Traseul este marcat, cruce albastră, și este destul de lung, în jur de 21 km, măsurat din satul Vetrești, iar de la Botu Mișinei sunt circa 18 km. Dacă mașina este de teren, se poate continua pe drumul forestier până la Refugiul Lacul Negru.
Lacul este amenajat cu pod de acces de lemn deoarece nu este genul de lac pe care te aşezi pe marginea lui şi te relaxezi. Consider că ar fi riscant să cobori după acest pod, chiar dacă pare sigur.
Lacul este acoperit cu un plaur plutitor, aş aprecia la 80% din suprafaţa lui, după cum se poate vedea şi în poze. Şi nu, nu sunt peşti în el. Aici crește Roua Cerului, plantă carnivoră destul de rară în România. Nu am avut norocul să o vedem, dar am întâlnit-o cu ceva timp în urmă la Tinovul Mohoș.
Pe lângă lacul propriu-zis toată zona e de o frumuseţe aparte: munți, văi și păduri nesfârșite. Noi am avut parte de un spectacol de umbre şi lumini deoarece am ajuns chiar când soarele se pregătea să apună. Anumite vârfuri intrase în conul de umbră, altele străluceau semeţe.
Cum se ajunge-DJ 205D Focşani-Nistoreşti-Herăstrău-Vetrești, continuat cu drumul forestier din lungul Văii Nărujei până la Refugiul Lacul Negru. Poteca continuă prin pădurea de molid pentru circa 20 minute.
Din aceeaşi categorie de frumuseţi ascunse ale Munţilor Vrancei fac parte şi Căldările Zăbalei, comuna Nereju.
L.E. Mai jos regăsiți imagini de la ultima vizită, octombrie 2023. Podul de acces a fost înlăturat, iar plaurul acoperea doar marginile lacului.
Am ajuns in iulie 2018 la Lacul Negru după un drum extrem de greu accesibil și nemarcat . Lacul nu mai avea ponton .Peisajul este superb , merită văzut . Pentru cei care vor să ajungă în zonă le recomand să aibă mașini de teren și o cameră foto . Cu siguranță dacă s-ar repara drumul ( nu există interes deoarece s-ar descoperi exploatările ilegale din Rezervația naturală Valea Narujei ) ar veni turiști .
Ce diferențe mari față de când am fost eu: traseul era marcat, iar pontonul era la locul lui. Intr-adevăr drumul era și atunci destul de rău, probabil s-a stricat și mai mult între timp.
Multumesc pentru informatii. In octombrie 2014 am parcurs Valea Narujei pentru prima oara,m/a impresionat cascadele, linistea,frumusetea locurilor.Nu era picior de turist, desi vremea era superba,ne era si teama sa mai inaintam ,asa ca nu am ajuns la Lacul Negru,sper in vara aceasta. Erau totusi masini grele care incarcau de zor busteni cu macaralele.Acum dupa Sarbatorile Pascale sper sa ajung in cheile Zabalei la vestitele Caldari.Locuri de cazare sunt in zona ?
Lacul Negru este destul de ascuns, noi am avut noroc de o persoana care cunostea zona. Dar traseul este marcat, apoi, cam la punctul maxim unde poti ajunge cu masina este o stana si veti primi indicatii de la ei. In legatura cu zonele de cazare, nu cred ca se gasesc, zona nefiind una turistica, nu cred ca cineva ar risca, dar stiu sigur o pensiune in Prahuda, vei trece prin ea in drum spre Nereju,la vreo 15 km distanta. Cred ca trebuie sunat inainte, pensiunea se numeste Antistress.