Traseu Fereastra Holbav – plimbare ușoară cu priveliști către patru zări

Data: 08.07.2023

Fereastra Holbav a făcut furori pe rețelele de socializare și atât de mult mi-a plăcut încât n-am rezistat și am pus de o vizită.

Ar fi trei variante de traseu, nici una nu este marcată, iar cea mai populară dintre ele ar fi cea din satul Holbav. Informațiile despre traseu sunt puține, am ajuns în sat și nu știam încotro să apucăm.

Am parcat mașina acolo unde s-a terminat asfaltul, pe partea dreaptă, în dreptul unei grădinițe (cred). Pentru indicații exacte am pus un pin pe Google Maps.  În dreapta există un drum secundar, la fel și pe stânga, unde este troița, acela este drumul care duce către Căsuța din Valea Iepii. Am continuat în față pe jos, se putea și cu mașina, dar drumul era mai rău și am evitat. Am făcut bine deoarece am găsit foarte mulți fragi pe care i-am înșirat pe un pai, așa cum făceam în copilărie.

fereastra holbav

În circa 400 m am ajuns la un alt drum care făcea la stânga, pe acela trebuie să mergeți. Este ușor de reperat, pe dreapta este un depozit de lemne. Am pus și aici un pin pe Google Maps.

De aici totul a venit de la sine. Nu știu dacă avea legătură cu traseul, dar un punct roz ne-a acompaniat până pe culmea dealului.

traseu fereastra holbav

În scurt timp am ajuns la două gospodării, acolo ne-au întâmpinat doi căței, ne-au lătrat, dar nu păreau periculoși.

fereastra holbav

Drumul urcă continuu și cu cât înaintam cu atât aveam deschidere către priveliștile înconjurătoare. Absolut superbe dealurile în această perioadă, pajiști înflorite, ciuperci de toate felurile, frăguțe, o plăcere pentru toate simțurile.

fereastra holbav

fereastra holbav

Am ajuns la alte două gospodării, iar la ultima din drumul nostru, ne-a întâmpinat un alt câine, unul mai mare de data asta. Nu a lătrat, dar s-a apropiat de noi, l-am luat cu vorba și am trecut fără probleme. Ne-a fost un pic teamă, dar nu i-am arătat-o și câinelui. 😀

 traseu fereastra holbav

A urmat ultima urcare către coama dealului, apoi am făcut dreapta, zărind șura care ne interesa. Faimoasa atracție este fereastra unei șure construite de un sătean. Dar ce peisaje se pot vedea prin ea… Bine, peisajele se pot vedea și fără fereastră :D, dar parcă au alt farmec când sunt încadrate de o ,,ramă” atât de fotogenică.

fereastra holbav

fereastra holbav

traseu fereastra holbav

În jur de 3 km am făcut până la șură, pe care i-am parcurs în aproximativ o oră și jumătatea. Timpul diferă în funcție de antrenament și câte opriri se fac pe traseu.

La câteva zile după postarea fotografiilor mi-a scris cineva că este proprietate privată și accesul este interzis. Ar fi fost montate afișe în acest sens. Nu știu dacă erau când am fost noi și nu le-am văzut sau au fost puse ulterior. Într-adevăr, șura era îngrădită. Nu cred că doar afișele împiedică oamenii să intre, ar scăpa de ei dacă ar obtura fereastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *