Cândva loc sacru închinat zeilor,astăzi este sediul primarului şi al primăriei din Roma.
Michelangelo a conceput proiectul pentru Papa Paul al III-lea iar Piazza Capitoliului a fost finalizată un secol după.Tot Michelangelo i-a schimbat orientarea care era către Forul Roman şi a mutat-o către Basilica San Pietro care reprezenta noul centru politic al oraşului.Şi tot Michelangelo e ,,vinovat” de pavimentaţia cu motivul stelei în 12 vârfuri.De ce nu au numit-o Piazza lui Michelangelo?Hmmm!
Este înconjurată de 3 palate:Palatul Senatorial(în centru),Palatul Conservatorilor(în dreapta) şi Palatul Nou(în stânga).
Piazza Capitoliului văzută de pe scările Palatului Senatorial
Scara care duce în Piazza Capitoliului se numeşte Cordonata şi este făcută după desenul lui Michelangelo.
În capătul scării se află statuile celor doi fraţi gemeni,Castor şi Polux,numiţi şi dioscuri.Datează din perioada târzie a Imperiului dar aşezate aici în 1583 de către Grigore al XIII-lea.
În centrul pieţei se află o copie a statuii lui Marcus Aurelius.Originalul a fost mutat în muzeu pentru a fi protejat de intemperiile vremii.
Palatul Senatorial şi statuia lui Marcus Aurelius
Faţada actuală a Palatului Senatorilor este opera lui Girolamo Rainaldi care a construit-o după desenul lui Giacomo Della Porta.Scara şi fântâna sunt făcute de Michelangelo.Cele 3 statui care înfrumuseţează fântâna reprezintă Tibrul şi Nilul de cele două părţi şi zeiţa Roma,în centru.
Tibrul
Zeiţa Roma
Nilul
Celelalte două palate,Palatul Conservatorilor şi Palatul Nou găzduiesc Muzeele Capitoline.
Mergând pe străduţa din dreapta Palatului Senatorial se ajunge într-un fel de piaţă mai mică de unde se poate admira o superbă panoramă asupra Forului Roman.
Pe aici…
….ca să vezi asta.
Cum se ajunge-cu autobuzele care ajung în Piazza Venezia(60,40) şi de acolo câteva minuţele pe jos,pe lângă Monumentul lui Vittorio Emanuele iar din strada Teatro di Marcello urci pe Cordonata.Sau cu metroul până la Colosseo şi o plimbărică de 10 minute.