Cele mai frumoase locuri naturale din Vrancea

      Vrancea mea! Da, sunt o locuitoare a acestui judeţ, iubitoare de natură şi crescută într-o zonă deluroasă a Vrancei, pe valea râului Zăbala. Poate nu e cel mai cel dintre județe, dar patriotismul îmi şopteşte ca nu este altul ca el. Deh, patriotism local! Ceea ce mă bucură este faptul că încă mai există locuri unde ,, mâna omului nu a pus niciodată piciorul”. Munţii Vrancei păstrează încă caracterul sălbatic, dovadă fiind numărul mare de animale sălbatice. Ei ascund frumuseţi necunoscute turistului sau călătorului obişnuit care preferă cărări bătătorite în locul potecuţelor neumblate. Eu vă propun 6 astfel de frumuseți naturale, unele mai cunoscute, altele mai puțin.

Rezervaţia Naturală Cheile Tişiței. Se află în apropierea satului Lepşa şi se desfăşoară de-a lungul cursului inferior şi mijlociu al raului Tişița. Este un amestec între zone cu pereți aproape verticali şi zone depresionare (Ex.:La Pândar unde se află căbănuța) şi lunci largi. Acestea impresionează în fiecare anotimp, primăvăra când rezervația se trezeşte la viață, vara când este înflorită cu cele mai frumoase flori, inclusiv regina florilor, floarea de colț, toamna când se îmbracă în cele mai frumoase culori şi iarna ,,înfofolită” în cele mai mai groase şi strălucitoare straie.

Cascada Putnei. Tot în apropiere de Lepşa, pe valea Putnei se află cea mai mare şi importantă cascadă a județului. Căutată, admirată, iubită, Cascada Putnei se află la doar câţiva paşi de drum, iar coborârea este facilitată de scări. Şi iat-o în toată frumuseţea ei! Are o diferenţă de nivel de 14 m şi se desfăşoară pe o distanţă de aproximativ 80 m.

Rezervația Naturală Focul Viu. Este situat la aproximativ 40 km față de Focsani, în satul Andreiaşu de Jos, pe malul drept al Milcovului. Este un fenomen rar în Romania, astfel de emanații se mai întâlnesc la Lopătari, Buzau, în zona munților Apuseni şi în Depresiunea Colinară a Transilvaniei, însă, Focul Viu de la Andreiaşu de Jos reprezintă cea mai extinsă suprafață cu astfel de focuri (aproximativa 400 metri patrati) şi cu cel mai mare debit de gaz metan(circa 50 tone pe an).

Căldările Zăbalei. Este o rezervație naturală aflată în Munții Vrancei, pe raza comunei Nereju, la o altitudine medie de 1100 m în cursul superior al râului Zăbala, în zona de confluență cu Pârâul Zârna. Aceste căldări sunt, de fapt, excavaţii aproape circulare formate de vârtejurile apei curgătoare, sculptate în pachete compacte de gresii.

Lacul Negru. Se află în inima sălbaticilor munți ai Vrancei, pe teritoriul comunei Nistoreşti. Este un lac de baraj natural format pe Pârâul Negru. Martori sunt trunchiurile de molid scufundate şi încă vizibile. Localnicii îl cunosc sub denumirea de Lacul de Plămână, denumirea populară a unei plante care ar avea efecte curative pentru bolile de plămâni. Are o adâncime de aproximativ 7,5 m şi o suprafaţă de circa 1 ha. Se întâlnesc în turbăria de la Lacul Negru numeroase plante rare, cea mai reprezentativă este „Drosera Rotundifolia”, cunoscută ca Roua Cerului, o plantă carnivoră rară în ţară, cât şi în lume.

Cascada din Horn sau Mioarele. Este necunoscuta Vrancei, dar frumusețea nu i-o contestă nimeni. Este ascunsă pe un afluent al râului Coza, într-un decor pitoresc şi are o înălțime de circa 25 m. Se pleacă din satul Păuleşti, se ajunge la Cantonul Alunu şi se continuă pe drumul principal. Sunt cam 14 km, dar cu o maşină mai înaltă ajungeți până în dreptul ei. Noi i-am făcut pe jos, ne-am doborât toate recordurile. 🙂 Sunteți aproape când găsiți acest indicator.

La primul afluent, pe dreapta, vă afundați în pădure chiar dacă nu este niciun marcaj. Nu era când am fost noi, poate între timp s-a schimbat situația.

N-am cerut să fiu vrânceancă, am fost norocoasă!

——————————————

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Vaai… sunt din Vrancea si nu am auzit de Caldarile Zabalei…ce rusine:(.. Trebuie sa bifez neaparat (acum ca stiu, multumita tie :D) acesta zona pentru ca arata tare interesant formatiunile acelea.

    1. Stai linistita, nu esti singura. Eu astazi am aflat de existenta altor cascade in Vrancea (excluse de Putna si Misina), Alunul si Mioarele, tare frumoase mai sunt.
      Zona e superba, mi-ar placea sa ma intorc toamna acolo, ce minunatie de culori trebuie sa fie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dovedeşte că nu eşti robot *

Protected by WP Anti Spam