Colosseum, capodopera Imperiului Roman

           colosseum Istoria lui este adânc ancorată în timp, mai exact în anul 72 d.H când împăratul Vespasian decide construirea primului amfiteatru durabil din Roma. În anul 80, fiul său, Titus inaugurează edificiul cu 100 de zile de petrecere. Numit Colosseum pentru că se afla în apropierea unei statui imense din bronz, Colosso. Este cunoscut şi ca Amfiteatrul Flavio, nume luat în perioada modernă.

Pentru circa 5 secole, cu ocazia aniversărilor sau victoriilor militare, împăraţii risipeau resurse economice enorme pentru a oferi cetăţenilor spectacole grandioase. Acestea erau gratuite şi putea participa orice cetățean, inclusiv sclavii. Iar locurile se ocupau în funcție de importanța în societate. Senatorii se aşezau în primele rânduri împreună cu vestalele, urmați de cavaleri în spatele lor până a ajunge la rândurile rezervate sclavilor şi non-cetățenii.  În zilele însorite era acoperit de o mare pânză pentru a proteja participanții de insolație.

colosseum5

colosseum4

   În anul 217 d.H., un incendiu a făcut daune impresionante, edificiul a fost închis, restaurat şi redeschis după 5 ani de lucrări. Luptele cu gladiatori au fost interzise în secolul V de către Valentinian III, în timp ce spectacolele cu animale au avut loc cel puţin până în 523 când Teodorico începe distrugerea Colosseum-ului pentru a recupera materiale de construcţie pentru a le folosi la construcția altor edificii. Material provenit de aici a fost folosit la ridicarea Bazilicii San Pietro şi la Palatul Barberini. La degradarea lui contribuie si cutremurul din anul 1851 când două arcade din partea sudică s-au prăbuşit şi capătă aspectul asimetric conservat până acum. În secolul XVIII, Biserica îl transformă în loc sacru în memoria creştinilor ucişi aici. Începând din perioada lui Napoleon, au fost iniţiate lucrări pentru recuperarea anticului Colos.

colosseum

colosseum3

          Detaliile tehnice nu le scriu deoarece am găsit diferenţe  şi nu stiu pe cine să cred (ba că ar avea 187 m diametru în partea cea mai largă şi 155 m în partea cea mai îngustă, ba că ar avea 189 m şi respectiv, 156 m). Diferenţe chiar şi asupra numărului de spectatori, ba 50.000, ba 80.000.

colosseum 2

         Cam asta a fost soarta Colosseum-ului, pe scurt. Nu are rost să vă recomand să-l vizitaţi când, poate, este printre primele obiective de vizitat din lista oricărui turist. În ciuda timpului care a trecut peste el este încă un spectacol pentru ochi. Colosseum-ul este exemplul viu al măiestriei romanilor, într-o vreme în care utilajele pentru construcţie nu erau nici măcar gânduri. Cu toate că în incinta lui aveau loc lupte duse până la moarte, astăzi este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate obiective turistice din Roma şi lumea largă.

 

colosseum7

Program:

-08.30-16.30 din 2 ianuarie la 15 februarie

-08.30-15 .00 din 16 februarie la 15 martie

-08.30-17.30 din 16 martie la 25 martie

-08.30-19.15 din 26 martie la 31 august

-08.30-19.00 de la 1 septembrie la 30 septembrie

-08.30-18.30 de la 1 octombrie pana la ultima sambata din octombrie

-08.30-16.30 de la ultima duminica din octombrie pana la 31 decembrie

               Închis: 1 ianuarie, 1 mai, 25 decembrie

Pret bilete:-bilet întreg – 12 E(inclusă intrarea la Forul Roman şi Dealul Palatin)

-bilet redus – 7,50E(pentru cetăţenii din U.E. cu vârste ăntre 18-24 ani)

gratuit-pentru cetăţenii U.E. sub 18 ani şi peste 65 ani.

Cum se ajungecu metroul– linia B, direcţia Laurentina, staţia Colosseo sau cu autobuzul– linia 40, 64 de la Termini până la Piazza Venezia şi apoi pe  jos câteva  minute pe strada Fori Imperiali.
Pentru a evita cozile  şi a economisi timp se pot cumpăra carduri turistice cu care te prezinţi la intrare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *