Forul Roman- plimbare printre ruine milenare

forul roman

         Biletul folosit la intrarea în Colosseum îl poţi folosi pentru a intra în Forul Roman şi Dealul Palatin. În articolul de faţă luăm la cotrobăit Forul Roman.

         În perioada republicană (V-I a.C), Forul Roman reprezenta centrul politic, religios, economic şi comercial al Romei antice. Acesta se afla în valea cuprinsă între dealul Palatin, Capitoliu şi Esquilin. Forul este traversat de Via Sacra care ducea la colina Capitoliului. Pe aici treceau generalii întorşi victorioşi din lupte, încărcaţi cu prăzi şi urmaţi de prizonieri.

            Forul Roman este un ansamblu de monumente, mai mult sau mai puţin conservate. Dintre cele mai bine conservate monumente din For este Templul lui Antonius şi Faustina, construit în secolul II d.H. de împăratul Antonius, în memoria soţiei sale, Faustina. Acest templu a fost transformat în Evul Mediu în biserica San Lorenzo in Miranda.

templul lui antonius si faustina forul roman

Arcul lui Titus a fost construit după moartea împăratului şi aminteşte de cucerirea Ierusalimului din anul 70 d. H.

arcul lui titus forul roman

Basilica lui Maxentius, numită şi a lui Constantin pentru că a fost începută de unul şi terminată de celălalt.  Această construcţie din secolul V a fost restaurată, lăsându-se deschisă toată partea spre For.

basilica maxentius forul roman

Templul lui Romulus. Se presupune că a fost dedicat fiului lui Maxentius care a murit foarte tânăr. Templul a supravieţuit, în principal, datorită încadrării sale în corpu Basilicii Santi Damian şi Cosma. Se mai păstrază încă uşa de bronz şi încuietoarea originală.

templul lui romulus forul roman

Basilica Emilia a fost fondată în anul 179 î.H. de Emilius Lepidus şi Fulvius Nobilior. Basilica a fost construită pentru a oferi adăpost în caz de vreme rea. În acea perioadă multe din  activităţile romanilor se desfăşurau în aer liber.

basilica emilia forul roman

Basilica Iulia a fost începută în anul 54 d. H. de către Iulius Caesar. A fost un edificiu impresionant cu 5 naosuri în care aveau loc diverse activităţi.

basilica iulia

Templul lui Saturn a fost înălţat de către Titus Larcius în anul 498 î.H. cu scopul de tezaur public. Într-o celulă subterană se ţineau comorile sacre.

templul lui saturn

Templul Vestei. Este locul în care virginele vestale păzeau flacăra eternă sacră, simbol al vieţii eterne a Romei. Fetele alese pentru astfel de serviciu trebuiau să servească timp de 30 de ani, timp în care trebuiau să rămână virgine, în caz contrar, erau îngropate de vii.

templul vestei forul roman

Templul lui Castor şi Polux, numit şi Templul Dioscurilor a fost construit în anul 484 î.H. Din el au mai rămas doar 3 coloane.

templul lui castor si polux forul roman

Templul lui Vespasian a fost înălţat de fiul său, Domiţian în secolul I d.H. Ca şi în cazul templului mai sus amintit, 3 coloane au mai rămas din el.

Templul lui Vespasian, în stânga şi Templul lui Saturn, în dreapta

forul roman

Arcul lui Septimius Severius a fost construit în onoarea lui Septimius şi a celor doi fii ai săi, Caracalla şi Geta.

arcul lui septimius severius forul roman

Rostra este platforma de pe care oratorii sau oamenii politici vorbeau în faţa mulţimii. Aceasta a fost înălţată de către Cezar în anul 47 î.H. chiar înainte să moară.

Curia este fondată de către Tullius Hostilius ca loc de reuniune al Senatului şi apoi sediu pentru ceremoniile sacre şi ale primelor lupte cu gladiatori.

În dreapta, Curia şi în stânga, Arcul lui Septimius Severius

curia forul roman

         Recunosc că nu m-am dus cu temele făcute şi singurele monumente pe care le recunoşteam erau Templele lui Saturn şi a lui Vespasian şi Arcul lui Septimius Severius. Am fotografiat cam tot ce era în picioare, întorcându-mă acasă cu câteva sute de poze (cred că în mine sălăşluieşte un mic japonez) şi apoi am început misiunea de recunoaştere. A fost cândva o zonă importantă pentru romani şi chiar dacă astăzi se prezintă ca un câmp de ruine, rămâne unul dintre cele mai importante locuri din lume pentru istoria sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *