Biserica Cazaclii din Odobești

În Odobești, oraș situat la circa 13 km de Focșani, se află o biserică interesantă, în acest moment fiind părăsită și a ajuns la stadiul de ruină. Este vorba despre Biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” sau Cazaclii, cum mai este cunoscută.
biserica cazaclii
A fost ridicată în anul 1777, fapt atestat și de inscripția de pe peretele din partea dreaptă, de către negustorii de vinuri cazaclii. Acești negustori făceau comerț cu vin moldovenesc pe care îl duceau în Imperiul Țarist.
Astăzi este o ruină, după ce nu a mai fost folosită din anul 1913, iar în 1940 a fost abandonată. Și cutremurele au contribuit la degradarea ei. În special cel din 1802 și 1838 când s-a prăbușit turnul clopotniță. A fost construit altul, de această dată din lemn și învelit cu tablă.
Se poate intra în interior, dar cu mare atenție, din tavan pot cădea bucăți de cărămidă. Păsările care s-au adăpostit aici pot declanșa căderea lor.
biserica cazaclii
Are plan drept cu pronaos și naos, despărțiți prin stâlpi. În naos este un morman de cărămizi desprinse din pereții bisericii, iar vegetația și-a creat loc printre ele.
biserica cazaclii
Peretele naosului este despicat de sus până jos, așa cum se vede în imaginea de mai jos.
biserica cazaclii
Mi-o pot imagina în perioada ei de glorie, animată de negustorii cazaclii care după slujbă stabileau prețul vinului.
În 2007 biserica a fost preluată de Primăria Odobești și declarată monument istoric în 2009. Există un proiect pentru consolidarea și restaurarea lăcașului, mai bine mai târziu decât niciodată. Să vedem ce iese având în vedere gradul ridicat de degradare. Asta dacă acest proiect nu va rămâne doar pe hârtie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *