Lepşa şi Soveja, splendori în Munţii Vrancei

Ce ar fi Vrancea fără Lepşa? Ce-ar fi Lepşa fără Cascada Putnei? Dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti şi cum este haide să vă povestesc.
Să încep prin a spune că ,,ţara noastră-i o comoară”, iar Vrancea ,,tărâm de poveste”. Chiar cred asta! Iar faptul că noi nu ştim să o apreciem e altă poveste. Una din zonele preferate ale vrâncenilor este Lepşa, că e vară, că e iarna. Se datorează atât frumuseţii peisajului, dar şi datorită proximităţii, fapt deloc de neglijat, la doar 75 km distanţă de Focşani. Este o zonă în continuă dezvoltare, iar pitorescul ei atrage din ce mai mulţi turişti în căutare de relaxare în mijlocul naturii. Oamenii au simţit potenţialul ei şi au invadat-o cu pensiuni, case de vacanţă, vile. Nu e tocmai un lucru rău, ce ar fi o zonă frumoasă fără unitaţi de cazare?
Regina zonei pentru turistul comod este Cascada Putnei. Căutată, admirată, iubită, Cascada Putnei se află la doar câţiva paşi de drum, iar coborârea este facilitată de scări. Şi iat-o în toată frumuseţea ei! Nu te-ai aşteptat la o cascadă de nivelul Niagarei (ha ha,ştiam că nu te-ai gândit la aşa ceva), ea este micuţă cu o diferenţă de nivel de 14 m şi se desfăşoară pe o distanţă de aproximativ 80 m. Apele viguroase ale Putnei au săpat adânc creându-şi drum printre rocile dure şi oferă spectacole hipnotizante cu ,,bulbuci”.
Locul e amenajat cu bare rezistente de protecţie şi nu se mai poate coborî până pe malul lacului şi nici ieşirea pe marginea cascadei care au cauzat numeroase accidente, unele mortale.
Biletul (din când în când) costă 2 lei/persoană pentru că nu este mereu o persoană care să perceapă taxa.
Pentru turistul mai aventuros, aspirantă la titlu ar fi Rezervația Naturală Cheile Tişitei care îţi oferă cu generozitate peisaje încântătoare. Acest traseu merită făcut măcar o dată. Se află în apropierea satului Lepşa şi se desfăşoară de-a lungul cursului inferior şi mijlociu al raului Tişița. Este un amestec între zone cu pereți aproape verticali şi zone depresionare (Ex.:La Pândar unde se află căbănuța) şi lunci largi. Acestea impresionează în fiecare anotimp, primăvăra când rezervația se trezeşte la viață, vara când este înflorită cu cele mai frumoase flori, inclusiv regina florilor, floarea de colț, toamna când se îmbracă în cele mai frumoase culori şi iarna ,,înfofolită” în cele mai mai groase şi strălucitoare straie.
Primul tunel

Ce se poate vizita în Lepşa:
-Cascada Putnei
Cheile Tişiţei
-Păstrăvăria
Mănăstirea Lepşa ce datează din anul 1774

În zonă, pe suprafaţa comunei Tulnici (din care face parte şi Lepsa) se întâlnesc o serie de arii protejate ca:
-Pădurea Lepşa-Zboina, tip forestier-Tulnici şi Soveja
-Groapa cu Pini, tip paleontologic
-Râpa Roşie-Dealul Morii, tip geomorfologic
-Strâmtura Coza, tip geomorfologic

După oprirea la cascadă ne-am continuat drumul prin Lepşa către Soveja. Acest drum este închis(aşa ne anunţă un semnalizator), dar se poate circula pe propria răspundere deoarece drumul este într-o stare deplorabilă. Fost drum asfaltat ce leagă cele două staţiuni ale Vrancei, lăsat în voia apelor distrugătoare, a ajuns de mulţi ani greu practicabil. Şi e păcat, mare păcat. Zona e de o frumuseţe copleşitoare cu o superbă panoramă asupra Muntilor Vrancei.

Şi am ajuns şi la Soveja…Frumoasa şi ozonata Sovejă…că aşa se spune, şi ştiu asta de când am auzit eu prima dată de ea, că are cel mai ozonat aer din Europa, nu ştiu dacă între timp s-a schimbat ceva. Şi aici stupoare…nu era nimeni, niciun om, niciun animal, restaurante, căsuţe părăsite. Deşi citisem cu câţiva ani în urmă, vreo 5-6 că era în stare de reabilitare, construirea unui hotel de 5 stele, restaurante, dar probabil durează mai mult să construieşti aşa ceva. Şi când te gândeşti că pe timpul Tovarăşului era una dintre cele mai în vogă staţiuni şi unde însuşi Ceauşescu venea să vâneze. Încep să cred că avem un fel de manie, aceea de a distruge tot ceea ce e frumos în ţara asta.

Am plecat, cum se spune, cu buza umflată. Am oprit un picuţ la Mausoleul din satul Dragosloveni, fără să intrăm. Acest mausoleu este dedicat eroilor căzuţi în luptele care au avut loc pe Valea Şuşiţei împotriva armatelor germane şi adăposteşte rămăşitele a peste 1600 de soldaţi.

Coborând spre casă, în comuna Câmpuri am dat peste Casa Memorială Moş Ion Roată, ştiţi care, ţăranul care a reprezentat judeţul Putna la Divanul Ad-hoc în calitate de deputat. Este o casă ţărănească simplă, specifică zonei şi perioadei, cu structură de lemn, acoperită cu şindrilă, prispă lipită cu lut şi împrejmuită de o balustradă de lemn. Pare destul de îngrijită, dar ar avea nevoie de reînforţare că doar este o casă din lemn de la sfîrşitul secolului XIX. Nu am intrat nici aici, cheia se află la vecina din spatele casei, ne informează un afiş unde este scris şi numărul de telefon al persoanei.

Şi apoi, drum bun spre casă…chiar foarte bun.

10 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Am tot respectul pentru buna intentie de a se cunoaste frumoasele puncte de atractie ale Vrancei si de a promova turismul in zonele de munte ca Lepsa,Soveja dar sunt dezamagit de promovarea turismului scolar si de ruinarea taberelor scolare Soveja sau Cotesti care functionau la capacitate maxima pe perioada vacantelor scolare.Nici tabara Galaciuc care se afla in apropiere de cascada Putnei de Chile Tisitei de Manastirea Lepsa de Pastravarie nu mai prezinta intres pentru elevi asa cum era si functiona in urma cu 20 de ani.Dece a ajuns o ruina de nerecunoscut Tabara Soveja care gazduia scolari din toata tara ?Dupa spusele specialistilor Soveja se bucura se cea mai mare concentratie de Ozon din tara iar statiunea Soveja oferea cele mai eficiente tratamente de silicoza pentru mineri.Chiar si Tabara Cotesti despre care putini stiu unde se afla oferea un minim agrement copiilor instutionalizati,celor cu deficiente de auz sau celor fara parinti sau cu parinti fara venituri a celor cu handicap mintal.Este regretabil ca aceasta categorie de copii au fost abandonati,parasiti marginalizati si frustati de bucuriile ce le putea oferii fosta Agentie a Taberelor si Turismului Scolar [ A.T.T.S.] transformata in Agentia pentru Tineret si Sport.Da,Alina avem mania distrugerii dar cum totul nu este intimplator,declinul a inceput dupa anul 2000 cand in functii de conducere au ajuns persoane fara experienta manageriala .A fost sficienta doar apartenenta politica.Sper ca Imnul Romaniei,Desteapta-te Romane sa ne mobilizeze.

    1. Cu totii ne intrebam de ce totul s-a transformat in scum, de ce taberele nu mai functioneaza (cea de la Galaciuc e inca in picioare, poate nu la fortele maxime, dar inca mai exista) si mare pacat de Soveja care acum este o ruina. Cred ca raspunsul este acesta dat de dumneavoastra, persoanele care au ajuns in functii de conducere fara experienta manageriala. Eu sper sa ne trezim.

  2. Un articol reusit. Am copilarit la Soveja, tinuturile Vrancei sunt aproape de sufletul meu. Mi-ar placea sa revad statiunea infloritoare, asa cum era in timpuri de mult apuse :).

    1. Multumesc! Si mie mi-ar placea sa o vad asa cum am auzit ca a fost, dar vor trece multi ani pana atunci. 🙂

  3. Minunat stimata d-na Alina. Vrancea este un loc de poveste, plin de cel mai pur spirit romanesc. Eu inca mai cred in „renastere” desi nu mai sunt chiar tinerel. Va recomand sa admirati acest perimetru si de la Lepsa catre Gresu, spre zona jud. Covasna. Veti descopri locuri minunate. Numai bine buni concetateni !

    1. Imi place sa cred ca a inceput renasterea. Un pas inainte l-au facut in vara aceasta cand drumul ce duce spre judetul Covasna a fost asfaltat. Sper sa urmeze cel ce leaga Lepsa de Soveja.
      Nu sunt straina acestui perimetru, fiind din zona am facut multe excursii in aceasta zona, dar asta nu inseamna ca nu ma bucur de fiecare data de peisaje ca si cum le-as vedea pentru prima data. Numai bine! 🙂

  4. Ca bine spui Alina, pacat ca avem mania distrugerii…. Dar oricum Vrancea merita un big like si nu o spun pt ca apartin zonei. 😉
    PS: la cat mai multe articole si multe surse de inspiratie!

    1. Veronica, eu tot sper ca vom invata de la altii si vom proteja ceea ce ni s-a dat fara sa cerem.
      P.S. Multumesc si te mai astept in vizita. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *