Mocănițe din România – 3 trasee cu peisaje pitorești

O plimbare cu mocănița este o experiență unică. Deși nu mai au funcția inițială, aceea de a transporta lemne și alte mărfuri, astăzi sunt folosite în scop turistic. Sunt o atracție turistică nu doar pentru români, ci și pentru străini. Aș putea adăuga că străinii apreciază mai mult astfel de experiențe.

În România sunt mai multe mocănițe funcționale, active tot anul sau periodic. Eu vă propun 3 dintre acestea, cele cu care am mers până în acest moment.

  • Mocănița de la Vișeu de Sus, județul Maramureș
Mocănițe din România – Valea Vaserului, Maramureș

Este, probabil, cel mai cunoscut tronson parcurs de un tren cu ecartament îngust din România. Pentru mine a fost prima plimbare cu mocănița și, sinceră să fiu, nu am rămas impresionată. Atunci am zis că prea curând nu mă voi mai urca într-un astfel de tren. Cred că nu știam că durează atât de mult.

Traseul are 21 km, din Vișeu de Sus până în Paltin, pe Valea Vaserului care este foarte pitorească și sălbatică. La începutul traseului sunt câteva case, apoi doar pajiști și păduri nesfârșite.

În stația Paltin se face un popas unde este amenajat un spațiu de unde se poate cumpăra mâncare și produse tradiționale.

Program 2023:

Plecarea este la ora 09:00, iar un traseu durează aproximativ 6 ore (dus-întors).

Este recomandat să cumpărați bilete online.

Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie: Joi, Vineri, Sâmbătă si Duminică
Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie: Zilnic
Noiembrie, Decembrie: Joi, Vineri, Sâmbătă si Duminică

Tarif standard adult – 84 lei

Programul și tarifele pot fi consultate aici.

Sugestii de obiective turistice și experiențe în Maramureș găsești pe link-urile de mai jos:

Breb, vacanța la sat

M de la Maramureș

  • Mocănița de la Moldovița, județul Suceava
Mocănițe din România – Moldovița, Suceava

Huțulca, mocănița Bucovinei, capătă din ce în ce mai multă atenție din partea turiștilor. Poate nu este ea la fel de cunoscută ca cea din Maramureș, dar vine sigur din urmă. Pe cei 12 km de traseu, aceasta de plimbă molcom printre casele sătenilor și-ți arată pitoreștile peisaje ale Bucovinei. În jur de 3 ore durează plimbarea, inclusă pauza de jumătate de oră de la capătul traseului unde poți savura cele mai delicioase mâncăruri tradiționale: bulz cu brânză și cârnați, sarmale, cartofi copți, poale în brâu, plăcintă cu fructe, vin fiert, pe scurt, cele mai negre coșmaruri ale siluetei tale. :))

Sunt zile când mocănița are două curse pe zi, la 10:00 și 14:00, iar în zilele din preajma sărbătorilor legale sunt câte 4 curse pe zi, 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00.

Tarif/adult – 50 lei

Pe site-ul mocăniței este menționat că rezervările sunt obligatorii și se pot face cu minim 24 ore înainte de plecarea trenurilor.

Pe link-ul de mai jos găsești ce am făcut noi în Bucovina, pe lângă plimbarea cu mocănița:

Week-end în Bucovina

  • Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, județul Sibiu
Mocănițe din România – Valea Hârtibaciului, Sibiu

Ruta se desfășoară între Hosman (de unde este plecarea) și Cornățel, are o lungime de circa 7 km pe sens, iar plimbarea durează circa 90 minute. Trenul trece prin dealurile pitorești ale Transilvaniei, chiar printr-o rezervație naturală Natura 2000, unde verdele crud al ierbii contrastează cu crestele înzăpezite ale munților, turme de oi și multe, multe berze.

Momentan, programul este doar duminica, două curse pe zi, la 11:00 și 14:00. Biletele pot fi cumpărate online prin plata cu cardul, sau, dacă mai sunt locuri, direct din gară, cu plata numerar.

Tarif/adult – 30 lei

Programul și tarifele pot fi consultate aici.

Pe link-ul de mai jos găsești ceea ce mai poți vizita pe Valea Hârtibaciului:

Valea Hârtibaciului, ultimul peisaj medieval al Europei

All aboard! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *