Villa d’Este,Tivoli

 Villa d’Este

              Nu este in Roma, ci in TivoliAm vizitat-o cam acum un an, intr-o zi insorita de septembrie si am ramas impresionata de grandoarea si frumusete ei si a gradinilor. Se ajunge usor, cu autobuzul linia Cotral Roma-Tivoli (capat de linie in Roma la statia Ponte Mammolo iar la Tivoli statia Largo Nazioni Unite) sau cu trenul, linia Roma-Pescara, statia Tivoli. Biletul intreg costa 8E, redus 4E(pentru cetatenii U.E. cu varste cuprinse intre 18 si 25 ani, un act de identitate obligatoriu), gratuit pentru cetateniiU.E. pana in 18 ani si trecuti de 65 ani. Villa d’Este se deschide la 08,30 si este deschisa cam pana la apusul soarelui(depinde de luna in care va duceti, cel mai tarziu se inchide 19,45 in lunile de vara si cel mai devreme la 17,00 in lunile de iarna). Este inchisa in fiecare luni(daca nu este sarbatoare), 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie. Acestea fiind spuse, permiteti-mi sa va prezint Villa d’Este. Este un exemplu perfect al arhitecturii Renascentiste, devenit patrimoniu UNESCO. Fantanile sunt aprovizionate din apele raului Aniene si din izvorul Rivellese care umple o cisterna situata sub gradini.

                                 

Vila i-a fost incredintata cardinalului Ippolito al II-lea d’Este, fiul lui Alfonso I d’Este si al Lucreziei Borgia. Acesta a fost numit guvernatorul orasului Tivoli de catre Papa Iulius al III-lea, primind cadou aceasta vila pe care a reconstruit-o dupa planurile lui Pirro Ligorio, incepand cu anul 1550. Interioarele au fost pictate sub conducerea pictorului Livio Agresti din Forli.

                                      
                                     
                                     

Palatul a fost construit plecand de la o manastire existenta acolo, inconjurata de vaste terenuri (4,5 ha.) pe care papa a confiscat-o calugarilor benedicti.
Pentru mine, aceste gradini sunt cele mai frumoase din cate exista(pana la proba contrarie ca nu am vazut atat de multe) unde poti vedea intr-un loc relativ mic fantani (cica ar fi in jur de 500 de fantani), statui, copaci, flori, lacuri artificiale cat sa decoreze mai multe orase.

                                           villa d'este

Vedere din gradina spre Tivoli

                                              villa d'este

Fantana lui Neptun-e preferata mea, pur si simplu, am ramas fara cuvinte cand am vazut-o.

                                               villa d'este
                                                                  Parte din fantana Rometta
                                               villa d'este
                                                                  Parte din fantana Rometta
                                               villa d'este
                                                
                                                 villa d'este
                                                             Fontana dell’Ovato(Fantana Ovala)
                                                  villa d'este
                                                           Le cento fontane(cele 100 de fantani)
                                                  
                                                    
                                                   villa d'este
                                                   
                                                       villa d'este
              Fontana della Dea Natura sau Fontana dell’Abbondanza(Fantana Zeitei Natura sau Fantana Abondantei)
                                                      
       Am dreptate cand spun ca aceste gradini sunt extraordinare? Este asemeni raiului. Cand intri si vezi toata verdeata aceea, florile, fantanile, pasarile cantand si apele susurand(asemeni poeziilor eminesciene) te astepti sa vezi ingeri zburand in jurul tau. Poate exagerez dar am ramas impresionata si va recomand sa  vizitati Villa d’Este daca sunteti prin zona, merita.

                

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. M-ai cucerit. Am fost pana acum de 3 ori la Roma si inca mai am o multime de vazut. Cat dureaza calatoria cu trenul/autobuzul?

    1. Cu autobuzul,mai putin de o ora.Chiar va recomand sa lasati Roma pentru o zi si sa vizitati orasul Tivoli,are niste gradini superbe.Pe langa Villa D’Este,mai este si Villa Gregoriana,cu grote si cascade si Villa Adriana din epoca romana.Zi frumoasa sa aveti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *