Cele mai frumoase sate din România

      Dacă am făcut un articol despre cele mai frumoase sate din ţara adoptivă, se cuvenea să fac unul cu cele din ţara natală. Da, corect ar fi fost invers, însă, scriind acel post am ajuns la proiectul românesc. Curiozitatea m-a împins să caut dacă şi România are un astfel de proiect. Şi da, are! E adevărat că este încă la început, în 2010 a fost înfiinţată această asociaţie, dar importantă este voinţa. Asociaţia are ca scop descoperire şi promovarea satelor cu potenţial turistic, artistic şi cultural. Sate a căror existenţă este necunoscută multora dintre noi, dar în care valorile spirituale şi morale încă se mai păstrează. A fost printat şi un ghid al celor mai frumoase sate din România, este bilingv, român-francez şi este în program traducerea lui în engleză şi germană. Ghidul se găseşte pe site-ul asociaţiei, în librării şi muzee. Până în prezent, 61 de sate fac parte din această asociaţie, eu vă propun 8 dintre ele, cele pe care eu aş vrea să le văd.

Rimetea, judeţul Alba (sursa foto). Situat în Depresiunea Trascăului, încadrat de masive calcaroase nu foarte înalte, satul este cunoscut datorită arhitecturii sale deosebite. Casele parcă sunt făcute la indigo, faţada albă şi ferestre verzi.

satul rimetea sate romania

Poiana Stampei,judeţul Suceava (sursa foto). Satul se află la trecerea dintre Ardeal şi Bucovina în care domină arhitectura bucovineană, cu case mari din lemn şi frumoase decoraţiuni exterioare.

poiana stampei sate romania

 

Breb, judeţul Maramureş (sursa foto). Faptul că Prinţul Charles a ales să-şi cumpere două case din lemn, spune multe legate de frumuseţea şi autenticitatea locului.

Breb sate romania

 

Ciocăneşti, judeţul Suceava (sursa foto). Sau satul caselor încondeiate. Aici fiecare casă, inclusiv magazinele şi instituţiile, respectă această tradiţie, pictarea lor cu motivele folosite la încondeierea ouălelor sau costumelor populare.

ciocanesti sate romania

Răşinari, judeţul Sibiu (sursa foto). Comuna lui Emil Cioran şi a lui Octavian atrage anual un număr mare de turişti prin pitorescul cadrului natural şi al aşezărilor.

rasinari sate romania

 

Nucşoara, judeţul Argeş (sursa foto). Loc istoric şi un cadru natural deosebit, nu putea să nu se numere printre aceste sate. Din punct de vedere istoric, se aminteşte de grupul care a luptat timp de 10 ani împotriva instaurării regimului comunist ca mai apoi să fie tradaţi de un localnic, prinşi şi executaţi.

Nucsoara sate romania

 

Bazna, judeţul Sibiu (sursa foto). Este o staţiune balneo-climaterică, cunoscută pentru izvoarele sale bogate în iod şi brom şi a bisericii gotice fortificate din secolul XVI.

bazna sate romania

Cârlibaba, judeţul Suceava (sursa foto). Localitatea se află într-o zonă muntoasă superbă unde tradiţiile încă se mai păstrează şi să nu uităm de arhitectura populară unică. Se spune că este locul în care a descălecat Bogdan Vodă care a ocupat Moldova venind din Maramureş.

CARLIBABA sate romania

      Sunt atât de mândră de România ,, ţara mea de dor”. Nu vreau să-i caut bube, are destule ca orice ţară şi sunt convinsă că punctele forte domină punctele slabe. Sunt sătulă să văd că situaţia politică actuală afectează modul în care ne vedem propria ţară. Nu poţi spune ceva frumos de România fără să ţi se arunce în faţă aceeaşi placă: ,,păcat de conducerea care o avem”. Sunt de părere că îţi poţi iubi ţara şi numai dintr-o singură prismă, că îi poţi vedea frumuseţea dincolo de toate problemele. Trebuie să învăţăm să ne susţinem ţara necondiţionat, să fim recunoscători pentru toate frumuseţile primite fără să le cerem.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *