Curtea Domnească din Târgoviște

La Târgoviște am ajuns a doua zi după urcarea pe Moldoveanu. După ziua destul de solicitantă, seara ne-am refugiat la Pensiunea Agroturistică Ioana din Brăduleț, iar a doua zi nu chiar de dimineață, (aproape) plini de energie, luasem calea Târgoviștei.

Orașul oferă multe, dar cum era de așteptat am început de la Curtea Domnească. Pentru a ajunge la ea este ușor de intuit (spuse cea cu GPS-ul în mână) și n-ai cum s-o ratezi, turnul este punct de reper când ești mai la distanță, apoi se zăresc zidurile vechi, știi că ai ajuns la destinație.

Curtea Domnească este un complex de construcții și fortificații medievale care au avut rol de reședință pentru mulți dintre voievozii Țării Românești, mai exact, 33, începând cu Mircea cel Bătrân și încheind cu Constantin Brâncoveanu.

curtea domneasca din targoviste

Intrarea se face prin Turnul porții cu corp de gardă care datează din secolul XVII. După ce se iese din turn, pe stânga se află casa de bilete, 12 lei/adult. Doamna de acolo ne informează că fotografiatul cu camere foto este interzis, dar se poate cu telefonul.

Prima oprire este la Biserica Mare Domnească construită între 1583 și 1585 în timpul domniei lui Petru Cercel. La acea vreme era ceva nemaiîntâlnit datorită dimensiunilor. În interior aaveau loc lucrări de reabilitare, din acest motiv catapeteasma și altarul erau acoperite. În pronaos se găsește cea mai mare galerie pictată cu chipurile voievozilor Țării Românești: Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu, Petru Cercel, Mihai Viteazu, Radu Şerban, Constantin Cârnul, Şerban Cantacuzino şi Radu Mihnea.
În incinta bisericii are loc și expoziția ,,Colecţia de artă brâncovenească”.

curtea domneasca din targoviste
Acum ne îndreptăm către Turnul Chindiei. Are 27 m înălțime, baza are forma unui trunchi de piramidă din care se înalță turnul cilindric construit de Vlad Țepeș și finalizat în anul 1460. Are 3 etaje și găzduiește expoziția ,,Dracula. Legendă şi adevăr istoric”. Forma actuală nu este cea originală, a luat această înfățișare după restaurarea care a avut loc între 1847-1851.

curtea domneasca din targoviste

curtea domneasca din targoviste

Se poate ajunge până sus, accesul făcându-se pe o scară spiralată. De sus se vede tot ansamblul și o bună parte din oraș.

curtea domneasca din targoviste

Palatul Domnesc ne-a atras prea puțin, dar ne-am plimbat printre ruinele sale și am citit cu interes informațiile după panouri. Am aflat că prima construcție care a servit drept reședință domnească a fost ridicată de Mircea cel Bătrân, în jurul anului 1400. Apoi au urmat lucrări de extindere în timpul lui Vlad Dracul, Petru Cercel și Matei Basarab.
Ascunsă printre copaci, am găsit și Biserica Sf. Vineri. I se mai spune Biserica Mică Domnească și a fost ridicată în anul 1571. Era închisă în acel moment.

curtea domneasca din targoviste

În vecinătatea acestei biserici se află Casa Doamnei Bălașa, care a fost construită inițial pentru adăpostul celor săraci și bolnavi, apoi a servit drept școală.

curtea domneasca din targoviste

Istoria Curții Domnești din Târgoviște a început în secolul XIV și de atunci fiecare voievod care a ajuns să domnească a contribuit cu ceva la aspectul acesteia de-a lungul anilor, fie că a adăugat ceva sau a demolat. A cunoscut perioade de înflorire și de abandon, a fost incendiată și a fost afectată de cutremur, iar ceea ce vedem astăzi este rezultatul lucrărilor de conservare și restaurare din anul 1961. După această dată, singurele lucrări au fost de întreținere și amenajare a spațiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *