Catacombele Sfântului Sebastian

        Se spune că în Roma sunt circa  55 de catacombe, dintre care doar 5 vizitabile: San Callisto, San Sebastian, Santa Domitilla, Santa Priscilla şi Sant’Agnese. Am scris despre Catacombele Sfântului Calist, astăzi despre Catacombele Sfântului Sebastian, aflate pe Strada Appia Antica, numită şi Regina Viarum (Regina Străzilor). Şi acesta este un articol fără fotografii deoarece fotografiatul în catacombe este interzis.

Întâi aş vrea să lămurim apariția cuvântului catacombă pentru că are legătură cu aceste catacombe. Romanii numeau cimitirele lor necropolă adică ,,oraşul morților”. În schimb, primii creştini preferau numele de cimitir care înseamnă ,,locul somnului”. Iar cuvântul catacombă indica pentru romanii de acum 2000 de ani, o localitate de pe Strada Appia Antica. Adică se afla lângă o carieră de rocă eruptivă (katà cymba= alături de cavitate). Aici, urma să fie săpat cimitirul subteran creştin al Sfântului Sebastian. Din secolul IV a început să fie numit catacombă, iar din secolul IX, acest termen era folosit pentru toate cimitirele creştine subterane.

Catacombele Sfântului Sebastian datează din secolul III, dar s-a dezvoltat masiv în secolul IV şi poartă acest nume de la jumătatea secolului V. Însumează 12 km de galerii şi se desfăşoară pe 3 nivele, ajungând la 12 m de profunzime, dar în timpul vizitei se coboară până la 9 m. Sunt prezente diferite tipuri de morminte, în funcție de poziția socială şi numărul de persoane înmormântate. În timpul vizitei, trecerea se face prin culoare înalte şi înguste, în care se văd fostele morminte, acum goale. Se ajunge la Cripta Sfântului Sebastian, aflată la al doilea etaj subteran. Aici a fost prezent corpul sfântului până a fost mutat în biserică, în timpul lucrărilor din secolul XVII. Alt loc de mare însemnatate este Piațeta, aici era vechea intrare în catacombe. Se găsesc 3 mausolee în stare foarte bună, unde se pot vedea detalii, ornamente care nu au fost niciodată restaurate. Tavanul care se vede este pavimentul bisericii. Aici sunt înmormântați şi alți sfinți martiri din secolul al III-lea ca: Maximus, Quirinius, Eutichius.

catacombele sfantului sebastian

Intrarea se face prin dreapta bisericii unde se află casa de bilete şi o colecție de sarcofage întregi sau fragmente găsite în urma excavărilor arheologice. Vizita se face exclusiv cu ghid, durează circa 30 minute, iar limbile în care se poate desfăsoara sunt: italiană, engleză, spaniolă, franceză şi germană. Ieşirea se face prin biserica în stil baroc dedicată sfântului în cauză. Face parte din cele 7 biserici de pelerinaj la Roma. A fost construită în secolul IV şi a purtat hramul Sfinților Petru şi Pavel deoarece aici au fost adăpostite mormintele celor 2 apostoli pe timpul persecuțiilor impotriva creştinilor din perioada lui Vespasian, acum este dedicată Sfântului Sebastian. Forma actuală datează de la începutul secolului XVII. În prima capelă, pe stânga, se găseste o statuie a Sfântului Sebastian, iar lângă aceasta este cripta în care se află resturile pământeşti ale acestuia.

catacombele sfantului sebastian

În altă capelă, pe partea dreaptă, sunt conservate câteva relicve sacre: o urmă atribuită lui Iisus Hristos, una dintre săgețile cu care a fost omorât, coloana de care a fost legat sfântul, câțiva spini din coroana lui Iisus şi mâinile Sfântului Calist şi Andrei.

catacombele sfantului sebastian

Biserica mai adăposteşte şi ultima lucrare a lui Bernini, executată la la vârsta de 80 de ani. Este vorba de bustul din marmură a lui Iisus Hristos.

catacombele sfantului sebastian

Câteva cuvinte despre Sfântul Sebastian: a fost căpitanul gărzii pretoriene, stimat pentru loialitatea şi încrederea sa de împărații Maximian şi Dioclețian care nu suspectau că este creştin. Această funcție îi permitea să ajute creştinii din închisori, să aibă grijă de mormintele martirilor şi să convertească la creştinism nobili şi militari. În timpul domniei lui Dioclețian a fost denunțat şi condamnat la moarte prin săgetare. Şi fiindcă a supraviețuit, a fost bătut cu ciomege, iar corpul i-a fost aruncat în Cloaca Masima, sistemul de canalizare al Romei. A fost un martir atât de venerat, încât era considerat al treilea patron al Romei, alături de Sfinții Petru şi Pavel.

Program:

-de luni până sâmbătă: 10,00-16,30. Ultima intrare la 16,30. Este închis pe 1 ianuarie şi toată luna decembrie.

Preț bilet:

-8,00€/adult

-5,00€ persoanele până la vârsta de 15 ani, Forțele de Ordine şi militarii

Cum se ajunge:

-autobuzul 118 de la stația de metrou, linia B, Circo Massimo

-autobuzul 218 de la stația de metrou, linia A, San Giovanni

-autobuzul 660 de la statia de metrou, linia A, Colli Albani

––––––––––––––––

2 comentarii Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *