Biserica Santa Maria in Cosmedin, dincolo de Bocca della Verità

santa maria in cosmedin

       Biserica Santa Maria in Cosmedin, probabil, ar fi fost o necunoscută dacă nu ar fi Bocca della Verità. Ea este una dintre puținile biserici care nu a fost construită pe mormântul vreunui sfânt. Este construită pe locul fostului Templu a lui Hercules Invitto sau Pompeiano, ridicat în secolul II în Forumul Boarium. Mai tarziu, în acest loc a fost construit Statio Annonaie, centru de distribuție alimentară a Romei. Prima biserică, de mărime mică, a fost construită la sfârşitul secolului VII. A fost reconstruită, mărită, în interiorul vechiului centru de distribuție, încorporând structura şi coloanele, divizând-o în 3 nave (aşa cum este şi în zilele noastre) şi decorând-o cu frumoase decorațiuni. Biserica a fost donată unei colonii greceşti care era refugiată la Roma. Înfățisarea actuală o are din anul 1899 când alte lucrări au retransformat-o în stilul romanic care a consacrat-o. Înainte de aceste schimbări, în 1718 a fost modificată în stil rococo. Fațada este alcătuită dintr-un portic cu 7 arcuri deasupra cărora se găsesc 7 ferestre. O cloptnița (campanile), în stil romanic, din secolul XVII, se înalță măiastră deasupra bisericii. Are 7 etaje şi se spune că ar fi cea mai înaltă din Roma. Având în vedere că bisericile cu cloptniță în Roma sunt puține, ar putea fi adevărat. În stânga porticului se află faimoasa Gură a Adevărului în fața căruia turiştii formează lungi cozi pentru a se fotografia cu mâna în gura ,,magică”, fost capac de gură de canal.

Interiorul bisericii are înfățisarea din secolul VIII când au avut loc schimbări majore, cu unele elemente din secolul XVII. Plafonul este din lemn, tipic bisericilor bizantine, iar pardoseala este în fascinantul stil Cosmatesc.

santa maria in cosmedin

Într-o mică capelă, în nava stângă este păstrat capul Sfântului Valentin. Deşi se crede că ar aparține faimosului Valentin, protectorul îndrăgostiților, în realitate nu este el, ci un sfânt omonim. Dar asta nu am aflat de la domnul care dă informații în biserică, el ne-a dus în eroare spunându-ne că este acel Sfânt Valentin.

santa maria in cosmedin

Tot în nava stângă, la 2 paşi de capela mai sus numită, se afla Cripta lui Adrian. A fost construită prin voința Papei Adrian I pentru a adăposti resturile omeneşti ale unor martiri. Este foarte mică, împărțită în 3 nave, despărțite de 3 coloane pe fiecare rând. Chiar la intrare, coborând pe scări, pe dreapta, se află câteva blocuri de piatră care au aparținut Templului lui Hercule. Intrarea costă 1,00€, iar domnul de la intrare era asemeni Google Translate. Înaintea noastră a vorbit în engleză, spaniolă, germană, în română nu, dar ne-a enumerat marile podgorii din România. La plecare ne-a salutat cu ,,Ciao, Panciu”! 🙂

santa maria in cosmedin

DSC01321

santa maria in cosmedin

Cu ocazia asta m-am prostit şi eu, dar fără a sta la rând. Nu ştiu de voi, dar eu am fost prin zonă de vreo 4 ori, de fiecare dată era coadă interminabilă.

2 comentarii Adaugă-l pe al tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *