Necropola etruscă de la Tarquinia

       După Cerveteri, a doua zi dimineaţă am continuat week-endul etrusc la Tarquinia. Se află la circa 50 km de Cerveteri. Dacă la Necropola Banditaccia ne-am plimbat în voie printre morminte, aici treaba s-a schimbat. Vizita se face doar însoţit de ghid. Desigur, poţi să te duci şi singur dacă vrei să nu vezi nimic deoarece mormintele sunt încuiate. În plus, şi impactul vizual nu mai este atât de puternic, calota stil muşuroi lipseşte la majoritatea mormintelor.

20140921_115223

       Deasupra intrărilor au fost construite un fel de căsuţe-acoperiş pentru a proteja mormintele de intemperiile vremii.

20140921_105751

       Ceea ce le face speciale este faptul că sunt pictate cu scene din viaţa cotidiană a etruscilor. Ghida ne-a informat că în interior este o temperatură constantă situată între 18 şi 20 °C. Oscilațiile de temperatură de-a lungul timpului au dus la distrugerea unor fresce. Din acest motiv nu este permis accesul în interiorul mormintelor, un geam ne permite totuşi să observăm interiorul.

       Se mai numeşte şi Monterozzi, după numele colinei unde este aşezată necropola. Colina se extinde pe o lungime de 6 km fiind în totalitate acoperită de morminte. S-au descoperit peste 6 mii de morminte, însă nu toate au fost scoase la lumină. Arheologii au o tehnică prin care pot vedea ce este în interior, iar dacă li se pare interesantă, sapă. Anul trecut în această zonă a fost descoperit un mormânt de o valoare inestimabilă, un mormânt intact, adică nu a căzut pradă hoților, cu toate obiectele cu care a fost înmormântat, plus scheletul unui bărbat care se presupune a fi a unui prinț etrusc, vechi de mai bine de 2700 ani.

       Sunt 2 zone vizitabile, cea din apropierea casei de bilete şi o zonă aflată la o distanță de vreo 2 km, recent deschise publicului. Fiecare zonă are bilet separat. Fără niciun motiv am ales a doua zonă, probabil ne-am gândit că este mai puțin cunoscută. Preț bilet– 10 €/adult. Important: în fiecare primă duminică din luna se poate vizita gratuit. Aflându-se la circa 2 km, fiecare mergea cu propriul mijloc de transport, dacă nu aveai, trebuia să găseşti pe cineva cu locuri libere şi să fie dispus să te plimbe. Pentru prima zonă, prețul biletului este de 6,00 €/ adult, redus- 3,00€. Mai e şi varianta muzeu+necropolă=8,00€., redus 4,00€.

       Am plecat de la punctul de întâlnire, ne-am oprit la primul mormânt, am vizitat, ne-am urcat iar pe cai şi am plecat spre altul. În schimb, dacă alegeam zona adiacentă casei de bilete, totul se făcea pe jos, dar tot însoțit de ghid. Turul durează în jur de o oră cu variaţii în funcţie de câte persoane sunt în grup, cu cât sunt mai puţini, cu atât mai bine.

Turul ghidat include:

Tomba dei Tori (Mormântul taurilor). De specificat, majoritatea mormintelor au fost numite în funcţie de frescele din interior. Datat în jurul anului 530 î.H şi este cel mai porno mormânt din această necropolă. Picturi explicite decorează pereţii, iar ca să înţelegem cum se desfăşurau scenele, ghida ne-a spus că femeile şi bărbaţii mai în vârstă erau pictaţi prin culori ale pielii mai deschise, iar bărbaţii în floarea vârstei, în culori mai închise.

necropola tarquinia

Tomba delle Pantere (Mormântul Panterelor). Este, de fapt, un complex de morminte din care vizitabilă este cea a panterelor. Acesta este cel mai antic mormânt descoperit la Tarquinia, datată la sfârşitul secolului VII î.H.

necropola tarquinia

Tomba degli Auguri (Mormântul augurilor). Augurii erau sacerdoți etrusci care interpretau voința zeilor prin semnele naturii. E datat între 530 şi 520 î.H. Frescele denotă abilitatea artistului, se presupune că ar avea origini greceşti din Asia Mică.

necropola tarquinia

Tomba del Barone (Mormântul Baronului). Se numeşte aşa pentru că a fost descoperit în prezenţa nu ştiu cui baron care a contribuit cu bani la realizarea săpăturilor. Cum spuneam şi în articolul trecut, era o practică des întâlnită la acea vreme, respectivii plecau încărcaţi cu vestigii găsite în morminte, în aşa fel, ajungând în colecţii private. Datat între anii 510-500 î.H.

necropola tarquinia

Tomba degli Anima (Mormântul familiei Anima). Cu acesta încheiem turul ghidat, întorcându-ne la punctul de plecare. Este situat în Necropola Scataglini, faţă în faţă cu Necropola Monterozzi. Necropola este datată în jurul secolului IV î.H. şi aparţine uneia dintre cele mai importante familii etrusce, Anina. Este format dintr-o cameră mare, de o parte şi de alta a uşii sunt pictaţi cei 2 demoni etrusci ale morţii, Charun, de sex masculin şi Vanth, de sex feminin. Pe lângă mormântul principal al familiei Anima, singurul vizitabil, se află o serie de alte morminte mai mici, unele suprapuse. Este săpată într-o rocă marină, pe alocuri putându-se vedea cochilii fosilizate.

necropola tarquinia

necropola tarquinia

 

Charun şi Vanth

necropola tarquinia                   necropola tarquinia

Intrarea în necropolă

20140921_122659

Necropola văzută de sus

20140921_121120

Program– marți- duminică de la 8,30 la 19,30 vara, iar programul de iarnă este până aproape de apusul soarelui. Închis lunea, 25 decembrie şi 1 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *