Castelul Corvinilor, simbolul incontestabil al Hunedoarei

Să deschidem porțile, poate, celui mai frumos castel din România, cea mai mare construcție medievală cu funcție dublă, militară și civilă, care există până în zilele noastre, a doua cea mai înfricoșătoare clădire din lume după spusele Lonely Planet, Castelul Hunedoarei sau cum i se mai spune prietenește, Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor.

Castelul se află în Hunedoara, este simbolul incontestabil al orașului. A fost construit în secolul XV pe locul unei vechi cetăți, de către Ioan de Hunedoara. Aspectul inițial s-a transformat de-a lungul anilor, i-au fost adăugate turnuri, săli noi, trecut prin diferite stiluri, din care cel predominant, stilul gotic, iar acum este transformat în muzeu.

De două ori am avut șansa să-l vizitez, prima dată în fragedă-mi studenție, a doua oară, anul acesta la sfârșit de aprilie. Se întâmpla în weekend-ul când a avut loc marele furt de la castel, hoților, cu plăcere, a fost o bucurie să participăm și noi la suma importantă pe care ați reușit să o sustrageti!

E la fel de impunător pe cât îmi aduceam aminte: podul de lemn, meterezele, turnurile și stilul gotic caracteristic. Înainte să intrăm să-l vizităm, am continuat pe drumul ce duce la castel și am ajuns undeva în lateralul lui. Frumoasă priveliște!

castelul corvinilor

Ne întoarcem. Intrarea se face pe un pod de lemn care este susținut de patru piloni groși de piatră, plasați în albia pârâului Zlaști.

castelul corvinilor

Accesul se face prin Turnul nou de poartă construit între 1440 și 1444, unde se află astăzi casa de bilete. Imediat după ea, se găsește Temnița castelului. În partea inferioară a temniței se află camera condamnaților la moarte, iar în partea superioară se află camera în care puteau fi ținuți condamnații de drept consum, deținuții politici și militari.

Am ieșit repede de aici, știam că interesantul urmează de acum. Ajungem în curtea interioară de unde sunt intrări în diferite săli.

Sala Cavalerilor. Este o încăpere înaltă în care sunt expuse arme, armuri, bustul lui Ioan de Hunedoara și alte obiecte prețioase.

castelul corvinilor
Sala Cavalerilor

Sala Dietei. Realizată la jumătatea secolului XV, a fost folosită pentru ceremonii. Este decorată cu steaguri medievale, are stâlpi centrali, draperii roșii, o masă lungă cu două jilțuri și multe scaune.

castelul corvinilor
Sala Dietei

La ieșirea din Sala Dietei se află o scară de piatră care duce la etajul Turnului Capistrano, locul unde era găzduit călugărul Ioan de Capistrano.

Aripa Matia. A fost construit un nou etaj peste bucătăria garnizoanei și a rezultat Camera de Aur în care este găzduită expoziția “Obiecte din colecțiile Muzeului Castelului Corvinilor Hunedoara”  și două balcoane. Ulterior i s-a mai adăugat și o loggie, Loggia Matia, la etajul căruia se păstrează unica pictură laică în frescă din perioada Renașterii.

castelul corvinilor
Loggia Matia

Capela. Accesul se face prin scara interioară a Loggiei Matia și se ajunge la tribuna capelei. Fragmente din pictura existentă în Evul Mediu se mai pot observa în zona altarului și a intrării.

castelul corvinilor
Capela

Fântâna. Legenda spune ca după o luptă, trei turci ajung prizonieri în această cetate. Au făcut o înțelegere cu Iancu de Hunedoara prin care dacă săpau o fântână primeau la schimb libertatea. După 15 ani de muncă gasesc apă, dar între timp Ioan de Hunedoara moare, iar urmașul său nu-i onorează promisiunea.

castelul corvinilor
Fântâna

Turnul Toboșarilor. Face parte din sistemul turnurilor circulare ale castelului, are 2 niveluri de apărare, a fost pictat cu forme geometrice, dar puțin vizibile în zilele noastre. Se spune că de aici toboșarul cetății anunța localnicii că trebuie să vină să-și plătească dările.

castelul corvinilor
Turnul Toboșarilor

Terasa de artilerie. Este o construcție militară de formă rectangulară pregătită pentru armele grele de foc.

castelul corvinilor
Terasa de artilerie

Turnul Buzdugan. A fost construit ca turn de observație, are un singur nivel de apărare, iar la jumătatea secolului XV-lea, exteriorul a fost acoperit cu picturi geometrice.

castelul corvinilor
Turnul Buzdugan

Sala trofeelor e vânătoare. În această sală se află o mică expoziție a trofeelor de vânătoare, după cum este și denumirea sălii.

castelul corvinilor
Sala trofeelor de vânătoare

Turnul vechi de poartă. A fost construit în vremea lui Ioan de Hunedoara și reprezenta vechea intrare în castel.

castelul corvinilor
Turnul vechi de poartă

Tarife:

 • 20 Lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie)
 • 25 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie)
 • 30 Lei (mai, iunie, iulie, august)
 • Elevi/studenți– 5 Lei (pe baza de carnetului/legitimației de student vizate pe anul in curs)
 • Pensionari – 10 Lei (pe baza de cupon de pensie)

Atenție, se plătește o taxă de 5 ron dacă vrei să faci poze cu apartul foto (asta dacă te vede cineva). În schimb, nu au nimic împotrivă dacă folosești telefonul.

Program:

 • Luni: 12:00 – 17:00
 • Marți – Duminică: 9:00 – 17:00
 • Ultima intrare se face cu 45 minute înainte de închidere.

 

3 comentarii Adaugă-l pe al tău
 1. Felicitari pentru articol.
  Eu l-am vizitat doar o sigura data.
  Imi amintesc cu mare drag de frumusetea castelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *