Piazza Capitoliului sau Campidoglio

         Piazza Capitoliului este de departe preferata mea: nu trec maşini,nu sunt vânzători ambulanţi,nu sunt cai doar turişti care vor să admire frumosul.                                               piazza capitoliului

     

 Cândva loc sacru închinat zeilor,astăzi este sediul primarului şi al primăriei din Roma.
Michelangelo a conceput proiectul pentru Papa Paul al III-lea iar Piazza Capitoliului a fost finalizată un secol după.Tot Michelangelo i-a schimbat orientarea care era către Forul Roman şi a mutat-o către Basilica San Pietro care reprezenta noul centru politic al oraşului.Şi tot Michelangelo e ,,vinovat” de pavimentaţia cu motivul stelei în 12 vârfuri.De ce nu au numit-o Piazza lui Michelangelo?Hmmm!
Este înconjurată de 3 palate:Palatul Senatorial(în centru),Palatul Conservatorilor(în dreapta) şi Palatul Nou(în stânga).

                                                    Piazza Capitoliului văzută de pe scările Palatului Senatorialpiazza capitoliului

        Scara care duce în Piazza Capitoliului se numeşte Cordonata şi este făcută după desenul lui Michelangelo.

piazza capitoliului


    În capătul scării se află statuile celor doi fraţi gemeni,Castor şi Polux,numiţi şi dioscuri.Datează din perioada târzie a Imperiului dar aşezate aici în 1583 de către Grigore al XIII-lea.

piazza capitoliului
piazza capitoliului

        În centrul pieţei se află o copie a statuii lui Marcus Aurelius.Originalul a fost mutat în muzeu pentru a fi protejat de intemperiile vremii.

piazza capitoliului

Palatul Senatorial şi statuia lui Marcus Aurelius

piazza capitoliului

         Faţada actuală a Palatului Senatorilor este opera lui Girolamo Rainaldi care a construit-o după desenul lui Giacomo Della Porta.Scara şi fântâna sunt făcute de Michelangelo.Cele 3 statui care înfrumuseţează fântâna reprezintă Tibrul şi Nilul de cele două părţi şi zeiţa Roma,în centru.

                                                       Tibrul

piazza capitoliului

Zeiţa Roma

Nilul

          Celelalte două palate,Palatul Conservatorilor şi Palatul Nou găzduiesc Muzeele Capitoline.
Mergând pe străduţa din dreapta Palatului Senatorial se ajunge într-un fel de piaţă mai mică de unde se poate admira o superbă panoramă asupra Forului Roman.

Pe aici…

….ca să vezi asta.

        Cum se ajunge-cu autobuzele care ajung în Piazza Venezia(60,40) şi de acolo câteva minuţele pe jos,pe lângă Monumentul lui Vittorio Emanuele iar din strada Teatro di Marcello urci pe Cordonata.Sau cu metroul până la Colosseo şi o plimbărică de 10 minute.

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *