Necropola etruscă de la Cerveteri sau Oraşul Morților

Cunoscută şi sub numele de Necropola Banditaccia

Cerveteri se află la o distanță de circa 40 km de Roma, în regiunea Lazio.

Cum se ajungecu maşina pe Via Aurelia sau pe autostrada A12 Roma- Civitavecchia. Cu trenul, de la Termini se poate lua orice tren duce la Pisa, Grosetto sau Civitavecchia şi se coboară la Marina di Cerveteri.

      Se poate spune că istoria acestui sit arheologic începe cu milioane de ani în urmă când în această zonă au avut loc intense activități vulcanice în urma cărora a rezultat tuful vulcanic, roca în  care sunt săpate aceste morminte. De reținut că sunt săpate, şi nu construite. Un areal vast(400 ha) ascunde sub straturile de pământ mii de astfel de morminte. Cele vizitabile sunt circa 400 desfăşurate pe 10 ha. Cele mai vechi datează din secolul IX î.H, iar cele mai recente aparțin secolului III î.H. E incredibil cum au reuşit piticii ăştia (nu depăşeau 1,60 m dovadă paturile funerare) să sape astfel de morminte fără nici un fel de maşinărie, totul era manual.

        Este considerată cea mai importantă necropolă etruscă de la Marea Mediteranăşi din 2004 face parte din patrimoniul UNESCO. În acest  sit arheologic se disting 2 tipuri de morminte: cele cu structură circulară(tumulo în italiană) şi cele cu structură dreptunghiulară şi aliniate în lungul străzilor(dado în italiană). Este amenajată după un plan urbanistic asemănător cu cel al unui oraş, cu străzi, piazzette şi cartiere.

necropola cerveteri

necropola cerveteri

       Zona vizitabilă este îngrădită, dar în afara acestui gard pot fi văzute multe morminte parțial descoperite. În unele băltea apa, ceea ce le făcea cu adevărat înfricoşătoare. Si foarte mulți guşteri mişunau pe pereții mormintelor. Am văzut atât de mulți guştri într-o zi şi jumătate, cât nu am văzut în toată viața mea.

20140920_154208

necropola cerveteri

       Este amenajat şi un bar, iar alături de acesta se află Sala Mengarelli unde se poate viziona un scurt filmuleţ, de vreo 5 minute despre etrusci şi această necropolă. Intrarea gratuită. În unele morminte au fost instalate sisteme multimedia care proiectează obiecte şi detalii reuşind să reproducă cu exactitate structura internă originală. De fapt, după vizionarea filmuleţului, o persoană autorizată însoţeşte grupul la cele 4 morminte în care sunt instalate aceste sisteme şi le porneşte. De neratat!

Cele 4 morminte dotate cu astfel de sisteme sunt:

Tomba della Cornice. Din a doua jumătate a secolului VI î.H. Numită aşa datorită unei particularităţi, un brâu pictat ce înconjoară camera.

necropola cerveteri

necropola cerveteri

Tomba del Pilastro. Este un mormânt diferit de celelalte prin faptul că a fost aranjat în aşa fel să încapă mai multe generaţii ale aceleaşi familii, spre deosebire de celelate care erau destinate unui singur cuplu. În centru se află un stâlp de susţinere de la care a luat numele. Pilastro=stâlp.

Exterior

necropola cerveteri

Interior

necropola cerveteri

Tomba dei Vasi Greci. De la jumătatea secolului VI î.H. Are acest nume deoarece în interior au fost găsite sute de vase importate din Grecia, dar nu lipsesc nici cele importate din Orientul Apropiat şi din Egipt.

Interior

necropola cerveteri

Intrarea

necropola cerveteri

Tomba dei Capitelli. Capitello este elementul decorativ din partea superioară a unei coloane. În acest mormânt au fost găsite 2 coloane  cu astfel de decoratii şi de aici numele.

Interior

DSC07522

Exteriornecropola cerveteri

Nu ne oprim doar la acestea, mai avem multe de văzut.

Tomba dei Rilievi. Din a doua jumătate a secolului IV î.H. Este, poate, cea mai interesantă din această necropolă şi singura închisă, un geam ne permite totuşi să admirăm interiorul. Pe pereţi sunt reprezentate obiecte, imagini şi animale din viaţa cotidiană a familiei etrusce. De asemeni, îi lipseşte acoperişul stil muşuroi specific acestor morminte.

Intrarea

necropola cerveteri

 Interior

20140920_162721

Tomba della Casetta. Începutul secolului VI Î.H. Are o structură în formă de cruce, din hol deschizându-se 3 camere, înglobând 6 paturi funerare.

necropola cerveteri

20140920_163615

Tumulo Maroi. În interior se află 3 morminte constituite în decursul unui secol. Numele este dat după cel al contesei Maroi care a donat bani pentru săpături. Aceste donaţii erau des întâlnite, dar nu pentru că le păsa atât de mult de cultură, ci deobicei plecau acasă cu desagele pline de obiecte găsite în aceste morminte.

Intrarea

20140920_180013

Dinspre interior spre exterior

20140920_180150

Interior

DSC07614

Tumulo Policromo. Datează din a doua jumătatea a secolului VI î.H. Este construit în întregime de blocuri de tuf vulcanic de culori diferite. În interior se pot observa urmele picturilor ce decorau tavanul.

Interior

DSC07618

Exterior

20140920_180347

Tumulo Mengarelli. Din a doua jumătate a secolului VI î.H. Acest mormânt este făcut după asemănarea caselor în care locuiau. Are peste 30 m în diametru şi conţine un singur mormânt, se presupune că din cauza extincţiei nucleului familiei.

Intrarea

20140920_181107

Interior

20140920_181213

Tumolo del Colonnello. Este unul dintre cele mai mari şi mai antice morminte din necropolă datând din secolul VII a.C. Are 4 morminte, din care 3 vizitabile şi circa 40 m în diametru.

Intrarea

20140920_181646

Program– de marți până duminică de la 08,30 până  aproape de apus, o oră înainte de apus. Închis lunea, 1 ianuarie, 1 mai şi 25 decembrie.

Preț bilet– 6,00€. Persoanele cu vârsta între 18 şi 25- 3,00 şi gratis cei sub 18 ani. Mai este şi varianta Necropola+muzeu-8,00€.

În ziua în care am fost prezentă eu se sărbătoreau Zilele Patrimoniului şi am cumpărat bilet cu 1,00€.

Secţionat, un astfel de mormânt arată ca în exemplul de mai jos. Această machetă este expusă în Sala Mengarelli.

20140920_170044

       Înainte de a încheia vizita la Cerveteri, ne oprim întâi la Muzeul Naţional Cerite. Intrare tot cu 1,00€ şi program prelungit până la 22,00. Este amenajat în incinta castelului Ruspoli din Cerveteri, în centrul istoric şi se desfăşoară pe 2 nivele. Obiectele sunt organizate cronologic. Vizita începe cu parterul unde se păstrează nenumărate mărturii ale civilizaţiei etrusce din secolul VII, găsite în urma excavaţiilor arheologice. În sala de la etaj sunt expuse obiecte aparţinând secolelor VI-I î.H. plus câteva sarcofage din piatră.

Program– de marţi până duminică de la 8,30 la 19,30.

Preţ bilet– 6,00, 3,00 persoanele cu vârsta între 18 şi 25 ani.

Despre acest popor care încă ridică semne de întrebare puteţi citi aici, aici şi aici.

7 comentarii Adaugă-l pe al tău
 1. Interesant si bine detaliat articolul 🙂 Intotdeauna mi-a placut sentimentul dat de vizita catacombelor, o combinatie de emotie, putina teama si curiozitate

 2. Frumos si tulburator articol. Chiar ma intrebam odata cum puteau barbatii din vechime sa mânuiasca acele sabii si scuturi grele. Ori erau inalti ca brazii, ori mici de statura si bine facuti. Dupa cum povestesti, etruscii erau scunzi si bine facuti.

  PS: Alina, daca dau click pe o fotografie de a ta, se deschide aceasta fotografie apoi daca fac click pe X ies definitiv din blogul tau. In acest fel pierzi destui cititori care ar mai dori sa ramâna pe blog.

  Pentru a preveni acest lucru, du-te la „Posts”, click pe „Edit” al postului si intra in post. La fotografii ai acel creion in partea stanga-sus. Click pe creion, click pe „Advanced Options” si bifeaza casuta de la „Open link in a new window/tab”.

  Procedand astfel, se deschide un nou tab cu fotografia, tabul cu articolul ramânând si el deschis in partea stânga. Dupa ce va da click pe X-ul fotografiei, cititorul va ramane si pe blog, putând citi in continuare.

 3. Frumos, sper sa ajung cat de curand..chiar m-ai facut curioasa.:-) Intr-un fel imi aminteste de catacombele cristiane San Calisto de la Roma, diferite desigur, dar senzatia de a intra in vechi morminte este cutremuratoare si in acelasi timp unica!! 🙂

 4. Frumos, nu stiam de aceasta necropola etrusca, sper sa ajung cat de curand. Intr-un fel imi aduce aminte de Catacombele cristiane San Calisto de la Roma, diferite desigur, dar senzatia de a intra intr-un vechi mormant este unica! 🙂

  1. Sunt foarte interesante aceste morminte si ai dreptate, senzatia este si placuta si inspaimantatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *