Excursie de o zi:Nemi si Festivalul Fragilor

       Nemi nu este tocmai cel mai cunoscut oras pentru turistii care vor sa lase Roma pentu o zi.Dar constituie alegerea perfecta pentru cei ce doresc sa se relaxeze intr-un orasel pitoresc cu un cadru natural fascinant.Este situat aproape in centrul dealurilor numite Colli Albani fiind inclus complet in Parcul Regional Castelli Romani,pe malul lacului de origine vulcanica,Nemi.
Este un oras micut,cu strazi inguste si pietruite si cladiri vechi(cele 2 caracteristici pe care le ador la un oras) si care ofera o panorama minunata asupra lacului Nemi.Mai jos cateva poze cu panorama asupra lacului din diferite puncte din oras.

Este cunoscut pentru cultura fragilor si pentru Festivalul Fragilor,in italiana La Sagra delle Fragoline care are loc in fiecare an in prima duminica din iunie.Iar aceasta duminica(2 iunie) a ajuns deja la a optzecea editie.Chiar si bijuterii fac din fragi.Este unicul caz in lume unde dintr-un fruct adevarat care a trecut printr-un tratament special este transformat intr-o autentica bijuterie din aur si se numeste ,,La fragolina d’oro”(Fragul de aur).Legenda spune ca Venus,la moartea lui Adonis a plans atat de mult incat lacrimile ei au ajuns pe pamant si s-au transformat in inimioare mici si rosii:fragii.

Ajunsi acolo,mare problema mare am avut cu gasirea locurilor de parcare.A trebuit sa parcam la un km sau mai mult fata de locul unde avea loc festivalul.Or fi ele frumoase stradutele inguste dar tare nu sunt practice.Dar ne-a trecut repede supararea cand am inceput sa vedem la orice pas fragi si capsuni iar mirosul lor…mmm.Fragii si capsunile erau vedetele si le gaseai in orice combinatie vroiai:cu iaurt,cu frisca,cu inghetata,cu orez si chiar au facut si salam cu fragi,destul de ciudata combinatia,nu am gustat dar trebuie sa fie…interesant.In rest,la celelalte nu am putut rezista tentatiei.

Tarta cu fragi si capsuni cu frisca

Spumant(prosecco) cu fragi si capsuni cu inghetata

Degustari de salamuri si branzeturi,multe tarabe cu vedetele festivalului,magazine cu cosmetice,chestii handmade si chiar o frumoasa expozitie de flori,care mai de care mai colorate si care iti incantau ochii.Apoi am putut admira parada fanfarei si a costumelor populare.

Am avut ocazia sa vizitez si o expozitie cu antichitati care a avut loc la Castelul Ruspoli.Am aflat ca este un castel si ca se numeste asa acasa,chiar nu pare si cred ca este cel mai urat castel facut vreodata.Nu este nici ingrijit dar nici arhitectura nu-l ajuta deloc.Erau expuse piese de mobilier,ceasuri de mana si de perete,tacamuri,camere foto,etc. si la preturi destul de ,,frumusele”.Dintre care cel mai scump era un ceas cu marmura la doar 6.000€.Ceasuri de mana incepand de la 200 pana la 600 €.Sa tot cumperi!

Pliantul promitea ca incepand cu ora 19,00 se vor imparti fragi si capsuni gratis.Nu am putut sa stam pana la 19,00,unii mai muncesc si duminica seara.
Prea multe nu am vazut ca am vrut sa ne bucuram de atmosfera festivalului dar va voi intoarce cu siguranta cand nu va fi atata lume pe strazi ca sa pot simti spiritul orasului.Din ceea ce se poate vizita se numara Castelul Ruspoli amintit mai sus,Muzeul Navelor Romane,Templul Dianei Aricina,Canalul artificial al lacului Nemi construit in secolul V in piatra cu scopul de a mentine constant nivelul apei si de a iriga valea,biserici ca:Santa Maria del Pozzo,Biserica Santissimo Crucifiso,Biserica San Nicola,etc.

Cladirea din stanga este Castelul Ruspoli

Cum se ajunge
cu masina:de la GRA(Grande Raccordo Anulare) pe strada Appia Nuova pana la Ciampino si apoi Via dei Laghi,cam 30 minute.
cu autobuzul COTRAL de la statia Anagnina pana la Genzaro si de acolo autobuzul sau ,,navetta”pentru Nemi.
cu trenul:de la statia Termini se ia trenul FR4 Roma-Albano si de aici autobuzul COTRAL pana la Nemi sau de la Termini se ia trenul FR4 Roma Valletri iar de aici autobuzul COTRAL pana la Nemi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *