Calcata, un (alt) orăşel care nu vrea să moară

calcata

      Pot spune că sunt binecuvântată că locuiesc într-o aşa țară unde oraşele medievale sunt la tot pasul. Să vă mai reamintesc de pasiunea mea pentru ele? 😀 Săptămâna trecută am descoperit unul dintre cele mai spectaculoase orăşele, Calcata. Dacă v-a plăcut Civita di Bagnoregio, atunci il veți adora. Îi suflă în ceafă Romei, circa 45 km în provincia Viterbo, în mai puțin de o oră, oraşul te primeşte cu o atmosferă de basm. Îl şi zăreşti, înălțat pe o stâncă, compact, uniform colorat, înconjurat de verdele văii, câteva curbe te mai despart de el.

Scurt istoric. După cutremurul din 1908 mai multe orăşele au fost clasificate ca nesigure pentru populație, iar în 1935 a fost dată o lege ca acestea să fie părăsite şi case să fie demolate. A fost şi cazul Calcatei. A fost abandonat şi o nouă Calcata s-a format într-un loc sigur, nu departe de cea veche. Dar la începutul anilor ’60, după ce a fost confirmată siguranța, devine locul de întâlnire ale artiştilor neînțeleşi, hippie le mai spune. Aceştia se întâlnesc şi acum pe străzile Calcatei care au devenit expoziții în aer liber pentru operele lor. Locuitorii ei se disting de turişti prin stilul vestimentar extravagant, ciudat ar fi mai potrivit. A trebuit să cunoască declinul pentru ca mai apoi să renăscă din propria-i cenuşă, mai frumoasă ca oricând. Este un loc departe de orice ispită tehnologică, nu ştiu dacă au cablu sau radio, dar ştiu sigur că nu au semnal la telefon. Nimic să le bruieze inspirația, liniştea, locul unde timpul nu are valoare.

Intrarea se face prin unica poartă a oraşului, urmează o stradă în urcare, apoi se ajunge în principala piață, Piazza Umberto I. Aici se află singura biserică, SS Nome del Gesù. A fost construită în secolul XIV, dar restructurată în anul 1793. În realitate, mai este o biserică, dar este deconsacrată şi acum este sediul muzeului istoric.

Exterior

DSC02609

Interior

DSC02614

Din piață pleacă străduțe în stânga şi în dreapta care formează un mic labirint ornat cu flori, muuulte pisici şi câini.

Salutaţi-l pe RomeoDSC02591

Toate străzile duc către marginea orăşelului de unde se poate admira frumusețea parcului natural Valle del Treja.

Iepuraş cu privelişte

DSC02570

Nu este un oraş cu importante opere de artă, palate somptuoase, biserici opulente, el însuşi este atracția, tot ce trebuie să faci este să te bucuri de spectacolul ce ți-l oferă gratis acest colțisor care-şi păstrează intacte trăsăturile medievale. Micile restaurante te îmbie cu fel de fel de mirosuri, cofetăriile te îndeamnă să le încerci dulciurile făcute în casă, iar artizanii încearcă să te convingă să cumperi ceva. E ca o mică familie, toată lumea e prieten cu toată lumea. Nu ştiu cum este în timpul săptămânii, dar duminică era foarte animat, în special în piață. Lumea era veselă, se simțea atmosfera de sărbătoare, fără gânduri, fără stres, este o variantă pentru clasica excursie de o zi în afara oraşului.

calcata

calcata

calcata

calcata

Dovezi că este un oraş al artiştilor

calcata

calcata

De reținut! Calcata este pietonală, iar parcarea se găseşte la circa 1km, în Calcata Nuova.

Cum se ajunge-GRA-Via Cassia bis (Veientana)-ieşirea Mazzano şi se continuă spre Calcata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *