Dealul Palatin- să înceapă istoria…

dealul palatin       …istoria unui mare imperiu şi a unui măreţ oraş. Pentru că da, legenda spune că aici au fost găsiţi fraţii Romulus şi Remus de către lupoaică şi că aici a fost locul pe care Romulus a decis să construiască Roma. Dar Dealul Palatin nu este doar loc de legende, ci loc istoric.

       Palatinul a fost inima Romei în două epoci diferite: cea a regilor şi cea a împăraţilor. Pe acest deal, cele mai importante familii şi personaje politice şi-au construit o reşedinţă: Quintus Hortensius, Augustus, Tiberiu, Caligula, palatele Flavilor, Septimius Severius. Dealul a fost ales ca loc pentru reşedinţă şi de către Cezari. Numai Nero şi-a construit în altă parte reşedinţa sa, Domus Aurea.

Domus Flavia

dealul palatin

Partea publică a Domus Flavia. În centru avea o fântână octogonală în formă de labirint.       dealul palatin

Casa Grifonilor

dealul palatin

Cisterne arhaice

DSC04755

Nimfeul Oglinzilor

DSC04769

            Dealul Palatin păstrează cele mai vechi mărturii ale istoriei Romei, în mare parte foarte bine conservate. Primul palat construit a fost Domus Tiberiana, urmat apoi de Casa Livia, soţia lui Augustus, Domus Transitoria, Palatul lui Domiţian sau al Flavilor. În Evul Mediu devine locul preferat ale familiilor baronale iar în perioada Renascentistă devine sediul mai multor vile şi este construită prima grădină botanică din lume, Grădinile Farnese. Aceste grădini se pot admira şi în prezent deasupra ruinelor de la Domus Tiberiana. Pe lângă aceste palate, se mai pot vedea rămăşiţele a câtorva temple: Templul Magna Mater, Templul Victoriei, Templul lui Apolo.

dealul palatin     dealul palatin

dealul palatin

dealul palatin

dealul palatin

     dealul palatin

dealul palatin

         

       Intrarea se poate face dinspre Colosseum şi apoi în stânga Arcului lui Titus sau din strada San Gregorio. Noi am ales prima variantă. Spre Palatin se urcă pe Clivo Palatino, strada care leagă Forul Roman de colină. Aceasta începe în apropiere de Arcul lui Titus şi se sfârşeşte în faţa Domus Flavia.

 

 

Preţ bilet– 12,00 E, inclusă intrarea la Colosseum şi Forul Roman.

-bilet redus – 7,50E(pentru cetăţenii din U.E. cu vârste ăntre 18-24 ani)

gratuit-pentru cetăţenii U.E. sub 18 ani şi peste 65 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *