Căldările Zăbalei (Nereju, Vrancea)

Vreau să vă prezint un loc din Vrancea neștiut pentru mulți, Căldările Zăbalei. Este o rezervație naturală de tip mixt în Munții Vrancei, pe teritoriul administrativ al comunei Nereju. Este situată pe cursul superior al râului Zăbala, în zona de confluență cu Pârâul Zârna, la o altitudine medie de 1100 m. Aria protejată conservă elemente  hidrogeomorfologice, forestiere, floristice, faunistice și de peisaj.

Căldările Zăbalei reprezintă un sit Natura 2000 desemnat ca zonă cu rol de coridor ecologic în cadrul reţelei ecologice locale de protecţie a carnivorelor mari din judeţul Vrancea.

Zona este de o frumusețe desăvârșită datorită formelor create de râul Zăbala în gresiile masive, pădurilor, faunei și florei. Căldările propriu zise reprezintă aceste scobituri în piatră, marmite, în termeni geologici, săpate de puterea apei. Este impresionant cum natura poate da naștere unor forme atât de frumoase, interesante și perfect finisate. Adevarat că natura este cel mai bun sculptor.

Cum se ajunge: Drumul județean 205 A Focșani-Nereju și apoi drumul forestier care urmărește albia Zăbalei pentru circa 15 km.

caldarile zabalei

caldarile zabalei

caldarile zabalei

 

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Buna ziua! Îmi puteți spune ce distanța este între Nereju și Căldările Zăbalei. se poate face traseul dus-întors într-o zi ?
    Mulțumesc !

    1. Buna ziua! N-as putea sa va dau distanta exacta, dar cred ca sunt in jur de 15 km. Noi am fost cu un Aro si am reusit sa ajungem pana la Caldari cu masina. Unele portiuni din drumul forestier au fost mai rele, dar am reusit sa trecem. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *