Cheile Tișiței (Lepșa, Vrancea)

       Cheile Tișiței reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracții ale Vrancei, alături de ,,vecina” sa, Cascada Putnei. Nu este atât de cunoscută, deocamdată, asta fiind un avantaj în plus pentru tine ca turist care vrei să te bucuri de liniștea și frumusețea acestui cadru natural.
Se desfașoară de-a lungul cursului inferior și mijlociu al râului Tisita. Este un amestec între zone cu pereți aproape verticali și zone depresionare (Ex.: La Pândar unde se află căbănuța) și lunci largi. Nu as putea spune cu exactitate lungimea traseului principal (aș aprecia la 4-5 km), iar parcurgerea lui se poate face cam în 3 ore în ritm susținut și fără pauze prea lungi. Plus cele 3 ore pentru întoarcere, ar trebui să vă programați cam 6-7 ore pentru acest traseu. Nu uitați de apă și ceva de mâncare.
Traseul nu necesită efort deosebit, chiar după intrarea în rezervație se poate compara cu o plimbare în parc. Mai apoi apar porțiuni mai dificile unde este necesară susținerea de șinele adânc băgate în stâncă.
Acest traseu l-am facut prima data încă din generală, au trecut ani buni de atunci iar amintirile erau destul de vagi, asa că am decis să refac acest traseu. Deși socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din rezervație, am reușit totuși să ajungem până la tunel. Am intrat destul de devreme, cam în jurul orei 11, cu soare, timp frumos. Ca mai după ceva timp să înceapă să picure mai încet și apoi un picuț mai tare, dar ambițioși și curajoși cum suntem am zis:,,Nu, ploicica asta nu ne poate opri” și ne-am văzut de drum.
         Traseul este unul informativ asupra faunei specifice din zonă și anume carnivorele mari: lup, urs, râs. Pe traseu o să găsiți panouri și un fel de lădițe cu informații despre animalele mai sus amintite. Și deși ne tot avertiza să fim atenți și cum să ne comportam în caz de întâlnire de gradul III cu vreunul din aceste animale, am avut nenorocul (sau norocul) să ratăm astfel de întâmplare. Numai niste văcuțe stinghere care nici măcar nu s-au sinchisit să ridice privirea spre noi. Totusi, o căpriță neagră nu m-ar fi deranjat deloc.

Cheile Tișiței-O mică cascadă

cheile tisitei
cheile tisitei
cheile tisitei
cheile tisitei

         Traseul se desfășoară când pe partea dreaptă ,când pe partea stângă a Tișiței, iar traversarea ei se face peste punți din lemn (ca în imaginile de mai jos), mai mult sau mai puțin distruse sau peste poduri din ciment și acestea într-o stare avansată de degradare. Aceste poduri au fost construite cam pe la începutul secolului trecut când această zonă era folosită pentru exploatarea lemnului. A fost construită chiar și o cale ferată din care nu a mai rămas nimic (cel puțin eu nu am văzut nicio urmă de șină sau ceva care să arate că a fost vreo cale ferată cândva).

cheile tisitei

cheile tisitei

cheile tisitei
Aceste arcade (că sunt două la număr) au fost făcute pentru a permite trecerea mocăniței pe timpul exploatării lemnului.
cheile tisitei

         Cireașa de pe tort a traseului principal o reprezintă marele tunel. Acesta are o lungime de circa 200 m. Este indicat să aveți cu voi o lanternă sau ceva mai luminos că în tunel domnește întunericul absolut, zărindu-se doar luminișa din cealaltă parte. Foarte probabil este să gasiți apă în tunel sau nămol, dar cu siguranță veți întâlni bucați de stâncă, așa că trebuie să fiți atenți pe unde călcați și să nu țipați în tunel pentru a evita riscul de a se desprinde alte bucăți de piatră.

Luminița de la capătul tunelului

cheile tisitei

După tunel peisajul devine și mai sălbatic și mai dificil de parcurs, mai ales dacă nu ai echipament adecvat.

Cum se ajunge: Drumul național DN 2D Focșani – Târgu Secuiesc până la Lepșa, se traversează un pod și apoi continuat cu drumul forestier până la intrarea în rezervație.
Prețul biletului: 3 lei/persoana.
Program: 8,00-18,00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protected by WP Anti Spam