Matera, capitală culturală europeană în 2019

matera

        Matera este un oraş din sudul Italiei, în regiunea Basilicata. Acest oraş, aparent necunoscut, a fost desemnat capitală culturală în anul 2019, alături de Plovdiv din Bulgaria. Nu a fost uşor, a avut ca şi concurenți Siena, Perugia, Lecce, Ravenna şi Cagliari, dar a reuşit să adune 7 voturi din 13. Printre oraşele italiene care au fost desemnate cu acest titlu se număra Florența, Bologna, Lecce şi Genova.

      Ce îl face, totuşi, special? Oraşul deține aşa numitele ,,sassi”, tradus înseamna pietre, bolovani. Acestea sunt case săpate în piatră, unele locuite din Paleolitic, dovezi găsite în aceste grote datează din mileniul XIII î. H. Dar, în Neolitic, oamenii renunţă la nomadism şi construiesc primele aşezări dând viaţă la prima comunitate organizată social din această zonă. Se spune că ar fi cel mai vechi oraş din lume încă locuit. După anii ’50 ajunsese o ruşine națională datorită nivelului scăzut de trai, dar după o mobilizare generală au început lucrări de restaurare. O parte din aceste case au fost transformate în restaurante, hoteluri, galerii de artă, iar în anul 1993 devine devine Patrimoniul UNESCO şi de atunci începe să înflorească până la punctul de capitală culturală europeană. Dacă ar fi o poveste, acesta s-ar numi Răţuşca cea urâtă.

matera

matera

matera

matera

matera

matera

 

Sursa foto

Şi uite aşa am mai adăugat o destinaţie în carneţelul cu dorinţe.

Ce ziceţi, merită acest titlu?

4 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. cum a fost numita capitala culturala in anul 2019 daca abia e 2014? este un loc extrem de te interesant care cred ca merit vizitat macar o data!

    1. Desemnarea se face cu cativa ani inainte. Pana in 2019 s-au stabilit deja orasele-capitale culturale europene. Din 2020 se cunosc doar tarile, dar nu si orasele. In 2021 este randul Romaniei sa propuna un oras cultural.

  2. Merita, nu merita, nu prea pot sa ma pronunt, dar stiu ca sunt interesante locuintele acelea, sassi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *