poate fi folosită pentru anumite evenimente. Chiar când am ajuns noi se montau scaune și echipament muzical. Nu trebuie ratată urcarea în turnul principal de unde este o priveliște nemaipomenită către zona din jurul lui, se vede inclusiv vulcanul.

castelul sukosd bethlen racos

castelul sukosd bethlen racos

castelul sukosd bethlen racos

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Frumoase peisajele, interesante coloanele de bazalt si la fel de interesant si mesajul de pe spatele tau :))

    1. Hehe, maioul de promovare loveste din nou. E placut sa auzi in spatele tau susoteli starnite de el sau sa te contacteze ca am avut o super idee. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *