Mi se par fascinante locurile cu formațiuni geologice ciudate, fâșii de roci din perioade demult apuse, cu texturi și culori diferite care sunt scoase la suprafață de forțele naturii. Am descoperit astfel de loc chiar la noi, în Vrancea. Este vorba despre Strâmtura Coza. Aceasta este o arie protejată de interes peisagistic și geomorfologic, situată în bazinul superior al văii Coza. Practic, sunt un fel de chei săpate în rocile friabile, numite fliș, de către apele curgătoare. De-a lungul timpului, aceste chei s-au adâncit, scoțând la suprafață strate de roci cu texturi și culori diferite. Acestea sunt gresii și argile policrome și s-au format în oligocen.
Zona este foarte interesantă, pe mine m-a dus cu gândul la Rainbow Mountains din China sau Peru. Pe lângă coloritul solului, din toate părțile ești înconjurat de formațiuni geologice în diferite forme.
Cum se ajunge:
Traseul începe din satul Coza și este marcat cu bandă roșie. Marcajul se regăsește încă de la intrarea în sat, pe stâlpi sau podețe pentru a ajuta cu orientarea. Mașina am lăsat-o la ieșirea din sat, într-o poiană, chiar înainte de a trece apa. Poteca se desfășoară de-a lungul apei, când pe dreapta, când pe stânga. Nu am fost nevoiți să ne descălțăm, sunt punți din lemn care la prima vedere nu păreau rezistente, dar și-au făcut treaba.
Sunt două porțiuni în care poteca urmează versantul înclinat și ar putea fi probleme, trebuie mai multă atenție în aceste zone. Prima se află la vreo 5 minute de la plecare, a doua, aproape de Strâmtura Coza. Este mai dificil atunci când apa este mai mare, cel mai probabil, în a doua porțiune, poteca este sub apă și traversarea se va face prin albia râului.
Traseul durează 30-40 de minute, este unul lejer și poate fi făcut de toată lumea.
De aici, banda roșie continuă către Șaua Geamăna și face legătura cu alte trasee din Munții Vrancei.
Poteci cu soare! 🙂